Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdasági állatok eredete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdasági állatok eredete"— Előadás másolata:

1 Gazdasági állatok eredete

2 Domesztikáció Az állatok háziasításának folyamatát domesztikációnak nevezzük. Az a háziasodási folyamat pedig, amikor a vadon élő állat az ember közelségét keresve háziasodott, az öndomesztikáció. Igen érdekes dolog, hogy a mintegy 500 ezer állatfajból az ember csupán mindössze 50 fajt háziasított. A háziasítás folyamata napjainkban is folyik.

3 Domesztikáció II. Egyes fajokról tudható, hogy egy közös őstől származtathatóak (szarvasmarha, ló stb.), ezeket az állatokat, monofiletikus állatoknak nevezzük. Mások esetében bizonyítható, hogy az adott háziállat több őstől származtatható (tyúk, juh, sertés stb.), ezek a polifiletikus állatok.

4 Dedomesztikáció Nagyon gyakori, az egykor már háziasított állatok valamely okból történő visszavadulása a természetbe. Ez a folyamat az úgynevezett dedomesztikáció. Visszavadult állatoknak tekintik sokan az észak-amerikai vadlovakat, Mongólia vad tevéit stb.

5 A háziasítás lehetséges okai:
Élő hústartalék képzése Földművelés következménye Vallási kultusz (az emberek az egyes állatokban az ’’istenek erejét’’ vélték rejleni) Emberi kedvtelés (anyagi haszon reménye nélküli állattartás) Gazdasági szükségszerűség (egyes hasznosítás többoldalúvá válása)

6

7

8

9 A háziasítás okozta változások
A háziasítás (domesztikáció) a háziállatok kialakítását, a vadállatok háziállattá válását jelenti egy olyan hosszú, összetett és bonyolult folyamat révén, amely mind az ember, mind pedig az állat szempontjából külön értékelhető.

10 A háziasítás okozta változások II.
Tulajdonságok változékonysága megnőtt (fajta) Testméret, súly Termelőképesség A szezonalitás (szezonon kívüli) Szaporaság növekedése Ivarérettség, tenyészérettség (biztonsággal tudja hordani a vemhét) Szervezet finomodása (bőr vékonyabb, szőrzet nem vastag, csontozat gyengébb) Szív, keringés, légzés (mindkét irányba változott: gyengült is, erősödött is pl. versenylovak esetében)


Letölteni ppt "Gazdasági állatok eredete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések