Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózatok. Hálózatok A számítógépek megjelenésével szinte egyidőben alakult ki az igény azok összekapcsolására (a telefonos hálózatok alapján) A számítógépek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózatok. Hálózatok A számítógépek megjelenésével szinte egyidőben alakult ki az igény azok összekapcsolására (a telefonos hálózatok alapján) A számítógépek."— Előadás másolata:

1 Hálózatok

2 Hálózatok A számítógépek megjelenésével szinte egyidőben alakult ki az igény azok összekapcsolására (a telefonos hálózatok alapján) A számítógépek megjelenésével szinte egyidőben alakult ki az igény azok összekapcsolására (a telefonos hálózatok alapján) Okok: Okok: Számítógépek meghibásodásakor feldolgozási kiesésekSzámítógépek meghibásodásakor feldolgozási kiesések Adatbázisokat több helyről kellett volna elérniAdatbázisokat több helyről kellett volna elérni Bizonyos perifériák több helyről történő használatnak igényeBizonyos perifériák több helyről történő használatnak igénye Programok sebességének növelése (különböző részek több gépen egyidejűleg futhatnak)Programok sebességének növelése (különböző részek több gépen egyidejűleg futhatnak)

3 Hálózatok (folyt.) Fogalma: Fogalma: Olyan szoftver és hardverelemek összessége, amelyek az információ elektronikus formában tárolt változatát továbbítjákOlyan szoftver és hardverelemek összessége, amelyek az információ elektronikus formában tárolt változatát továbbítják Olyan legalább 2 számítógépből álló rendszer, amely a rendszerben lévő számítógépeknek egy jól definiált kommunikációját képes megvalósítaniOlyan legalább 2 számítógépből álló rendszer, amely a rendszerben lévő számítógépeknek egy jól definiált kommunikációját képes megvalósítani

4 Hálózatok (folyt.) Célja: Célja: Erőforrások megosztása (olyan berendezések, eszközök több felhasználó közös használatára, amelyek hálózat nélküli használata körülményes)Erőforrások megosztása (olyan berendezések, eszközök több felhasználó közös használatára, amelyek hálózat nélküli használata körülményes) MegbízhatóságMegbízhatóság Sebesség: a hozzáférési sebesség növelésSebesség: a hozzáférési sebesség növelés Kommunikáció: információ-továbbítás, fizikailag távol elhelyezett információhoz jutás is lehetséges, vagy személyek közti kapcsolatraKommunikáció: információ-továbbítás, fizikailag távol elhelyezett információhoz jutás is lehetséges, vagy személyek közti kapcsolatra

5 Hálózatok csoportosítása 1. Méret szerinti csoportosítás Helyi hálózat (LAN – Local Area Network): egy intézmény vagy vállalat számítógépeit köti össze, általában 1 km-en belüli Helyi hálózat (LAN – Local Area Network): egy intézmény vagy vállalat számítógépeit köti össze, általában 1 km-en belüli Városi vagy területi hálózat (MAN – Metropolitan Area Network): több helyi hálózatot is összeköthet, általában 50 km-en belüli hálózat Városi vagy területi hálózat (MAN – Metropolitan Area Network): több helyi hálózatot is összeköthet, általában 50 km-en belüli hálózat Világméretű hálózat (WAN – Wide Area Network): nem korlátozható távolságra, ezt hívjuk internetnek Világméretű hálózat (WAN – Wide Area Network): nem korlátozható távolságra, ezt hívjuk internetnek

6 Hálózatok csoportosítása (folyt.) 2. Topológia (elrendezés) szerint sín (busz): mindkét végén lezárt kábelre sorban fűzött gépek alkotják a hálózatot. Gyakori megoldás LAN-okban, mivel viszonylag olcsó. Hátránya: A kábel megszakadása esetén a hálózat használhatatlanná váliksín (busz): mindkét végén lezárt kábelre sorban fűzött gépek alkotják a hálózatot. Gyakori megoldás LAN-okban, mivel viszonylag olcsó. Hátránya: A kábel megszakadása esetén a hálózat használhatatlanná válik

7 Hálózatok csoportosítása (folyt.) csillag: egy központi, nagy teljesítményű géphez (hub) vagy a hálózat egy kitüntetett egységéhez kapcsolódnak a gépek. Általában LAN-oknál, UTP-s környezetben használható. Előnye: meghibásodás esetén nem válik használhatatlanná az egész hálózat.csillag: egy központi, nagy teljesítményű géphez (hub) vagy a hálózat egy kitüntetett egységéhez kapcsolódnak a gépek. Általában LAN-oknál, UTP-s környezetben használható. Előnye: meghibásodás esetén nem válik használhatatlanná az egész hálózat.

8 Hálózatok csoportosítása (folyt.) gyűrű: a számítógépeket egy kör mentén fűzik fel, a hálózat önmagában zárt rendszert alkot. Gyors adatátvitelt biztosít a gépek között. Hátránya: amíg az adatot nem mentik le, addig kering a gyűrűben, így az adatok elveszhetnek vagy sérülhetnek.gyűrű: a számítógépeket egy kör mentén fűzik fel, a hálózat önmagában zárt rendszert alkot. Gyors adatátvitelt biztosít a gépek között. Hátránya: amíg az adatot nem mentik le, addig kering a gyűrűben, így az adatok elveszhetnek vagy sérülhetnek.

9 Hálózatok csoportosítása (folyt.) hierarchikus (fa): a számítógépek fa- struktúrában vannak összekötve. Azaz van egy „gyökérgép”, amihez több másik van kötve alacsonyabb hierarchiai szinten. Majd az alacsonyabb szinten lévőkhöz is csatlakoznak további, még alacsonyabb szinten lévő gépek.hierarchikus (fa): a számítógépek fa- struktúrában vannak összekötve. Azaz van egy „gyökérgép”, amihez több másik van kötve alacsonyabb hierarchiai szinten. Majd az alacsonyabb szinten lévőkhöz is csatlakoznak további, még alacsonyabb szinten lévő gépek.

10 Hálózatok csoportosítása (folyt.) részleges: a hálózat egy-egy számítógépe több géppel is össze van kötve, de nem mindegyikkelrészleges: a hálózat egy-egy számítógépe több géppel is össze van kötve, de nem mindegyikkel teljes: a hálózat egy-egy számítógépe mindegyikkel össze van kötveteljes: a hálózat egy-egy számítógépe mindegyikkel össze van kötve vegyes: az eddigi lehetőségek kombinációjavegyes: az eddigi lehetőségek kombinációja

11 Hálózatok csoportosítása (folyt.) 3. Egyenrangúság szerint: peer-to-peer (P2P): egyenrangú gépek vannak a hálózatban, bárki lehet ügyfél és kiszolgálópeer-to-peer (P2P): egyenrangú gépek vannak a hálózatban, bárki lehet ügyfél és kiszolgáló szerver-kliens (kiszolgáló-ügyfél): a szervergép látja el a hálózati rendszer felügyeletét és vezérlését, amíg a munkaállomások (kliensek) a szerverhez kapcsolódva, annak irányítása alatt képesek a hálózatot használni.szerver-kliens (kiszolgáló-ügyfél): a szervergép látja el a hálózati rendszer felügyeletét és vezérlését, amíg a munkaállomások (kliensek) a szerverhez kapcsolódva, annak irányítása alatt képesek a hálózatot használni.

12 Átviteli közegek A hálózati csomópontok közötti kapcsolatot az (adat)átviteli közeg biztosítja. A hálózati csomópontok közötti kapcsolatot az (adat)átviteli közeg biztosítja. Két fajtája van: Két fajtája van: vezetékesvezetékes vezeték nélkülivezeték nélküli

13 Átviteli közegek Vezetékes átvitel: Csavart érpár (sodrott (UTP), árnyékolt (STP)) Csavart érpár (sodrott (UTP), árnyékolt (STP)) Két szigetelt rézhuzalból áll, melyek tipikusan 1 mm vastagságúak.Két szigetelt rézhuzalból áll, melyek tipikusan 1 mm vastagságúak. A rézhuzalok spirálszerűen egymás köré vannak tekerve.A rézhuzalok spirálszerűen egymás köré vannak tekerve. Az összesodrás célja, hogy csökkentsék a kettő közötti elektromágneses kölcsönhatást.Az összesodrás célja, hogy csökkentsék a kettő közötti elektromágneses kölcsönhatást.

14 Vezetékes átvitel – csavart érpár (folyt.) 100 m-es szakaszon erősítés nélkül használható.100 m-es szakaszon erősítés nélkül használható. Alkalmas digitális és analóg jel átvitelére is.Alkalmas digitális és analóg jel átvitelére is. Olcsó, a ma elterjedtek átviteli sebessége 100 Mb/sec.Olcsó, a ma elterjedtek átviteli sebessége 100 Mb/sec.

15 Vezetékes átvitel (folyt.) Koaxiális kábel: Koaxiális kábel: A koaxiális kábelnél az adatok egy rézhuzalban, ún. belső vezetőben áramlanak.A koaxiális kábelnél az adatok egy rézhuzalban, ún. belső vezetőben áramlanak. Ezt a huzalt egy műanyag szigetelés védi.Ezt a huzalt egy műanyag szigetelés védi. A szigetelés felett egy árnyékoló réteg található (fémrács), ami felett a külső köpeny található.A szigetelés felett egy árnyékoló réteg található (fémrács), ami felett a külső köpeny található.

16 Vezetékes átvitel – koax kábel (folyt.) Két fajtája van:Két fajtája van: alapsávú: digitális átvitelre, helyi számítógépes hálózatoknál alkalmazzák alapsávú: digitális átvitelre, helyi számítógépes hálózatoknál alkalmazzák szélessávú: analóg átvitelre szélessávú: analóg átvitelre

17 Vezetékes átvitel (folyt.) Optikai kábel: Optikai kábel: Az adatok egy magban áramlanak, ami üvegből készül.Az adatok egy magban áramlanak, ami üvegből készül. Ezt egy köpeny védi, ami körül lágy burkolat található.Ezt egy köpeny védi, ami körül lágy burkolat található. Több ilyen szálat összefogva ezek körül található egy szilárd burok.Több ilyen szálat összefogva ezek körül található egy szilárd burok. Az információ fényimpulzusok formájában terjed egy fényvezető közegben (üvegszál).Az információ fényimpulzusok formájában terjed egy fényvezető közegben (üvegszál).

18 Vezetékes átvitel – optikai kábel (folyt.)

19 Átviteli közegek (folyt.) Vezeték nélküli (wireless) átvitel: Elektromágneses hullám (rádiófrekvenciás átvitel) Elektromágneses hullám (rádiófrekvenciás átvitel) Hátránya: az időjárás nagyban befolyásolja az adatátviteltHátránya: az időjárás nagyban befolyásolja az adatátvitelt Nagyobb távolságok áthidalására mikrohullámú átvitelt használnak.Nagyobb távolságok áthidalására mikrohullámú átvitelt használnak.

20 Vezeték nélküli átvitel (folyt.) Infravörös átvitel: Infravörös átvitel: Az infravörös fényt alkalmazó adó-vevő párok könnyen telepíthetőek háztetőre.Az infravörös fényt alkalmazó adó-vevő párok könnyen telepíthetőek háztetőre. A kommunikáció teljesen digitális, jól irányított.A kommunikáció teljesen digitális, jól irányított. Hátránya: időjárási viszonyok zavarhatják az adást.Hátránya: időjárási viszonyok zavarhatják az adást.

21 Vezeték nélküli átvitel (folyt.) Műholdas átvitel: Műholdas átvitel: A műholdak a felküldött mikrohullámú jeleket egy másik frekvencián felerősítve visszasugározzák.A műholdak a felküldött mikrohullámú jeleket egy másik frekvencián felerősítve visszasugározzák. Hátránya: a kommunikáció egyirányúHátránya: a kommunikáció egyirányú azaz letöltéshez szükség van másfajta átvitelre azaz letöltéshez szükség van másfajta átvitelre

22 Hálózati hardverek Hálózati kártya: Hálózati kártya: A számítógépek hálózatra csatlakozását, és az azon történő kommunikációját lehetővé tevő bővítőkártya.A számítógépek hálózatra csatlakozását, és az azon történő kommunikációját lehetővé tevő bővítőkártya. Az alaplapra csatlakozik PCI vagy PCI- Express csatlakozón keresztül, illetve lehet alaplapra integrált is.Az alaplapra csatlakozik PCI vagy PCI- Express csatlakozón keresztül, illetve lehet alaplapra integrált is.

23 Hálózati hardverek (folyt.) Hub: Hub: Alhálózatok központi eleme, hálózati elosztó funkcióval rendelkező számítógép.Alhálózatok központi eleme, hálózati elosztó funkcióval rendelkező számítógép. Általában 8+1 porttal rendelkezik.Általában 8+1 porttal rendelkezik. A portra érkező jelcsomagokat továbbítja az összes többi portnak (minden hálózati elem megkapja).A portra érkező jelcsomagokat továbbítja az összes többi portnak (minden hálózati elem megkapja). Több hub összeköthető egymással.Több hub összeköthető egymással.

24 Hálózati hardverek (folyt.) Switch: Switch: A hub helyett alkalmazható, szintén hálózati elosztó szerepe van.A hub helyett alkalmazható, szintén hálózati elosztó szerepe van. Több porttal rendelkezik, mint egy hub.Több porttal rendelkezik, mint egy hub. Már irányítja is a jelcsomagokat (csak az kapja meg, akinek szól).Már irányítja is a jelcsomagokat (csak az kapja meg, akinek szól). Bridge (híd): Bridge (híd): Két eltérő topológiájú hálózatot köt össze (lényegében egy számítógép).Két eltérő topológiájú hálózatot köt össze (lényegében egy számítógép).

25 Hálózati hardverek (folyt.) Router (útválasztó) : Router (útválasztó) : A helyi hálózat és a külvilág (internet) közti kapcsolatot biztosítja.A helyi hálózat és a külvilág (internet) közti kapcsolatot biztosítja. Útválasztó, forgalomirányító szerepe van.Útválasztó, forgalomirányító szerepe van. Saját operációs rendszerrel rendelkezik, távolról is menedzselhető.Saját operációs rendszerrel rendelkezik, távolról is menedzselhető. Ehhez az SNMP (Simple Network Management Protocol) szabványt használja. Ehhez az SNMP (Simple Network Management Protocol) szabványt használja. Repeater (jelismétlő): Repeater (jelismétlő): A bemenő jelet felerősíti.A bemenő jelet felerősíti.


Letölteni ppt "Hálózatok. Hálózatok A számítógépek megjelenésével szinte egyidőben alakult ki az igény azok összekapcsolására (a telefonos hálózatok alapján) A számítógépek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések