Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tycho Brahe Povisel Petra 9.b."— Előadás másolata:

1 Tycho Brahe Povisel Petra 9.b

2 Tartalomjegyzék Adatai Élete Bizonyításai Felfedezett égitest Forrás

3 Adatai Született: 1546. december 14 Születési hely: Knudstrup, Dánia
Teljes neve: Tyghe Ottesen Brahe Felesége: Kirsten Barbara Jorgensdatter Foglalkozása: Csillagász Halála: október 24 Halálának helye: Prága, Csehország

4 Élete Nemesi családban született. Először jogásznak tanult, de az 1560-ban a részleges napfogyatkozása felkeltette az érdeklődését. Ezért minden megtakarított pénzéből csillagászati könyveket,műszereket vett, éjszaka pedig csillagászati megfigyeléseket végzett. Eleinte főleg csak horoszkópokat készített. Az 1566 október 28.-i holdfogyatkozás alapján megjósolta I. Szulejmán halálát. Világképe a heliocentrikus és a geocentrikus közötti átmeneti jellegű volt. A Földet nem egy bolygónak tekintette, hanem a világmindenség mozdulatlan középpontjának. Brahe támogatója II. Frigyes volt. Tycho 1601 október 13.-án megbetegedett, gyakran beszélt félre és közel volt a halálhoz, 24.-én viszont teljesen kitisztult az elméje és a bolygóadatait Keplerre ruházta, és ezután meghalt. Halálának oka máig tisztázatlan.

5 Bizonyításai bizonyította, hogy az üstökösök („hajas csillagok”) nem légköri jelenségek bizonyította, hogy a Holdon kívüli szférában is vannak változások (már a nova megfigyelésének is ez volt a jelentősége) bizonyította, hogy a Holdon kívüli szférában nincsenek olyan, a mozgást gátló „héjak”, amikre a bolygók rögzítve lennének Ezenkívül felfedezett egy SN 1572 nevű égitestet. Egy másodperc pontossággal kiszámította a csillagászati év hosszúságát. Felfedezte a Hold pályájának egyenetlenségeit.

6 Felfedezett égitest SN 1572
Kassziopeia csillagkép más néven. Ez egy törpe szferoidális galaxis, melynek tudományos leírása Tycho Brahe dán csillagásztól származik. A csillagképben található még egy szupernóva-maradvány, a mintegy 300 éves Cassiopeia A, amely a Naprendszeren kívüli legerősebb ismert rádióforrás.

7 Források http://hu.wikipedia.org/wiki/Tycho_Brahe
Köszönöm a figyelmet  


Letölteni ppt "Tycho Brahe Povisel Petra 9.b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések