Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektronika 9. gyakorlat. Négypólus Egy bemeneti és egy kimeneti kapocs-párral rendelkező hálózat. Lineáris – nem lineáris Aktív – passzív - Általános.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektronika 9. gyakorlat. Négypólus Egy bemeneti és egy kimeneti kapocs-párral rendelkező hálózat. Lineáris – nem lineáris Aktív – passzív - Általános."— Előadás másolata:

1 Elektronika 9. gyakorlat

2 Négypólus Egy bemeneti és egy kimeneti kapocs-párral rendelkező hálózat. Lineáris – nem lineáris Aktív – passzív - Általános - Reciprok - Villamosan szimmetrikus - Geometriailag szimmetrikus - Földszimmetrikus négypólusok

3 Négypólus Meglehetősen nagy témakör, csak általánosságban tárgyaljuk. Az általános négypólusok 4 db paraméterrel jellemezhetőek. Ezek az alábbi 4 csoportba oszthatók: Impedancia (z) Admittancia (y) Hibrid (h) Lánc (a) paraméterek

4 Impedancia A váltakozó áramú hálózatokban az áramfolyás gátlásának mértéke. Vagyis ugyanolyan mint, az ellenállás az egyenáramú hálózatokban, csak váltakozó áramú hálózatokra nézve. Jele: z Mértékegysége: Ω Értékét a komplex feszültség és a komplex áramerősség hányadosaként kaphatjuk meg. Tehát egy komplex számmal írható le, melynek valós része az ellenállás, képzetes része pedig a reaktancia, vagyis a reaktív ellenállás (jele: X, mértékegysége: Ω).

5 Impedancia Ellenállás (R) impedanciája: Tekercs (L) impedanciája: Kondenzátor (C) impedanciája: (Innen az RLC elnevezés.) A képletekből következik, hogy a frekvencia növekedésével a kondenzátor egyre kisebb, míg a tekercs egyre nagyobb impedanciát mutat az áramkör számára. Amikor pl. egy hangszóró esetén megadják, hogy 8 ohmos akkor az imedanciájáról van szó.

6 Admittancia Az impedancia reciproka. Jele: y Mértékegysége: ℧ (siemens)

7 Impedancia paraméterek

8 Bemeneti impedancia: Átviteli impedancia: Kimeneti impedancia:

9 Admittancia paraméterek

10 Bemeneti admittancia: Átviteli admittancia: Kimeneti admittancia:

11 Hibrid paraméterek

12 Bemeneti impedancia: Feszültségvisszahatás: Áramerősítési tényező: Kimeneti admittancia:

13 Lánc paraméterek

14

15 1. feladat Számítsa ki a megadott kapcsolás és ellenállásértékek alapján az impedancia- és láncparamétereket. Adatok: U 1 =10V R 1 = 1kΩ R 2 = 2,2kΩ R 3 = 3,3kΩ z xx =? a xx =?

16

17

18

19

20

21

22

23


Letölteni ppt "Elektronika 9. gyakorlat. Négypólus Egy bemeneti és egy kimeneti kapocs-párral rendelkező hálózat. Lineáris – nem lineáris Aktív – passzív - Általános."

Hasonló előadás


Google Hirdetések