Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári."— Előadás másolata:

1 Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium MTA ÉTB Élelmiszeranalitikai és -minőségi Munkabizottsága Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem április 16.

2 Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar elsősorban az állattenyésztéshez, állatitermék előállításhoz kapcsolódó kutatások TIOP /2/2F Modern Szolgáltató és Kutató Egyetem kialakítása Kaposváron Alpha MOS αFOX 4000 e-orr Alpha MOS αASTREE e-nyelv Érzékszervi és műszeres vizsgálati lehetőség Hallgatói vizsgálatok (PhD, MSc, BSc, TDK témák) TÁMOP B-10/1 és egyéb kutatási pályázati témák Külső szolgáltatás Bemutatkozás

3 Működési elv

4 Elektronikus orr 1. Mintavétel a gőztérből Szenzorsor jelei 2. Adatrögzítés 3. Adatfeldolgozás Mennyiségi Minőségi

5 Elektronikus nyelv 3. Adatrögzítés 2. Mintaelőkészítés (oldatkészítés) 1. Kondicionálás és kalibrálás 4. Adatfeldolgozás Mennyiségi Minőségi

6 Kereskedelmi forgalomban kapható száraz kutyatápok Elektronikus orr vizsgálat Állateledelek vizsgálata

7 Kereskedelmi forgalomban kapható konzervtápok Kombinált elektronikus orr és nyelv vizsgálatok kutya macska kutya (állati + növényi) macska (állati + növényi) kutya (állati) macska (állati)

8 Pácolt kubetti (kockázott nyúl comb) Fűszerezés: Ázsia mix, Kotányi mix, Meridian mix (+ natúr) Főzés Elektronikus orr: főtt hús „húsleves” Elektronikus nyelv:„húsleves” Humán panel:főtt hús Főtt nyúlhús vizsgálata

9 Elektronikus orr: főtt hús

10 Főtt nyúlhús vizsgálata Főtt nyúlhús minták elkülönülése PCA és DFA során az e-orr eredmények alapján Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr

11 Főtt nyúlhús vizsgálata Kotányi Ázsiai Natúr + Meridian Kotányi Ázsiai Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Főtt nyúlhús minták elkülönülése DFA során az e-orr eredmények alapján Főtt nyúlhús minták elkülönülése PCA és DFA során e-orr P30/1 és P40/2 szenzorainak adatai alapján

12 Főtt nyúlhús vizsgálata Főtt húslé minták elkülönülése DFA során az e-orr összes szenzorának, illetve az LY2/G, LY2/AA, LY2/gCT szenzorok adatai alapján Főtt húslé minták elkülönülése PCA és DFA során az e-nyelv adatai alapján Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr Kotányi Ázsiai Meridian Natúr

13 Főtt nyúlhús vizsgálata Termék hatás Bíráló hatás Érzékszervi tulajdonságok profil diagramja

14 Főtt nyúlhús vizsgálata A vizsgált érzékszervi tulajdonságok és az egyes mintacsoportok humán panel szerinti elhelyezkedése A húslevek e-orr adatai alapján a karakterisztikus illatra kapott becsült adatok (PLS) és referencia értékek (panel) közötti összefüggés

15 Ivari szag kimutatása sertéshúsban e-orr vizsgálattal összevetés humán panellel Lenolajjal kiegészített sertéspárizsik e-orr vizsgálata összevetés humán panellel Narancslevek e-orr és e-nyelv vizsgálata összevetés humán panellel Akácmézek e-orr vizsgálata, hamisítás kimutatása Folyamatban levő vizsgálatok

16 Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségeink: Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium 7400 Kaposvár Guba Sándor u Bázár György, PhD


Letölteni ppt "Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári."

Hasonló előadás


Google Hirdetések