Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hálózati együttműködésben rejlő lehetőségek. Erőforrás bolt A különleges boltban erőforrásokat, tulajdonságokat lehet adni és venni. Azzal az erőforrással.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hálózati együttműködésben rejlő lehetőségek. Erőforrás bolt A különleges boltban erőforrásokat, tulajdonságokat lehet adni és venni. Azzal az erőforrással."— Előadás másolata:

1 A hálózati együttműködésben rejlő lehetőségek

2 Erőforrás bolt A különleges boltban erőforrásokat, tulajdonságokat lehet adni és venni. Azzal az erőforrással fizethetünk, ami nekünk felesleges, s olyat vegyünk, ami fontos

3 Milyen hozadéka van az erőforrás cserének?

4 Információszerzés Mindenki mást tud, máshoz ért Mindenki másképp lát, mindenkinek más fontos Ő olyat csinál, tud, amit én nem. Neki van valamije, ami nekem nincs, amit én is szeretnék megszerezni

5 Kik azok akikkel célszerű erőforrást cserélni? Kik azok a stakeholderek? Mi a különbség a stakeholder és a beszállító között? A stakeholderek azon szervezetek és személyek összessége amelyek valamilyen módon befolyásolják, vagy befolyásolhatják egy –egy program célkitűzéseinek realizálódását, Akik érdekeltek, és érintettek Akiknek „hatalma” van a program felett pl finanszírozók a projekt végső kezdeményezettjei, „közvélemény” képviselői. sajtó

6 Hogyan értékelhetjük a stakeholdereket? é r i n t etts ég kicsi közepe s nagy blokkolótámogatósemleges

7 Mikor beszélhetünk a hálózatról?

8 Hálózat: gazdaságos, meghatározott minőségű összeköttetések biztosítása –tagolt hálózati szerkezet (üzemeltetési, szolgáltatási, technológiai okok)funkcionális –földrajzi –hierarchikus

9 A hálózat azonos értékű elemekből álló rendszer, amelyben az elemek különböző módon kapcsolatban állnak egymással. Az elemek lehetnek pontok, emberek, városok, sejtek, számítógépek, szervezetek stb. A szervezetek hálózata általában több egymáshoz kapcsolt szervezetből épül fel, a gyakran a már kialakult partnerségeket szövi rendszerbe, amelyek között lehetőség van információcserére és erőforrás megosztásra, a közös munkára, s gyakran a közös szervezeti tanulásra is.

10 a hálózat meghatározott célok megvalósítására (társadalmi szükségletek kielégítésére) létrehozott, önálló jellegű, tartós emberi együttműködést igénylő és megvalósító rendszer, ugyanakkor az emberek, az eszközök és az embereket vezérlő eszmék egymással és környezetükkel kölcsönhatásban létező és egészként működő együttese

11 Egymás tevékenységét kiegészítik, vagy bővítik, tevékenységi rendszert alkotnak. A hálózat legfontosabb alapelve a partnerség. A partnerség független szervezetek önkéntes kapcsolódása. Egy szervezetnek több partnere is lehet.

12 A hálózat az együttműködés célja szerint különböző szintű lehet, szerveződhet például információ cserére egy-egy feladat közös megoldására, de elvezethet az együttműködés a stratégiai szövetségekig is. Legelterjedtebb hálózati forma a konzorcium.

13 A partnerség alapelveiA partnerség alapelvei közösen kidolgozott célok mentén dolgoznak együtt, közösen oldják meg az előttük álló problémákat, feladatokat, használják egymás erőforrásait, kicserélik tapasztalataikat, koordinálják tevékenységüket, közösen hoznak döntéseket, folyamatosság, közös tevékenységek, dokumentáció, átláthatóság, esélyegyenlőség, egyeztetés, konzultáció.

14 A partnerség lehet: konzorciumi[1] partnerség,[1] résztvevő partnerség, egyéb partnerség. [1] A részes felek (tagok) polgári jogi szerződésben szabályozott munkamegosztásán alapuló együttműködés kutatás-fejlesztési, technológiai innovációs tevékenység közös folytatása vagy egy kutatás-fejlesztési, technológiai innovációs projekt közös megvalósítása céljából [1] (2004. évi CXXXIV. törvény a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról )

15 A hálózatépítés, a partnerség kulcskérdései Mi a célja a partnerségnek, a hálózatépítésnek? Milyen típusú munkakapcsolatokat igényel majd a projekt/program? Miért szükséges a szervezetet/szervezeteket bevonni? Az adott partner tekintetében, milyen típusú partnerség lesz a legmegfelelőbb a projekt számára? Milyen fokú együttműködés várható és szükséges a partnerség, a hálózat tagjaitól? A partnerség, a hálózat szoros (hivatalos) vagy laza (nem hivatalos) lesz? Mi lesz a program/projekt haszna, ha partnert vonunk be, vagy ha hálózatot építünk? A feladatok mely részét tartja, illetve melyeket nem átruházhatónak (delegálhatónak) a programgazda? Várhatók-e nehézségek vagy konfliktushelyzetek a partnerségben, a hálózatban? Mit lehet tenni megelőzésük érdekében?

16 A PARTNERSÉG ÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS FOLYAMATA A partnerek megszólítása, kiválasztása Közös cél meghatározása: pl. a súlyosan halmozottan fogyatékos embereket ápoló gondozó családtagok munkaerő-piaci integrációja Közös birtoklás, a közös elképzelések számbavétele – a hálózat annyira tud működni, amennyire képes összehozni az embereket egy olyan elképzelés köré, amely vonzó és elkötelezettséget erősítő. Pl. ilyen lehet a munkába segítés Megosztott irányítás, a felelősségek, hatáskörök számbavétele, ki, mit tehet, a közösen megalkotott, megfogalmazott célok érdekében. –Pl. Mit tehetnek közösen a súlyosan-halmozottan fogyatékos embereket ápoló-gondozók munkaerő-piacra történő kilépése érdekében? Közös felelősség kialakítása a munka minőségéért és értékéért – közös hálózatértékelő stratégia (mérföldkövek, tevékenységek, eredmények) kimunkálása Közös tanulás jövőképfejlesztés, támogatások biztosítása, kihívások számbavétele, konfliktusok kezelése, kockázatok mérséklése stb.


Letölteni ppt "A hálózati együttműködésben rejlő lehetőségek. Erőforrás bolt A különleges boltban erőforrásokat, tulajdonságokat lehet adni és venni. Azzal az erőforrással."

Hasonló előadás


Google Hirdetések