Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Micheal Foucault.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Micheal Foucault."— Előadás másolata:

1 Micheal Foucault

2 Tartalomjegyzék 1 Élete 2 Munkássága 3 Magyarul megjelent művei
3.1 Monográfiák 3.2 Egyéb kötetek, válogatások 4 Források

3 Élete Michel Foucault (Poitiers, október 15. – Párizs, június 25.) francia történész, filozófus; a Collège de France tagja; a 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója a bölcsészet- és társadalomtudományok területén. Paul-Michel Foucault néven született 1926-ban Franciaországban Poitiersben. Édesapja, Paul-André Foucault, kiváló sebész volt. Édesanyja, Anne is orvosi családból származott, az ő édesapja is sebész volt. Ő is szerette volna az orvosi pályát választani, de Michel és öccse nevelése lefoglalta és az abban az időben meglévő nőkkel szembeni előítéletek miatt sem válhatott neves orvossá.

4 A második világháborút követően Párizsba költözött és felvétele után az École Normale Supérieure d'Ulm hallgatója lett. Ez az intézmény a humán tudományok fellegvárának tekinthető, Foucault itt elsősorban filozófiát tanult, de felvette mellé a pszichológiát is.

5 1955 Svédországba ment az Uppsalai Egyetemre
1958 Lengyelországban a francia kulturális attasé lett 1959 a Hamburgban lévő Francia Intézethez került. 1960 visszatért pszichológiát tanítani Franciaországba Clermont-Ferrand egyetemére. 1968 Párizsban a Vincennes Egyetemen a filozófia tanszék tanára lett 1968 diáklázadásban játszott szerepe miatt egy ideig nem taníthatott 1970 megválasztották Franciaország legrangosabb szellemi intézményének a Collège de France tagjának.

6 Összesen tizenhárom Collège előadás sorozata jelent meg, melyből nyolcat franciául és hetet angol nyelven tettek közzé. Homoszexuális kapcsolatban 1963-tól haláláig nyílt élettársi kapcsolatban élt Daniel Defert-rel. A hetvenes-nyolcvanas években részese a San Francisco-i szadomazochista szubkultúrának ben AIDS-hez köthető betegségben hunyt el.

7 Munkássága Foucault elsősorban a különböző társadalmi intézmények (a pszichiátria, az orvostudomány és a börtön), valamint a szexualitás történetéről szóló újszerű kutatásairól ismert. A hatalom problémáját, illetve a tudás és a hatalom közti viszonyt, valamint a diskurzus működését középpontba állító megközelítése számos kortárs társadalomtudományi elméletbe beépült.

8 Monográfiák Foucault magyarul megjelent monográfiái az eredeti francia megjelenés sorrendjében 1961 – A bolondság története a klasszicizmus korában 1966 – A szavak és a dolgok: A társadalomtudományok archeológiája 1969 – A tudás archeológiája 1975 – Felügyelet és büntetés: A börtön története 1976 – A szexualitás története I.: A tudás akarása 1984 – A szexualitás története II.: A gyönyörök gyakorlása 1984 – A szexualitás története III.: Törődés önmagunkkal

9 Egyéb kötetek, válogatások
Magyarul megjelent válogatások, Foucault közreműködésével készült könyvek a cím alapján rendezve Elmebetegség és pszichológia. A klinikai orvoslás születése Én, Pierre Riviére, aki lemészároltam anyámat, húgomat és öcsémet Herculine Barbin, más néven Alexina B. Egy hermafrodita naplója A fantasztikus könyvtár Az igazság és az igazságszolgáltatási formák A modernség politikai-filozófiai dilemmái, a felvilágosodáson innen és túl: Michel Foucault írásaiból Nyelv a végtelenhez

10

11 Források Wikipédia Google képek

12 Készítette :Cseh Bianka 9.B


Letölteni ppt "Micheal Foucault."

Hasonló előadás


Google Hirdetések