Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

C Programozási alapok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "C Programozási alapok."— Előadás másolata:

1 C Programozási alapok

2 A C nyelv jelkészlete A nem látható karakterek közzül ide tartozik még a szóköz, a vízzszintes és függőleges tabulátor, a soremelés, és a lapdobás karakterek is.

3 A legegyszerűbb C program
Ez a program, egy függvényt tartalmaz (main). Ezt a függvényt kötelező definiálni minden C programban. A függvény nevét követően () zárójelek között soroljuk fel a függvény paramétereit (Itt most nincsenek paraméterek) { } zárójelek közötti blokk tartalmazza függvény törzsét. (Ide írhatjuk az utasításokat)

4 Szöveget kiíró C program

5 Szöveget kiíró C program
( \n -> Escape szekvenciák)

6 Változók A változókban értékeket tárolunk. Használatuk előtt mindig deklarálni kell őket. A deklaráció a változók tulajdonságait írja le. Egy típusmegadásból, valamint az adott típusú változók (változónevek) felsorolásából áll.

7 Azonosítók, változónevek
A C nyelvű program bizonyos összetevőire (pl. változókra, függvényekre, címkékre,...) névvel hivatkozunk. A nevek (azonosítók, szimbólumok) megfelelő megválasztása lényeges része a program írásának. Az azonosítók hossza általában implementációfüggő (a legtöbb fordító legfeljebb karakteres nevek használatát támogatja. Az azonosító első karaktere betű vagy _(aláhúzás jel) lehet, míg a második karaktertől kezdődően betűk, számok es aláhúzás jelek válthatják egymást. Az azonosítók elején az aláhúzás jel általában a rendszer által használt nevekben szerepel. _alap szam1 kezdo_betu Nagy_betu Egy2_HaRom A legtöbb programozási nyelvtől eltérően a C nyelv az azonosítókban megkülönbözteti a kis- és a nagybetűket. Ezért az alábbi változónevek egymástól függetlenül használhatók a programban (nem azonosak). xpuffer, Xpuffer, xPuffer, XPuffer, XPUFFER

8 Azonosítók, változónevek
Bizonyos azonosítók speciális jelentest hordoznak. Ezeket a neveket foglalt szavaknak vagy kulcsszavaknak nevezzük. A foglalt szavakat a programban Csak a hozzájuk rendelt értelmezésnek megfelelően lehet használni. A kulcsszavakat nem lehet átdefiniálni, új jelentéssel ellátni.

9 Változók

10 Változók Változók tulajdonságai: Típus (a változó típusa)
Név (a változó neve) Érték (a változó értéke) Cím (a memóriacím ahol a változó megtalálható a memóriában) Pl: Double a változó típusa, szam a változó neve, és 0.42 az értéke (kezdőértéke).

11 Típusok

12 Típusok

13 Konstansok Ha a definícióban szerepel a const kulcsszó, a változó „csak olvasható” lesz, vagyis értékét nem lehet közvetlenül megváltoztatni. (Ekkor a definícióban kötelező kezdőérték megadása.)

14 Konstansok A másik szintén gyakran használt megoldás, amikor az előfordító #define utasításával létrehozott makrók hordoznak konstans értékeket. Az előfordító által használt neveket csupa nagybetűvel szokás írni. Ezek a szimbolikus nevek valójában konstans értékeket képviselnek.

15


Letölteni ppt "C Programozási alapok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések