Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

T ŰZHÁNYÓTÍPUSOK (F ELSZÍNALAKTAN ) Készítette: Kardos Dénes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "T ŰZHÁNYÓTÍPUSOK (F ELSZÍNALAKTAN ) Készítette: Kardos Dénes."— Előadás másolata:

1 T ŰZHÁNYÓTÍPUSOK (F ELSZÍNALAKTAN ) Készítette: Kardos Dénes

2 B EVEZETÉS Ebben a félévben ismerkedtünk meg a felszínalaktannal, idegen nevén a geomorfológiával. A tárgyat dr. Hevesi Attila tanár úr tanítja.

3 Földünk felszínét a külső és belső erők egyaránt formálják. Látványosabban és gyorsabban a belső erők dolgoznak. Ide tartoznak a kőzetlemez-mozgások és a vulkanikus tevékenységek.

4 V ULKÁNKÉPZŐDÉS Vulkanizmus a kőzetlemezek találkozásainál alakulhatnak ki. Az óceánok mélyén mélytengeri hátságok, a szárazföldeken tűzhányók jönnek létre.

5 T ŰZHÁNYÓK CSOPORTOSÍTÁSA Működésük jellege szerint hat csoportra oszthatjuk őket. Hawaii, Stromboli, Volcano, Vezúv, Pliniusi és Peleé típusúak lehetnek.

6 Működése nyugodt, csaknem folyamatos. Kitöréskor kevés gáz, gőz és salak szabadul fel. Lávája bőséges, kb. 1200°C-os, nagyon folyékony. H AWAII JELLEGŰ TŰZHÁNYÓK

7 S TROMBOLI TÍPUSÚ TŰZHÁNYÓK Működése szinte folyamatos, a Hawaii típusúaktól több gáz és hamu kíséri kitörését. Lávája nem túl sok, viszont folyós. Bazaltot és andezitet is tartalmazhat.

8 V OLCANO TÍPUSÚ TŰZHÁNYÓK Aktivitása viszonylag gyakori, közepes méretű robbanások jellemzik. Ezeket sok gáz, törmelék és hamu kíséri. Lávája mennyisége kevés és nem túl folyékony.

9 V EZÚV JELLEGŰ TŰZHÁNYÓK Hosszú szünetekkel megszakított robbanásos, gázkifúvásos kitörések jellemzik. Sok, magasra lövellt gőz, por és törmelék kerül a környezetébe. Lávája ragacsos és kevés, időnként több, hígabb.

10 P LINIUSI JELLEGŰ TŰZHÁNYÓK Nagyon hosszú szunnyadás és rövid, de heves robbanások jellemzik. Rengeteg, csaknem izzó port okád ki igen magasra. Nagyon kevés, ragacsos láva kíséri.

11 P ELEÉ TÍPUSÚ TŰZHÁNYÓK Hosszú ideig szunnyad, majd heves kitöréseit oldalrobbanás kíséri. Rengeteg gáz, gőz, hamu és törmelék kerül a levegőbe a nagyon ragacsos, kevés láva mellett.

12 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "T ŰZHÁNYÓTÍPUSOK (F ELSZÍNALAKTAN ) Készítette: Kardos Dénes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések