Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vidó Angelika 9.c. Tartalomjegyzék: Életútja Filozófiája A tudományok felosztása A filozófia három ága Ködképek (idolumok) A helyes módszer kiválasztása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vidó Angelika 9.c. Tartalomjegyzék: Életútja Filozófiája A tudományok felosztása A filozófia három ága Ködképek (idolumok) A helyes módszer kiválasztása."— Előadás másolata:

1 Vidó Angelika 9.c

2 Tartalomjegyzék: Életútja Filozófiája A tudományok felosztása A filozófia három ága Ködképek (idolumok) A helyes módszer kiválasztása Forráslista

3 Életútja:  1561. január 22. Londonban  1573. Cambridge (Trinity Collage)  1577-től Angol követ mellett dolgozott  1579-ben jogi tanulmányait elvégzi.  1584. parlamenti képviselő.  1603-ban lovaggá ütik.  1606-ban megházasodott.  1618-ban grófi címet kap.  tudományos kutatásba kezd.  1626-ban meghal.

4 Filozófiája: Új empirikus-induktív filozófiát kívánt művelni. Magából természetből kell kiindulni.

5 A tudományok felosztása: emlékezeten alapulnak a történettudományok, képzelettudomány, az ész tudománya a filozófia.

6 A filozófia három ága: Istentan természettudomány emberről szóló tudomány. Fizika: ható okok tudomány. Metafizika: jelenségek célja.

7 Ködképek (idolumok): 1. törzs ködképe 2. barlang ködképei 3. piac ködképe 4. színház ködképe

8 A helyes módszer kiválasztása: első mód: a „pók útja” második mód: a „hangya útja” a helyes út: a „méh útja”. Indukció: helyes útja annak, hogy igaz ismeretekhez jussunk és eloszlassuk a ködképeket.

9 „Megoldván a természet rejtelmeinek és a polgári bölcsességnek minden feladatát, meghalt, beteljesedett rajta a természet törvénye: minden összetettnek fel kell bomlania.”

10 Forráslista: Wikipédia Révai Nagy Lexikon Új Magyar Lexikon

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Vidó Angelika 9.c. Tartalomjegyzék: Életútja Filozófiája A tudományok felosztása A filozófia három ága Ködképek (idolumok) A helyes módszer kiválasztása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések