Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?"— Előadás másolata:

1 Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
A fény Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?

2 A Nap A Nap az élet kialakulásának és fenntartásának egyik pillére. Az egyiptomiak istenként tisztelték, Rá néven.

3 Fizikus induló (részlet)
Tudásomnak asztaláról száz mérnök eszeget. Tágul a tér befogadni világnagy eszemet. Parancsomra forog a Föld, Hasad az atom. (Refrén) Már csak azt nem tudhatom, hogy Részecske vagyok vagy hullám? Megmondanám, hogyha tudnám, De mindent én sem tudhatok…

4 A fény kettős természete
(kötelező) Részecske természet: A fény olyan anyag, mely apró részecskékből áll úgynevezett fotonokból. (érdekesség) Hullámtermészet: Felsőbb iskolában és laborokban vizsgálják a fény hullámtermészetét, viselkedését különleges esetekben.

5 A fény Definíció: Azokat a testeket, melyek fényt bocsájtanak ki, fényforrásnak nevezzük. A fény kölcsönhatásra képes, miközben változást hoz létre, önmaga is megváltozik. Képes megtörni, visszaverődni, elnyelődni. Sebessége levegőben: c ≈ km/s = 3*108 m/s

6 1 másodperc alatt 6,25-szor kerülné meg a Földet!
A fény A fény egyenes vonalban terjed! A fény optikailag sűrűbb közegben lassabban halad. Az átlátszó anyagok is elnyelik a fény egy részét, például elég vastag vízréteg (kb. 100 m) már teljesen átlátszatlan! Azt a távolságot, amelyet a fény egy év alatt tesz meg 1 fényévnek nevezzük. 1 fényév ≈ 10 billió km (1012 km = km) 1 másodperc alatt 6,25-szor kerülné meg a Földet!

7 Miért kék az ég? Miért zöld a fű?
A szivárvány színei: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigókék és ibolya.

8 Miért kék az ég? Miért zöld a fű?
Az ég víztartalma miatt a fény megtörik és szemünkbe a kék fény érkezik. Minél lentebb megy a nap, ez annál inkább eltolódik a vörös szín irányába. A tárgyak, élőlények, … a fehér fény felbontott színei közül csak azt verik vissza, amilyen színűnek látjuk őket, az összes többit elnyelik. Például: A fű többnyire a zöld színt veri vissza. Egy fehér színű tárgy szinte minden színt visszaver. Egy fekete színű tárgy szinte minden színt elnyel.

9

10 Optikai kábel Ha ránézünk egy hajlítható csövön keresztül, egy világító tárgyra (pl.: gyertya) nem látjuk. Hogyan működik az optikai kábel? Nem képes belőle kilépni a fény, ezért nagyon nagy távolságokra vagyunk képesek jelsorokat elküldeni rajtuk veszteség nélkül, hátránya, hogy drága, ha megsérül nehezebben javítható!


Letölteni ppt "Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések