Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A legveszélyesztetettebb fajokról összegyűjtött tudományos adatokat külön nyomtatványokban az ún.  Vörös könyvekben jelentetik  meg.Már a címükkel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A legveszélyesztetettebb fajokról összegyűjtött tudományos adatokat külön nyomtatványokban az ún.  Vörös könyvekben jelentetik  meg.Már a címükkel."— Előadás másolata:

1

2  A legveszélyesztetettebb fajokról összegyűjtött tudományos adatokat külön nyomtatványokban az ún.  Vörös könyvekben jelentetik  meg.Már a címükkel és a  fedőlap vörös színével  figyelmeztetnek  a veszélyesztetett növény-  és állatfajok kihalására.

3 AVörös könyvek és listák leggyakrabban egyes államokra vonatkoznak. Néha azomban globális jellegük van, ilyenkor nagyobb területekre vonatkoznak. A legfontosabb egyetemes vörös listák az IUCN veszélyesztetett fajok listája és a globálisan veszélyeztetett élőlényekről szóló európai vörös lista.

4 Az általános vörös könyveken kívül, amelyek egy adott terület flórájának és faunájának veszélyeztetett faját dolgozzák fel, léteznek speciális könyvek is, amelyek egyes élőlénycsoportokat dolgoznak fel. Létezik a Flóra vörös könyve, az emlősök –,a madarak-, és a lepkék vörös könyve.

5 A vörös listák szintén jelentős publikációk, amelekre aktóv védelmi intézkedések épülnek. A vörös könyvektől eltérően a listák áttekithető táblázatok formájában mutatják az adatokat az adott területen élő fajok veszélyeztetettségéről.

6 A flóra könyv vagy egyéb mű ami egy adott területen vagy időszakban élő növényfaj leírását tartalmazza, lehetővé téve az azonosítást. A flóra által beborított terület meghatározható földrajzilag vagy politikailag. A flórák hatékony használata rendszerint valamennyi botanikai szaktudást igényel.

7  Narancsszínű aggófű  Vörös áfonya  Erdei békaszem  Magyar bogáncs  Erdei ciklámen  Nyugati csillagvirág

8 A fauna az állati élet összessége egy adott területen vagy időszakon belül. A kifejezés párja a növényvilágban a flóra. A zoológusokkörében a fauna egy adott időszakra vagy helyre jellemző állatcsoportra utal, mint például a „Sonora-sivatagi fauna” vagy a „Burgess-pala fauna”.

9 Jeges medve Panda Pingvin Fekete Párduc Tatu Elefánt

10 EX- Kihalt fajok EW- Természetben kihalt faj CR- Végveszélybe került faj EN- A veszélyeztetett faj

11

12 KÉSZÍTETTE: Lévai Ivett 8/4


Letölteni ppt " A legveszélyesztetettebb fajokról összegyűjtött tudományos adatokat külön nyomtatványokban az ún.  Vörös könyvekben jelentetik  meg.Már a címükkel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések