Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szőlészet - borászat Agrárgazdaságtan előadás 2005. április 7.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szőlészet - borászat Agrárgazdaságtan előadás 2005. április 7."— Előadás másolata:

1 Szőlészet - borászat Agrárgazdaságtan előadás április 7.

2 Miről is lesz szó? A világ bortermelés Az ágazat magyarországi története Magyarország bortermelése napjainban Történelmi magyar borvidékek Az ágazat piaci szabályozása

3 A világ szőlő- és bortermelése 2000-ben OrszágSzőlőtermelés, ezer tonna Bortermelés, 1000 tonna Világ összesen Franciaország Görögország Magyarország Németország Olaszország Spanyolország Argentína USA

4 A világ szőlőterülete Forrás: OIV

5 A világ szőlőtermelése (ezer ha) /2000, % Világ ,89 USA ,48 Argentina ,48 Chile ,17 Dél-Afrika ,56 Ausztrália ,86 Új-Zéland ,71 Nh. bortermelők ,76 EU ,22 Spanyolország ,71 Franciaország ,15 Olaszország ,36 Magyarország ,74 Románia ,90

6 Forrás: OIV A világ bortermelése

7 A világ bortermelése (ezer hl) /2000, % Világ ,40 USA ,98 Argentina ,49 Chile ,12 Dél-Afrika ,40 Ausztrália ,67 Új-Zéland ,15 Nh. bortermelők ,75 EU ,13 Spanyolország ,06 Franciaország ,11 Olaszország ,46 Magyarország ,25 Románia ,81

8

9

10 A bor átlagtermése az EU főbb termelő országaiban Forrás: Európai Bizottság, KSH

11 A magyar szőlészet – borászat rövid története Kelták kora, római idők Középkortól külkereskedelem 15. század: lengyel export Török hódoltság: Tokaj, Sopron fejlődése 17. század: skandináv, holland export 18. század: export csökkenése, belső felhasználás

12 1857: első Magyar Általános Mezőgazdasági Kiállítás keretein belül borverseny Kiegyezés után kismértékű fejlődés Századforduló – filoxérajárvány 1893: törvény a „borkészítés” ellen I.vh. után: jelentős szőlőterületeket elcsatoltak 2 vh. között fejlődés, háború után visszaesés.

13 A magyarországi szőlő- és bortermelés 1996 – 2000 átlaga Terület (1000 ha)12593 Termésmennyisé g (1000 tonna) Termésátlag (kg/ha) Étkezési célra felhasznált (1000 tonna) Bor (1000 hektoliter)

14

15 A magyar borágazat napjainkban összes szőlőültetvény (ha) termő ültetvény (ha) Termő % Nincs adat , , ,04

16 Szőlő és bortermelés Magyarországon Összes szőlőtermé s (ezer t) Ebből étkezési szőlő (ezer t) termésátl ag (kg/ha) Bortermel és (millió liter)

17 Magyarország borvidékeinek elhelyezkedése

18 Magyarország borvidékei Badacsony Balatonboglár Balatonfüred – Csopak Balatonfelvidék Balatonmelléke Somló Csongrád Hajós – Baja Kunság Ászár – Neszmély

19 Magyarország borvidékei Pécs Szekszárd Tolna Villány Bükkalja Eger Mátra Tokaj Mór Sopron Pannonhalma Etyek – Buda Borvidékek számának csökkentése, a rendszer átalakítása várható.

20 Borrégiók Magyarországon Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2004-ban szavazta meg Pannon Borrégió Duna Borrégió Alföld Borrégió Felső – magyarországi Borrégió Balatoni Borrégió

21 Az Eu borpiaci szabályozása A közös borpiaci rendtartás elsősorban a friss szőlőből készült asztali borra vonatkozik, de szól a következő termékekről is: szőlőlé és must, hozzáadott cukorral vagy anélkül; erjedő vagy erjedésben megállított szőlőmust; friss szőlő, kivéve a csemegeszőlőt; borecet; egyéb (törkölybor, borseprő, szőlőtörköly).

22 zónaABCICIICIII FeltételNémeto. Luxembur g Egyesült Királyság Elzász Champ agne és Loire völgye Franciaorszá g déli része Spanyolorsz ág ÉK-i része Magyarorsz ág: CI/b zóna É és K Olasz- ország, ÉNY Spanyol- ország CIIIa É- és K- Görö g- orszá g CIIIb FRA Spanyo lo. Görögo. déli része Min.termész etes alkohol tartalom asztali boroknál 5 térf. % 9,4 mustfok 6 térf. % 10,6 mustfo k 7,5 térf. % 12,5 mustf ok 8 térf. % 13 mus tfok 8,5 térf. % 13,7 mustfok 9 térf. % 14,3 mustfok Min.termész etes alkoholtartal om minőségi boroknál 6,5 vagy 6 térf. % 7,5 térf. % 8,5 térf. % 9 térf. % 9,5 térf. % 10 térf. %

23 Jelenlegi és elvárt követelmények Magyarországon C I. b övezetMai magyar szabályozás Minimális természetes alkoholtartalom asztali boroknál 13,5 mustfok (8 térfogat%) 13 mustfok (7,5 térfogat%) Minimális természetes alkoholtartalom minőségi boroknál 14,9 mustfok (9 térfogat%) 15 mustfok (9,1 térfogat%) Terjes alkoholtartalom asztali boroknál, max 23 mustfok (15 térfogat%) Nincs megadva

24 Teljes alkoholtartalom minőségi boroknál, max 14,9 mustfok (9 térfogat%) 15 mustfok (9,1 térfogat%) Tényleges alkoholtartalom asztali boroknál, min 14,9 mustfok (9 térfogat%) 15 mustfok (9,1 térfogat%) Mustjavítás mértéke, max 2,75 mustfok (2 térfogat%) 3 mustfok (2,2 térfogat%) Alkoholtartalom kiegészítés felső határa asztali boroknál 19,6 mustfok (12,5 térfogat%) 19,5 mustfok (12,4 térfogat%) Savnövelés mértéke, max. Szőlőmustnál: 1,5g/l, bornál 2,5 g/l, csak rendkívüli időjárás esetén Szőlőmustnál 2,5 g/l, bornál 1,5 g/l Savtompítás, max1 g/lNincs megadva

25 Borpiaci rendtartás reformja AGENDA 2000 keretében minőségi, a keresletnek jobban megfelelő termelés ösztönzése, ültetvénytelepítési tilalom rugalmasabb alkalmazása, ültetvény-felszámolás a hosszú távon is jelentős strukturális feleslegekkel rendelkező régiókban, az intervenció a továbbiakban kizárólag a válságmenedzsment eszközeként alkalmazható a tagállamok által elismerhető termelői szervezetek, a szabályozás egyszerűsítése: a korábbi 23 rendelet helyébe egyetlen rendelet lépett (az 1493/1999 EU rendelet).

26 EU fajtabesorolás Vörös asztali borok: R I-es fajta: az R III-astól különböző asztali vörös bor, melynek tényleges alkoholtartalma nem kevesebb 10 térfogatszázaléknál és nem több l2 térfogatszázaléknál; R II-es fajta: az R III-astól különböző asztali vörös bor, melynek tényleges alkoholtartalma nem kevesebb 12,5 térfogatszázaléknál és nem több 15 térfogatszázaléknál; R III-as fajta: Kék Oportó típusú szőlőfajtákból készült vörös asztali bor.

27 EU fajtabesorolás Fehér asztali bor: a. A I-es fajta: az A II-es és az A III-as fajtától eltérő fehér asztali bor, melynek tényleges alkohol tartalma nem kevesebb 10 térfogatszázaléknál és nem több 15 térfogatszázaléknál; b. A II-es fajta: Zöldszilváni vagy Rizlingszilváni típusú szőlőfajtákból készült asztali fehérbor; c. A III-as fajta: Rajnai rizling típusú szőlőfajtákból készült asztali fehérbor

28 A termelési potenciál szabályozása Telepítési jogok

29 Az új szőlőültetvény-telepítési jogok megoszlása (hektár) Spanyolország Franciaország Olaszország Portugália3 760 Németország1 534 Görögország1 098 Ausztria737 Luxemburg18 EU-tartalék17 000

30 A termelési potenciál szabályozása Telepítési jogok Kivágási támogatás Szerkezet-átalakítási támogatás Újratelepítés: Magyarországon 1260 hektárig hektáronként 8000 euró igényelhető ben. Átlagos termésmennyis ég (hl/ha) A támogatás felső határa (euro/ha) 20 alatt felett12300

31 Egyéb piacszabályozó intézkedések Magántárolási támogatás Borok lepárlása Borászati melléktermékek kötelező lepárlása Mustfelhasználás támogatása Címkézés Külkereskedelem Exporttámogatás

32 Az EU költségvetési kiadásai a szőlő- bor ágazatban (millió euró) Intézkedés Exporttámogatás25 Magántárolás67 Lepárlás Alkoholértékesítés Mustfelhasználás156 Kivágás1618 Szerkezetátalakítás443 Összesen hl borra jutó támogatás, euró8,47,7 1 hl borra jutó támogatás, forint

33

34

35

36

37

38


Letölteni ppt "Szőlészet - borászat Agrárgazdaságtan előadás 2005. április 7."

Hasonló előadás


Google Hirdetések