Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sérvek (hernia) Orosz László. Sérv, klasszikus definició. Definíció: Sérvnek (hernia) nevezzük azt a kóros állapotot, amikor a hasfal valamelyik gyenge.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sérvek (hernia) Orosz László. Sérv, klasszikus definició. Definíció: Sérvnek (hernia) nevezzük azt a kóros állapotot, amikor a hasfal valamelyik gyenge."— Előadás másolata:

1 Sérvek (hernia) Orosz László

2 Sérv, klasszikus definició. Definíció: Sérvnek (hernia) nevezzük azt a kóros állapotot, amikor a hasfal valamelyik gyenge pontján zsigerek nyomulnak ki a hasüregből a kiboltosult, maguk előtt tolt hashártyatasakba.

3 Sérv, modern definició Definició: sérvnek nevezzük a hasfal musculoaponeuroticus folyamatosságának olyan veleszületett vagy szerzett defektusát, amely lehetővé teszi bármely olyan képlet kilépését, amely normálisan itt nem megy át.

4 A sérv részei SérvkapuSérvtömlősérvtartalom

5 A sérvműtét alaplépései A sérvtömlő kipreparálás A sérvtömlő megnyitás A sérvtartalom visszahelyezése a hasüregbe A sérvtömlő resectiója A sérvkapu zárása

6 Sérvek Lágyéksérv (hernia inguinalis) 75% Femorális sérv (combsérv), (hernia femoralis) Köldöksérv (hernia umbilicalis) Epigastrikus sérv, paraumbilicalis sérv Incisionalis vagy postoperatív vagy hegsérv ~10% Parasztómális Belső sérvek Ritka sérvek

7 Sérv Reponábilis –A sérv tartalom visszahelyezhető a hasüregbe. Nem reponábilis –A sérvtartalom nem helyezhető vissza a hasüregbe accret sérv Kizáródott sérv (sürgős műtétet igényel a sérvtartalom esetleges vérellátási zavara, necrosis veszélye miatt)

8

9 Lágyéksérv Direct (mediális, egyenes) sérv Indirect (laterális, ferde) sérv

10 Inguinal hernia (anatomy)

11

12

13 Inguinális sérv

14 Csuszamlásos sérv (par glissement): A hashártyával csak ventralisan fedett szervek (sigmabél, coecum, hugyhólyag) retroperitonealis része csúszik ki a sérvkapun a tartószalagok meglazulása réven. A hashártyával csak ventralisan fedett szervek (sigmabél, coecum, hugyhólyag) retroperitonealis része csúszik ki a sérvkapun a tartószalagok meglazulása réven.

15 Lágyéksérv műtéti megoldásai Bassini műtét Shouldice műtét Lichtenstein műtét, feszülésmentes technika (háló beültetéssel) laparoscopos műtét –TAPP (Transabdominális preperitoneal) –TEP (Totális extraperitoneális)

16 Bassini alapú műtét A m. internus abdominis és m. transversust levarrjuk a Poupart szalaghoz, így zárva a sérvkaput.

17 A SHOULDICE MŰTÉT Dr. Edward Earle Shouldice 1945-ben végezte először. megbízható, biztonságos és költség hatékony helyi érzéstelenítésben is végezhető

18

19

20 Lichtenstein műtét Feszülésmentes technika Háló beültetés (poliprolilene,polyester, PTFE,composite háló) PTFE,composite háló) 1-3% recidiva arány „gold standard”

21

22 Laparoscopos hernioplastica –TAPP (Transabdominális preperitoneális technika) technika) –TEP (Totális extraperitoneális technika)

23

24 Hernia Femoralis A combsérv a Poupart szalag medialis harmada alatt, a nagyerek (a.és v. femoralis) mentén, a combcsatornán (canalis femoralis) lép ki a combhajlatba.

25

26 Femoral hernia (anatomy)

27 Femoralis sérv

28 Femoralis sérv műtétei: Fabricius műtét

29

30

31 Femoralis sérv műtétei: Lotheissen-Reich műtét

32

33

34

35 Epigastricus és paraumbilikális sérv

36 Köldöksérv műtét (Mayo)

37 laparoscopos köldöksérvműtét laparoscopos köldöksérvműtét

38

39 Incisionális (postoperatív) sérv

40 Hasfali rekonstrukció Egyszerű varratokkal „Tension free” technika háló beültetéssel –Onlay –Inlay –Sublay (háló fajták: Polypropilene, polyester, PTFE, composite stb) Laparoscopos műtét

41 Laparoscopos hasfali recontrukció

42

43 Parastomális sérv

44 Ritka sérvféleségek Hernia obturatoria (a sérvtömlő a medencecsont foramen obturatoriumának canalis obturatóriáján lép ki a hasüregből ) Hernia obturatoria (a sérvtömlő a medencecsont foramen obturatoriumának canalis obturatóriáján lép ki a hasüregből ) Hernia linea semilunaris, Spieghel-sérv (a sérvkapu a m. rectus abdominis külső szélén, a linea semilunealisban fekszik) Hernia lumbalis (a kilépési kapu a trigonum lumbale) Hernia ischiadica (a kilépési kapu a foramen ischiadicus majus ill. minus)

45 Spiegel-sérv

46 Spiegel-sérv

47 Belső sérvek A sérvkapu és a sérvtömlő is a hasüregben helyezkedik el.


Letölteni ppt "Sérvek (hernia) Orosz László. Sérv, klasszikus definició. Definíció: Sérvnek (hernia) nevezzük azt a kóros állapotot, amikor a hasfal valamelyik gyenge."

Hasonló előadás


Google Hirdetések