Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájékoztató az „Otthon Melege Program” önkormányzati támogatásáról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájékoztató az „Otthon Melege Program” önkormányzati támogatásáról"— Előadás másolata:

1 Tájékoztató az „Otthon Melege Program” önkormányzati támogatásáról
ZFR-TH/15 „Társasházak energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” Oroszlány, Németh Gábor, szakmai alpolgármester

2 Az állami pályázat főbb ismérvei
Rendelkezésre álló keretösszeg bruttó forint. A forrás elosztása régiónként történik, a régiók közötti forrás átcsoportosítás lehetséges. Pályázatok tervezett benyújtásának, elektronikus pályázati adatlap elérhetőségének ideje: 2015. március 9. (régióként eltérő lehet!) Pályázó szervezetek köre A 22/2014. (III.13.) KIM rendelet a (statisztikai számjel) alapján az alábbi szervezetek pályázhatnak: 692 Gazdálkodási formakóddal rendelkező szervezetek – Társasházak 593 Gazdálkodási formakóddal rendelkező szervezetek – Lakásszövetkezetek A pályázatokon való részvétel, Támogatási Szerződés feltétele az összes tulajdoni hányadnak több mint 51%-ával rendelkező tulajdonostársak támogatása. A tervezőkkel, szakértőkkel, kivitelezőkkel a Támogató és a Kedvezményezett közötti Támogatási Szerződés megkötéséhez kötött feltételes szerződések aláírása javasolt. A beruházást 2 éven belül meg kell valósítania. A pályázati konstrukció nem engedélyezi előleg felvételét.

3 Az állami pályázat főbb ismérvei
Pályázattal érintett épületek köre Kizárólag több mint 4, de maximum 60 lakással rendelkező, után épült, de december 31. napjáig kiadott építési engedély alapján épült távfűtéssel, házközponti fűtéssel illetve lakásonként egyedi fűtéssel rendelkező lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást. Olyan épület vagy dilatációval határolt épületrész vehet részt, amelyben az épület vagy dilatációval határolt épületrész hőszabályozása és mérése már megoldott, vagy a pályázat keretén belül megoldásra kerül. Épület/épületrész a beruházást megelőzően nem éri el a C minősítési osztályt, a beruházás befejezésével legalább a C minősítési osztályba sorolhatóvá kell válnia. Amennyiben egy épület/épületrész a beruházást megelőzően eléri a C minősítési osztályt, a beruházás megvalósításával legalább két minősítési osztállyal javulnia kell a besorolásának, illetve a fejlesztésnek kötelezően megújuló energia alkalmazásával kell megvalósulnia. Kötelező statikai nyilatkozattal igazolni, hogy az épületnek/épületrésznek nincs állékonysági problémája fejlesztés előtti állapotban, illetve fejlesztés hatására sem lesz.

4 Az állami pályázat főbb ismérvei
Támogatás mértéke: Miniszteri döntéssel kerül meghatározásra, mely összeg a kifizethető támogatási összeg felső határa. A támogatás formája vissza nem térítendő, az elszámolás elfogadását követő finanszírozású támogatás, amely pályázatonként egy társasházra igényelhető. Az állami támogatás aránya: Az energetikai tanúsítvánnyal igazolt minden megtakarított CO2 kg/év-re: 750 forint Homlokzati nyílászárók cseréjét és Homlokzatok/Záró födémek hőszigetelését is megvalósító beruházások esetén; 950 forint Megújuló energia hasznosítást elősegítő beruházások esetén; 450 forint a fentiekbe nem tartozó beruházások esetén. DE a pályázattal elnyerhető támogatás nem haladhatja meg az elszámolható költségek (támogatható munkák) maximum 50%-át! Állami támogatás folyósítása: A támogatás folyósításának feltétele a sikeres záró helyszíni ellenőrzés! A támogatás 95%-a egy összegben kerül folyósításra az elszámolást követően, a fennmaradó 5% pedig letétbe kerül a társasháznál, melyhez a 3 éves monitoring időszakot követően juthat hozzá.

5 Az önkormányzati kiegészítő pályázati támogatás
Az állami pályázati felhívás keretében elnyerhető központi támogatás kiegészítése épületenergetikai fejlesztésekhez (energia megtakarítás, energetikai vonzat kötelező!) Az önkormányzati kiegészítő támogatás keretében az állami pályázatban elismerhető bekerülési költségek 20%-ig, de maximum lakásonként Ft-ig nyújtható támogatás! Az önkormányzati támogatásra az állami pályázaton induló lakóközösségek jogosultak, az állami pályázati céllal összhangban Az önkormányzati támogatás jogosultsági kritériumi megegyeznek az állami pályázat vonatkozó előírásaival! A költségvetésben a 2015-ös évre jelenleg Ft került elkülönítésre. Indokoltság esetén további forrásbővítés javasolt! Közel 200 lakás várható támogatása (4-5 tömbház). Az önkormányzati kiegészítéssel mintegy Ft-nyi fejlesztés megvalósítására van lehetőség!

6 Az önkormányzati kiegészítő pályázati támogatás
Önkormányzati kiegészítő támogatással a lehetséges pénzügyi konstrukció: Beruházás 50%-a ÁLLAMI TÁMOGATÁS („Otthon Melege Program”) 20%-a ÖNKORMÁNYZATI KIEGÉSZÍTŐ TÁMOGATÁS 30%-a SAJÁT ERŐ – HITELFELVÉTEL, FUNDAMENTA, stb 42 lakásos társasház esetén (példa): 50% ÁLLAMI TÁMOGATÁS – Ft 20% ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁS – Ft 30% SAJÁT ERŐ – Ft Az önkormányzati támogatás a megvalósítás folyamatába épített előfinanszírozásként kerül kifizetésre (a sikeres állami pályázat keretében szereplő összköltség 20%-a). Folyósítás feltételi: - Sikeres állami pályázat – Támogatási Szerződés megkötése - Megkötött kivitelezői szerződés - Kivitelezésre vonatkozó első, legalább 20%-nyi részteljesítés igazolt megléte

7 Az önkormányzati kiegészítő pályázati támogatás
Az önkormányzati kiegészítő támogatásra vonatkozó pályázat benyújtása: A pályázat kizárólag a pályázati formanyomtatványon nyújtható be az állami pályázattal megegyező műszaki, energetikai, pénzügyi tartalommal és adatszolgáltatással meglévő és tervezett fejlesztés utáni állapot energiatanúsítványa a tervezett állapot eléréshez lehetséges fejlesztési javaslatok és kiválasztási szempont tervezett energetikai állapot eléréshez rendelt kivitelezési munkák bemutatása az elérhető CO2 megtakarítás bemutatása és az annak alapján igényelt állami támogatási összeg részletes műszaki leírás előzetes költségvetés (valós árajánlatok alapján) fejlesztés előtti és utáni állapotra vonatkozó statikai nyilatkozat az állékonyságról támogatásokkal nem fedezett önerő biztosítására vonatkozó kötelező érvényű hitelígérvény, finanszírozási ajánlat Benyújtás helye és formája: február 20-tól a Polgármesteri Hivatal Jogi Osztályán Elektronikus adathordozón, zárt borítékban, pályázati kódszám feltüntetésével ZFR-TH/15

8 Az önkormányzati kiegészítő pályázati támogatás
Elbírálás: A benyújtott pályázatokat a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság Bírálja el a rendelkezésre álló támogatási keret figyelembe vételével, annak erejéig Az elbírálásról a döntést követően 3 munkanapon belül elektronikus úton kap tájékoztatást a lakóközösség A sikeres pályázati döntést követően az önkormányzat által kiállított, vissza nem térítendő önkormányzati támogatásról szóló támogatási ígérvényt megkapja a lakóközösség Lehetséges folytatás… Az állami pályázat lezárását és az eredmények összesítését követően az önkormányzat a fennmaradó önkormányzati források felhasználásra vonatkozóan saját programot és rendeletet dolgoz ki. Ennek keretében a kisebb léptékű és nem csak a komplex beruházások kaphatnak önkormányzati kiegészítő támogatást a távfűtéses, társasházi energetikai beruházásokra.

9 Az önkormányzati kiegészítő pályázati támogatás
KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! SIKERES FELKÉSZÜLÉST ÉS EREDMÉNYES PÁLYÁZÁST KÍVÁNOK! TOVÁBBI INFORMÁCIÓRA VONATKOZÓAN KERESSÉK A POLGÁRMESTERI HIVATAL JOGI OSZTÁYLÁT BIZALOMMAL! Németh Gábor, szakmai alpolgármester


Letölteni ppt "Tájékoztató az „Otthon Melege Program” önkormányzati támogatásáról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések