Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tűzhányótípusok (Felszínalaktan)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tűzhányótípusok (Felszínalaktan)"— Előadás másolata:

1 Tűzhányótípusok (Felszínalaktan)
Készítette: Kardos Dénes

2 Bevezetés Ebben a félévben ismerkedtünk meg a felszínalaktannal, idegen nevén a geomorfológiával. A tárgyat dr. Hevesi Attila tanár úr tanítja.

3 Földünk felszínét a külső és belső erők egyaránt formálják
Földünk felszínét a külső és belső erők egyaránt formálják. Látványosabban és gyorsabban a belső erők dolgoznak. Ide tartoznak a kőzetlemez-mozgások és a vulkanikus tevékenységek.

4 Vulkánképződés Vulkanizmus a kőzetlemezek találkozásainál alakulhatnak ki. Az óceánok mélyén mélytengeri hátságok, a szárazföldeken tűzhányók jönnek létre.

5 Tűzhányók csoportosítása
Működésük jellege szerint hat csoportra oszthatjuk őket. Hawaii, Stromboli, Volcano, Vezúv, Pliniusi és Peleé típusúak lehetnek.

6 Hawaii jellegű tűzhányók
Működése nyugodt, csaknem folyamatos. Kitöréskor kevés gáz, gőz és salak szabadul fel. Lávája bőséges, kb. 1200°C-os, nagyon folyékony.

7 Stromboli típusú tűzhányók
Működése szinte folyamatos, a Hawaii típusúaktól több gáz és hamu kíséri kitörését. Lávája nem túl sok, viszont folyós. Bazaltot és andezitet is tartalmazhat.

8 Volcano típusú tűzhányók
Aktivitása viszonylag gyakori, közepes méretű robbanások jellemzik. Ezeket sok gáz, törmelék és hamu kíséri. Lávája mennyisége kevés és nem túl folyékony.

9 Vezúv jellegű tűzhányók
Hosszú szünetekkel megszakított robbanásos, gázkifúvásos kitörések jellemzik. Sok, magasra lövellt gőz, por és törmelék kerül a környezetébe. Lávája ragacsos és kevés, időnként több, hígabb.

10 Pliniusi jellegű tűzhányók
Nagyon hosszú szunnyadás és rövid, de heves robbanások jellemzik. Rengeteg, csaknem izzó port okád ki igen magasra. Nagyon kevés, ragacsos láva kíséri.

11 Peleé típusú tűzhányók
Hosszú ideig szunnyad, majd heves kitöréseit oldalrobbanás kíséri. Rengeteg gáz, gőz, hamu és törmelék kerül a levegőbe a nagyon ragacsos, kevés láva mellett.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tűzhányótípusok (Felszínalaktan)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések