Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta."— Előadás másolata:

1 U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta

2 James McGarvey, a világ első kereskedelmi forgalomban kapható számítógépének, a UNIVAC-nek (Universal Automatic Computer) egyik fejlesztőmérnöke. UNIVAC kifejlesztésén dolgozó mérnököknek fogalmuk sem volt arról, hogy ez a szerkezet milyen hatással lesz majd a világra, arra pedig gondolni sem mertek, hogy egyszer majd esetleg úgy gondolnak rájuk, mint a számítástechnika úttörőire.

3 Az UNIVAC ( UNIV ersal A utomatic C omputer) is az EDVAC tervezése során kialakított elvek szerint készült. Az UNIVAC kifejlesztése 1947-ben kezdődött, a gép 1951-ben lett működőképes

4 Az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala számára készítették. 12 évig napi 24 órás műszakban használta. Az UNIVAC már szöveges információt is tudott kezelni. Az UNIVAC volt az első, kereskedelmi forgalomban elérhető számítógép. Az Egyesült Államokban 1955-ben már 46 UNIVAC számítógépet helyeztek üzembe.

5 A gép 5600 elektroncsövet és 18 000 diódát tartalmazott 19 tonnát nyomott és egymillió dollárba került. A memóriája higany-késleltetovonalas megoldású volt, háttértárként itt használtak először mágnesszalagot. A gép központi része a háttérben található, az előtérben pedig a vezérlőpult van.

6 Az UNIVAC gépek több vonatkozásban különböztek a tudományos-műszaki, illetve katonai célokra épített gépektől. Az egyik jellemzőkülönbség az, hogy olyan gépeket igyekeztek készíteni, amelyek tudományos, műszaki, statisztikai és üzleti célra egyaránt jól használhatók. Közös vonása volt továbbá ezeknek a gépeknek, hogy nagy mennyiségű adat feldolgozására voltak alkalmasak, ami - többek között - speciális inputperifériákat igényelt.

7 A UNIVAC neve egyébként akkor vésődött bele igazán az emberek agyába, amikor az 1952-es amerikai elnökválasztás után nem sokkal már pontosan előre jelezte, hogy Dwight D. Eisenhower óriási előnnyel nyeri majd meg a választásokat Adlai E. Stevenson előtt.

8 A UNIVAC I-et először 1954-ben a General Electricnél alkalmazták üzleti célra. Ebből a gépből összesen 48 darabot gyártottak. Többen ezt a gépet tekintik az első generáció kezdetének.

9 Nem kevesebb mint 50 évvel a UNIVAC kifejlesztése után, manapság a számítógépek már teljesen a hétköznapi élet részévé váltak, ám a mai számítógépek már sokkal kisebb méretűek és jóval olcsóbbak is az első kereskedelmi számítógépnél, a UNIVAC-nál.

10 V ÉGE


Letölteni ppt "U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések