Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Globális változások-környezeti hatások és válaszok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Globális változások-környezeti hatások és válaszok"— Előadás másolata:

1 Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Dr. Nemes Csaba Főosztályvezető Környezetmegőrzési és Fejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2011 XI Magyar „Fenntarthatósági csúcs” II.

2 A Föld helyzete 2011/1 Óránként vesztünk el egy fajt - ez szerese a természetes kihalási rátának Az elmúlt 4,5 milliárd év alatt öt nagy kihalási hullám volt. A hatodik, a leggyorsabb pedig éppen folyamatban van. A földi fajok becsült száma kb. 5 millió, ebből idáig mindössze 1,5 milliót írtak már le. A szárazföldi fajok populációja 25, a tengeri állatoké 28, az édesvízieké 29 százalékkal csökkent.) Az évszázad feléig bolygónk lélekszáma megközelítheti a 9,3 milliárdot. A Föld népessége 2100-ra feltehetően meghaladja a 10 milliárd főt. A történelem során először fordul elő, hogy a világ népességének több mint 50%-a él városi területeken. 2050-re ez az arány valószínűleg eléri a 70%-ot. Egyre nagyobb mértékben városiasodott világunk valószínűleg növekvő fogyasztást fog hozni. 2050-ben a szélesebb globális középosztály nagyobb vásárlóerőt fog képviselni.

3 A Föld helyzete 2011/2 A 2050-re kialakuló nagyobb népesség, intenzívebb mezőgazdasági termelés jelent. hatás: természetes ökoszisztémák eltűnése, az ökoszisztémák nyújtotta szolgáltatások – például a szén- és vízvisszaforgatás – károsodása, valamint az élelmiszer- és rostellátás minőségének romlása. A becslések szerint és között van a nagy mennyiségben, évi egymillió tonna felett előállított vegyi anyagok száma. 2050-re négy–tízszeresére kell növelnünk az erőforrás-hatékonyságot úgy, hogy már 2020-ra jelentős javulásnak kell bekövetkeznie. Budapesten egy átlagos lakás energiafogyasztása duplája egy hasonló bécsi Magyarország (Teljes primerenergia-felhasználásának 33%-át (360 PJ) emészti fel a lakóépületek fűtési és melegvíz-igény) 2050-re ez az arány valószínűleg eléri a 70%-ot. Egyre nagyobb mértékben városiasodott világunk valószínűleg növekvő fogyasztást fog hozni.

4 Döntéshozói-kormányzati válaszok
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia természeti erőforrás/gazdasági erőforrás/humán erőforrás/társadalmi erőforrás Nemzeti Energia Stratégia egy olyan opcióval is számol ahol a teljes energia fogyasztás csökken Nemzeti Környezeti Innovációs Stratégia felkészít a megelőző jellegű környezetvédelmi fejlesztésekre PM10 csökkentési ágazatközi program közlekedés, a kommunális és ipari hőellátás stb. területére fogalmaz intézkedéseket Új szabályozások Termékdíj törvény és hulladékgazdálkodási törvény megreformálják az újrahasznosítás, újra-használat rendszereit új a levegő minőségét szabályozó jogszabály új Hatásvizsgálati jogszabály

5 Mit tehet az egyén?/1 Hajtó erő Fenntartható fogyasztás
Tudatos vásárlás folyamat Fenntartható termelés Környezetirányítási rendszerek eredmény Tisztább környezet Természeti erőforrás védelem

6 Mit tehet az egyén?/2 Elég mindig csak egy lépés!
Nem lehet mindent egyszerre megváltoztatni Nem lehet mindent előre látni! Elég ha csak a következő változtatást tervezem meg Van segítség! Közösségek, civil szervezetek Világi és egyházi szervezetek Szakmai szervezetek Advent első vasárnapja. Advent a várokozó, csendes szeretet szent időszaka, ezért jó lenne, ha ilyenkor nem a plázákban kacatokat habzsoló keserűség töltené el szívünket.

7


Letölteni ppt "Globális változások-környezeti hatások és válaszok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések