Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A különböző szintű elöntések kiterjedésének meghatározása a tervezett Dél-Borsodi síkvidéki tározó területén Alap: az M=1:10 000-es méretarányú EOV topográfiai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A különböző szintű elöntések kiterjedésének meghatározása a tervezett Dél-Borsodi síkvidéki tározó területén Alap: az M=1:10 000-es méretarányú EOV topográfiai."— Előadás másolata:

1 A különböző szintű elöntések kiterjedésének meghatározása a tervezett Dél-Borsodi síkvidéki tározó területén Alap: az M=1:10 000-es méretarányú EOV topográfiai térképről elkészített digitális domborzat modell (DTM) A tiszadorogmai vízmérce szerint a várható legalacsonyabb elöntés szintje 90,5 m tszf, a legmagasabb pedig 92 m tszf lehet Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz- Földtudományi Intézet Természetföldrajzi Tanszék

2 ∟ ┘ ┌ A víz félméterenként növekvő szintű elöntése a domborzatmodell szerint

3 Az északi területeken az elöntés határa roppant bizonytalan, az egykori bükki folyók-patakok által visszahagyott mederhálózat néhol messzire elvezeti a vizet: az elöntés kezelhetetlen mocsaras-vizenyős területeket hoz létre. Ezért néhány helyen kisseb, földhányás (gát) építése hasznos lenne ennek elkerülése céljából.

4 AZ ELÖNTÉS ÉS A FÖLDHASZNOSÍTÁS KAPCSOLATA A tervezett tároló területére a Szt. István Egyetem Környezetgazdálkodási Intézete elkészítette a földhasznosítás térképét, melyet a digitális domborzatmodellre mintegy „ráhúztunk”, hogy meghatározható legyen az elöntött területeke hasznosítása, és ebből az árvízkár mértéke.

5 A szántók részaránya 41,51-ről 46,19 %-ra nő A gyepek részaránya 38,14-ről 43,74 %-ra nő

6


Letölteni ppt "A különböző szintű elöntések kiterjedésének meghatározása a tervezett Dél-Borsodi síkvidéki tározó területén Alap: az M=1:10 000-es méretarányú EOV topográfiai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések