Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A BEISKOLÁZÁS FOLYAMATA A MISKOLCI EGYETEMEN Óváriné Dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes „ELTÉRŐ UTAK A SIKERES ÉLETHEZ!” A Miskolci Egyetem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A BEISKOLÁZÁS FOLYAMATA A MISKOLCI EGYETEMEN Óváriné Dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes „ELTÉRŐ UTAK A SIKERES ÉLETHEZ!” A Miskolci Egyetem."— Előadás másolata:

1 A BEISKOLÁZÁS FOLYAMATA A MISKOLCI EGYETEMEN Óváriné Dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes „ELTÉRŐ UTAK A SIKERES ÉLETHEZ!” A Miskolci Egyetem társadalmi, gazdasági szerepének fejlesztése, különös tekintettel a duális képzési típusú megoldásokra 2014 – 2015 TÁMOP F/2013

2 A BEISKOLÁZÁS TERÜLETI ELOSZLÁSA KARbeiratkozottborsodimiskolci ME-ÁJK ME-BBZI ME-BTK ME-EK ME-GÉIK ME-GTK ME-MAK ME-MFK Összesen

3 Miskolc Borsod- Abaúj-Zemplén megyei beiskolázású iskolaváros Az iskolatípusok aránya jelentősen megváltozott elmúlt 25 évben. A munkaerő-piaci szempontból fontos kompetenciák arányában kisebb mértékben jelennek meg a középfokú oktatásban.  A Miskolci Egyetem szerepe megnőtt a duális képzés vonatkozásában.

4 A demográfia, a térség hátrányos helyzete és a negatív beiskolázási kommunikáció hatása a felvételi adatokban.

5

6 BEISKOLÁZÁSI STRATÉGIA KÖZVETLEN, ÉLŐ KAPCSOLAT ÉS ÚJ TIPUSÚ KOMMUNIKÁCIÓ: FENNTARTÓVAL, KORMÁNYHIVATALLAL, BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉVEL, MISKOLC VÁROSÁVAL, KÖZÉPISKOLÁKKAL,DIÁKOKKAL ÉS A MUNKAERŐPIACCAL, CÉGEKKEL, EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEKKEL, KLÉBESBERG INTÉZETTEL, KÖZIGAZGATÁSSAL, IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSSAL, KÜLÖNBÖZŐ INTÉZMÉNYEKKEL! KÖZÖS FELADAT A BEISKOLÁZÁS CÉL JÁNAK FELMUTATÁSA: Nemzetgazdasági szempontból racionális egy egyetem működése, ha a munkaerő-piaci szempontból fontos kompetenciák kialakítását, megerősítését szolgálja a felsőoktatási képzés. Ez teljes mértékig összhangban van a fiatalok elsődleges felsőoktatási intézmény választásával. A fiatalok intézményválasztási szempontjai: 1. Mi lesz, ha végez az egyetemen, milyen munkát fog végezni, és hol fog elhelyezkedni. 2. Mennyibe kerül a továbbtanulás. 3. Mennyire hasznosítható a diplomához kapcsolódó képzés! FONTOS A GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSRE HANGSÚLYOZVA BEISKOLÁZNI!

7 A SZAKMAI GYAKORLÓHELYEK SZEREPE A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSÁBAN A szakmai gyakorlóhelyek számontartását szolgálja a Nemzeti Felsőoktatási Törvény szerinti hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok szakmai gyakorlóhelyének kötelező regisztrációja az Oktatási Hivatalban. A szakmai gyakorlóhelyek karokon belüli és karok közti rendszerben kezelése célszerű. Nemcsak nemzetgazdasági szempontból fontos a duális megoldásokkal oktató egyetem működése, mely a munkaerő-piaci szempontból fontos kompetenciák kialakítását, megerősítését szolgálja, hanem a gazdasági környezettel való közvetlen kapcsolata okán a felsőoktatási intézmény gazdasági és társadalmi szerepét kellő mértékben súlyozza.

8 BEISKOLÁZÁSI PROGRAMOK Szeptember.: A középiskolai intézményvezetők meghívása a Miskolci Egyetemre. Kutatók éjszakája. Októbertől: A középiskolák látogatása Miskolcon, Borsod-Abaúj- Zemplén megyében, az Észak-Magyarországi Régióban. Folyamatos média jelenlét a tehetséges diákjainkkal. Megjelenés pályaválasztási kiállításokon. December 5-6. Miskolci Egyetemi Nyílt Napok. Január. EDICATIO kiállítás Budapest. Április: Lányok napja. Május. Egyetemi látogatások szervezése a 10. és 11. évfolyamok számára az érettségi szünetben. Szeptember: Fakultáció választó szülői értekezletek látogatása a 10-es évfolyamok számára. Törekedtünk a gyakorlóhelyek/álláslehetőségek megmutatására!

9 Jelentkezők száma karonként 2013A A Kar 2013A jelentkezők száma 2014A jelentkezők száma 2013A első helyes 2014A első helyes ÁJK BBZI BTK EK GTK GÉIK MAK MFK ME összes

10 Születettek száma Magyarországon

11 Érettségizők száma Magyarországon

12

13 Jelentkezők és felvettek száma a Miskolci Egyetemre A keretszabályozás jótékony hatása és annak kommunikációja

14 Jelentkezők és felvettek száma a Miskolci Egyetemre

15 A Miskolci Egyetemre jelentkezők száma karonként ÁJKBBZIBTKEKGTKGÉIKMAKMFK

16 A Miskolci Egyetemre első helyen jelentkezők száma karonként ÁJKBBZIBTKEKGTKGÉIKMAKMFK

17 Felsőoktatásba jelentkezők száma nemek szerint

18 A legnépszerűbb szakok karonként KarSzakJelentkezők száma (fő) ÁJKjogász499 BBZIklasszikus ének34 BTKanglisztika164 EKgyógytornász301 GTKgazdálkodási és menedzsment308 GÉIKgépészmérnöki785 MAKanyagmérnöki221 MFKműszaki földtudományi262

19 „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma.” (Széchenyi István)


Letölteni ppt "A BEISKOLÁZÁS FOLYAMATA A MISKOLCI EGYETEMEN Óváriné Dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes „ELTÉRŐ UTAK A SIKERES ÉLETHEZ!” A Miskolci Egyetem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések