Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Spanyol képek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Spanyol képek."— Előadás másolata:

1 Spanyol képek

2

3

4

5 Baleár-szg., Kanári-szg

6 i.sz.711 mórok El Alcazar - Sevilla

7 1494 Tordesillasi szerződés

8 ) Robert Capa: Az önkéntes halála (1936) Franco tábornok

9 I. János Károly – VI. Fülöp

10

11

12

13

14

15

16 Energiahordozók: - Feketeszén, barnaszén – Asztúriai medence Oviedo, Gijon - kőolaj, földgáz kevés az Ebro torkolatnál + Mexikó, Algéria (1996-tól csővezetéken a tenger alatt) - vízerőművek – Pireneusok, Mezeta pereme (gond: ingadozó vízjárás) - atomerőművek – saját U bányászat Vill. Energia 32%-a!

17 Ásványkincsek: D-Európa leggazdagabbja - Fe – Bilbao (jó minőség, 50% Fe tartalom) - Cu, Pb – Sierra Morena (Linares) - Zn – (Santander) - Hg (cinoberérc HgS) Almandén - W

18 Iparvidékek É-Atlanti part - nehézipar Katalónia - Madrid
Az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága - Németország, Franciaország és Olaszország után.

19 Bilbao Oviedo, Bilbao – Fekoh.,G, hajógyártás, vegyipar + Oviedo üvegipar

20 Sagrada Familia - Gaudi
Barcelona – sokoldalú: textilipar (hagyományos), kikötői ipar – speciális acélgyártás, autóipar, hajógy. Spanyolország legnagyobb pénzügyi kp.+turizmus

21 1992-ben itt rendezték a XXV. Nyári Olimpiai Játékokat
1986 óta a Volkswagen csoportleányvállalata A gyár telephelye Martorellben található, amely Barcelonától 35 km-re fekszik.

22 Királyi palota - Madrid
Elektronika, autógy., vegyipar, gyógyszeripar, G, textilipar,

23 Valencia, Murcia – vegyipar, selyemipar, papíripar
Zaragoza – cukorgyártás Sevilla – dohányipar, G, É, Textilipar La Coruna, Malaga - halkonzerv

24 Altamira – Kantábria, Santandertől Ny-ra

25 La Mancha – Sierra Morenatól ÉK-re

26

27 Pamplona – Navarra tart. Pireneusok előtere

28 Santiago de Compostela

29

30 Az eurózóna peremországai
A legsúlyosabb gond Görögországban van. A válság továbbterjedése által veszélyeztetettnek gondolt a PIIGS-országcsoport többi tagja (Portugália, Írország, Olaszország, Spanyolország)

31 Válság előtt Spanyolországban a 2008-as válság kirobbanásáig megfelelő volt a pénzügypolitika, (a jó időkben az államháztartás többletet halmozott fel) Spanyolország GDP-je 1999 és 2007 között átlagosan 3,7 százalékkal nőtt és folyamatosan csökkenteni tudta az államadósságát

32 Válság kialakulása Az ingatlanláz idején több új ház épült Spanyolországban, mint Angliában Németországban és Franciaországban együtt. Spanyolországban az építőiparból származott az ipari termelés százaléka (átlag 4-5%). A gazdaság többi része inkább stagnált. A versenyképesség romlott. Az építőiparban és az ingatlanszektorban kialakult béremelkedéseket nagyrészt automatikusan kiterjesztették más ágazatokra is. Egyre többen adósodtak el és vásároltak hitelből lakást vagy házat maguknak (óriási ingatlanbuborék). A bankok ontották a hitelt. A keresletet élénkítették az ír, a német és más külföldi befektetők is, akik felverték az árakat.

33 Összefoglalva: A válságot a versenyképesség elvesztése okozta, ami elsősorban az ingatlanpiaci buborék kialakulásából, ezen keresztül a hitelezési tevékenység robbanásszerű fellendüléséből, illetve mindennek ár- és bérfelhajtó hatásából eredt.

34 A válság - A bankok hitelállományán belül igen magas építőipari hitelezés, és nagyban felelős a rossz hitelek megugrásáért.  A nem teljesítő hitelek aránya a spanyol bankokban folyamatosan nő. - A spanyol állampapírok hozama elérte a kritikus 7 százalékot. (Aki vesz belőle, legalább ennyi hozamot kap!) (Ez az a szint, amelynél Görögország, Portugália és Írország már mentőcsomagra szorult) Azt jelenti, hogy nem kap kölcsönt a piacon olcsóbban, ezt pedig nem tudja visszafizetni!

35 A válságban - a lakások értéke néhány év alatt a negyedével csökkent - a spekulatív ingatlanvásárlók eltűntek a piacról, - a hitelek kamata hirtelen megugrott, egyre többeknek lett nehezebb a törlesztés, - a vevők elszivárgása miatt lassultak, majd leálltak az új építkezések, - az építőiparban azonnal ezrek veszítették el az állásukat. - az állami adóbevételek megcsappantak, a gazdaság kitartóan zsugorodik - az állástalanok üteme elképesztő ütemben dagad, és csak tavaly 58 ezer családot lakoltattak ki.

36 Munkanélküliség - Európában itt van a legtöbb munkanélküli (24,3 százalék), ez az uniós átlagnak a duplája, (Andalúziában az emberek 33 százalékának nincs állása) - A 25 évnél fiatalabbak körében 51,5 százalékos a munkanélküliség.

37 A spanyol kormány így kénytelen újabb és újabb kölcsönöket felvenni (Ki kell fizesse a munkanélküliek tömegeinek járó segélyeket, pótolja a kieső adóbevételeket, a bankokat meg kell menteni) A befektetők bizalma megingott Kiút lehet, ha a közös európai válságalapból segítik ki Spanyolországot

38 EU megoldások/ javaslatok
Bizottság szigorúbban gyakorolja költségvetési felügyeleti-ellenőrzési jogosítványait Közös EU-IMF megsegítésének Tagállami versenyképesség folyamatos vizsgálata A kormányoknak is rendszeresen értékelniük kellene versenyképességük alakulását


Letölteni ppt "Spanyol képek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések