Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina"— Előadás másolata:

1 A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina

2 A könyvtár magyar elnevezés a görög bibliothéka szó tükörfordítása.
A könyvtár az adathordozón rögzített dokumentumok tárolására kialakított, és ezen dokumentumok gondozására, feltárására hivatott intézmény. A könyvtár magyar elnevezés a görög bibliothéka szó tükörfordítása.

3 Könyvtárak típusai: Nemzeti könyvtár Közművelődési könyvtár
Szakkönyvtár Felsőoktatási könyvtár Iskolai könyvtár Gyermekkönyvtár Elektronikus könyvtár

4 Könyvtár története: Ókorban:
Ebla: a legrégebbi könyvtár Agyagtábla Alexandria, papirusztekercsek (i.e. 300 körül)‏ tekercs Római közkönyvtárak – IV. század

5 Középkorban: Egyházi, iskolai könyvtárak, magángyűjtemények Pannonhalmi bencés monostor (966): 80 kötet, 250 mű Bibliotheca Corviniana: Mátyás király könyvgyűjteménye, a reneszánsz egyik leggazdagabb magángyűjteménye, közel 2000 kötettel

6 Újkorban: Országos Széchényi Könyvtár: Széchényi Ferenc 1802-ben az államnak ajándékozta kötetes magánkönyvtárát Akadémiai könyvtár: Gróf Teleki József 1826-ban az MTA-nak ajánlotta fel gyűjteményét Fővárosi Nyilvános könyvtár: Szabó Ervin 1904-ben alapította Magyar Elektronikus Könyvtár

7 A könyv meghatározásai:
Kisgyerek: „Amit a nagyok olvasnak, a kicsik meg nézegetik a képeket.” Tanár: „Egy utazást jelent, ahol új ismereteket, tájakat ismerünk meg, élményekkel gazdagodunk. ”

8 Könyvek fajtái: Ismeretközlő Irodalmi művek Segédkönyvek Szakkönyvek
Ismeretterjesztő könyvek Irodalmi művek Szépirodalom Szórakoztató irodalom Segédkönyvek Lexikonok (betűrend), Enciklopédia (tematika)‏ Szótárak (egynyelvű, kétnyelvű)‏ Atlaszok

9 A könyvek története: Az írás megjelenése: i. e Eleinte kőbe vésték az írásaikat. Majd agyagtáblákat használták. Ezeket a napon szárították és kiégették.

10 Papirusz: - Az ókori Egyiptomban a papirusznádból készített papiruszt használták az írásrögzítésére. - A legrégibb papirusztekercs négy és félezer éves. - Gyártása csak a X-XI. század körül szűnt meg.

11 Pergamen: - A IV. századtól vált a legnépszerűbb írásalapanyaggá kiszorítva a papiruszt. Bőrből készített, írásra alkalmas anyag. - A XVI. századtól, a nyomtatás fellendülésével a papír került előtérbe, bár egyes különleges kódexekhez továbbra is használták a pergament. - Ma könyvkötéshez és egyes egyetemeken a diploma anyagaként használják.

12 Láncos könyvek: A szerzetesnek rengeteg idejébe került egy-egy kódex lemásolása és díszítése, az elkészült kódexet műtárgyként kezelték, ezért a polchoz láncolták, nehogy eltűnjön. Ez a szokás reneszánszban is megjelent.

13 Kódexek: A kódex kézzel írott középkori könyv, a IV. században jelent meg. Jellemzői: A papír európai elterjedéséig csak pergamenre írták. Kötése bőrrel bevont, fém kapcsokkal összefogott két fatábla. Néha arannyal, és drágakövekkel díszítették.

14 A szöveget iniciáléval, lapszéldísszel, miniatúrával élénkítették.
híres kódexek: - Képes krónika, - Jókai-kódex, - Festetich-kódex - Corvinák Magyarországon a XVI. századig, a könyvnyomtatás elterjedéséig virágzott a kódexírás.

15 Corvinák: Hunyadi Mátyás híres könyvtárából származó kódexek. Közel 2000 darab. - Ma mindössze 216 kötete ismeretes. Magyarországon 52 kötet van, a többi 15 másik országban. - A Bibliotheca Corviniana 2005-ben felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára. - Az OSZK corvinái (34 kódex) teljes kép-, és szöveganyaga most már az interneten is tanulmányozható.

16 Könyvnyomtatás 1450 körül Német-római Császárság - Johann Gutenberg Magyarországon a könyvnyomtatás kezdetei egybe esnek Mátyás király uralkodásának idejével.

17 Gutenberg-galaxis: A Gutenberg-galaxis kifejezés az emberi kultúrtörténetnek arra a szakaszára utal, amelyben a könyv, mint ismeretközlő közeg kiemelkedő szerephez jutott (XV. század). Az elektronikus média (rádió, tévé, majd a személyi számítógépek és a világháló) megjelenése vetette fel a kérdést, hogy ezek a felfedezések és hatásaik véget vetnek-e a könyvek és a papírmédia világának.

18 Elektronikus formában létrehozott és terjesztett könyv.
E-könyv: Elektronikus formában létrehozott és terjesztett könyv. A PC-n kívül e-könyv-olvasón, okostelefonon, és PDA-n is olvashatunk e-könyvet.

19 Előnyei: - Mobil (ágyba-, strandra vihető) - Hozzáférhetőség (korlátlan mennyiség, bárhol elérhető stb.) Nagyítható Nincs nyomtatási költség Hátrányai: - Hosszú távú megőrzés bizonytalan - Sokféle formátum - Korlátozott használat

20 Bestseller: Egy könyv bestseller volta nem jelenti a mű értékességét, csupán a közönség érdeklődését. J. K. Rowling: Harry Potter J. R. R. Tolkien: Gyűrűk ura Stephenie Meyer: Twilight

21 Az olvasás forradalmai:
Az olvasás és az olvasási szokások változása. Az első olvasási forradalom (a XII. század körül) - a hangos olvasást csendesítette el néma olvasássá A második olvasási forradalom (a XVIII. század második fele körül) - A nyomtatás forradalmával a könyv piaci termékké válik - megjelennek az újságok, a folyóiratok, a ponyvairodalom A harmadik olvasási forradalom (XX-XXI. század) - digitálisan publikált irodalom és a nyomtatott irodalom digitalizálása - megjelenik a pásztázó olvasás

22 Olvasási szokások: Magyar vagy külföldi író könyveit olvasod gyakrabban? Szoktál-e olvasni?

23 Miért olvasol?

24 Milyen műfajt szeretsz?

25 Legkedveltebb írók: Stephen King J. K. Rowling Paulo Coelho Stephenie Meyer Agatha Christie

26 Az elektronikus dokumentumok pótolhatják-e a hagyományos olvasást?
„Nem, mert a könyvnek lelke és varázsa van.” „Igen, mert könnyen elérhető.” „Nem, mert árt a szemnek és egészségtelen.”

27 “A könyvek hideg, de biztos barátok.” ( Victor Hugo )

28 Köszönjük a figyelmet ! Forrás: Wikipédia, Moldován István: E-book, Kálmán Veronika: Olvasás forradalmai


Letölteni ppt "A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina"

Hasonló előadás


Google Hirdetések