Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare. Anglia a 16.század végére Európa nagyhatalma lett. Gyarmatosításai, kereskedelmei és ipara révén gazdag polgárság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare. Anglia a 16.század végére Európa nagyhatalma lett. Gyarmatosításai, kereskedelmei és ipara révén gazdag polgárság."— Előadás másolata:

1 Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare

2

3 Anglia a 16.század végére Európa nagyhatalma lett. Gyarmatosításai, kereskedelmei és ipara révén gazdag polgárság alakult ki. Az irodalom vezető műneme a Dráma lett. William Shakespeare(1564-1616) Stratford-Uvon-Aponba született, London melletti mező városba. Apja gazdag polgár, anyja földbirtokoslány volt. 1852-ben feleségül vette nála 8 évvel idősebb Anne Hathawayt, akitől három gyermeke született. 1586-87 táján hagyta el családját. 1592-ből való az első hír londoni létéről. Itt kapcsolatba került a színházzal, s ekkor már sikeres színész és drámaíró. 1599-ben épült Globe színház fő részvényese volt, s időközben –drámaírói sikerei révén-meg is gazdagodott. 1607 után írói sikerei révén meggazdagodott és befejezte a drámaírást. Stradfordban telepedett le. Anglia Felemelkedése

4 Írói munkássága Írói munkásságáról jóval többet tudunk. Összesen 37 darabot írt. Eleinte valószínűleg régebbi darabok feldolgozásával foglalkozott. Mintegy két évtizedes drámaírói munkássága legismertebb darabjai : Királydrámák pl.: VIII.Henrik IIIRichárd Romeo és Júlia Színjátékai közül: Szentivánéji álom Velencei Kalmár Ahogy teszik Vízkereszt Klasszikus történelmi drámái: Julius Caesar Hamlet Troilius és Cressida Ottelo Lear király Mcbeth Antonius és Kleopátra

5 Shakespeare színpada Hivatásos színtársulatok jöttek létre, s 1576 és 1616 között legalább tíz nyilvános színházat is építettek London külvárosaiban.Ezek közül a legnevezetesebb, a kívülről nyolcszögletű, belülről kör alakú Globe Színház, 1599-ben épült. A színpad jellegzetes hármas beosztása: Előszínpad Hátsó színpad Felső színpad A színterek gyors váltását, az idő és térbeni távolságok áthidalását tették lehetővé. A Shakespeare színpadon nem voltak díszletek. A színdarabokat egyfolytában játszották, nem voltak felvonásközi szünetek. A drámák nem felvonásokra tagolódtak, hanem színekre(jelenetekre). A női szerepet csak fiúk alakították, színésznők még nem szerepeltek a reneszánsz kori angol színházak színpadán. A középkori drámákból elsősorban a tér és az idő szabad kezelése, a hangulati ellentétesség, a hangnemek kevertsége őrződött meg az angol reneszánsz színjátszásában.

6

7 Fő műve Rómeó és Júlia Két ősi emberi emberi szenvedély, a gyűlölet és a szeretet tragikus szembenállása a témája Shakespeare fiatalkori művének, a Rómeó és Júliának. Valószínűleg 1594 és 1596 között Keletkezett. Nyomtatásában 1597- ben jelent meg. Szerelmi tragédiája: Ez a mű az angol reneszánsz első szerelmi tragédiája, melynek alapja az igazi szerelemből fakadó párválasztás. Rómeó és Júlia természetes vonzalma a reneszánsz szabadság vágy hírdetőjévé válik,, mellyel akaratlanul is összeütköznek a régi kegyetlen feudális erkölcsökkel.

8

9 The End


Letölteni ppt "Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare. Anglia a 16.század végére Európa nagyhatalma lett. Gyarmatosításai, kereskedelmei és ipara révén gazdag polgárság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések