Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina 2011. 04. 15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina 2011. 04. 15."— Előadás másolata:

1 1 Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina 2011. 04. 15.

2 2 A könyvtár A könyvtár magyar elnevezés a görög bibliothéka szó tükörfordítása. A könyvtár az adathordozón rögzített dokumentumok tárolására kialakított, és ezen dokumentumok gondozására, feltárására hivatott intézmény.

3 3 Nemzeti könyvtár Közművelődési könyvtár Szakkönyvtár Felsőoktatási könyvtár Iskolai könyvtár Gyermekkönyvtár Elektronikus könyvtár Könyvtárak típusai:

4 4 Könyvtár története: Ebla: a legrégebbi könyvtár 16 000 Agyagtábla tekercs Alexandria, papirusztekercsek (i.e. 300 körül)‏ - 700 000 tekercs Római közkönyvtárak – IV. század Ókorban:

5 5 Egyházi, iskolai könyvtárak, magángyűjtemények Pannonhalmi bencés monostor (966): 80 kötet, 250 mű Pannonhalmi bencés monostor (966): 80 kötet, 250 mű Bibliotheca Corviniana: Mátyás király könyvgyűjteménye, a reneszánsz egyik leggazdagabb magángyűjteménye, közel 2000 kötettel Bibliotheca Corviniana: Mátyás király könyvgyűjteménye, a reneszánsz egyik leggazdagabb magángyűjteménye, közel 2000 kötettel Középkorban:

6 6 Országos Széchényi Könyvtár: Széchényi Ferenc 1802-ben az államnak ajándékozta 15000 kötetes magánkönyvtárát Országos Széchényi Könyvtár: Széchényi Ferenc 1802-ben az államnak ajándékozta 15000 kötetes magánkönyvtárát Akadémiai könyvtár: Gróf Teleki József 1826-ban az MTA-nak ajánlotta fel gyűjteményét Akadémiai könyvtár: Gróf Teleki József 1826-ban az MTA-nak ajánlotta fel gyűjteményét Fővárosi Nyilvános könyvtár: Szabó Ervin 1904-ben alapította Fővárosi Nyilvános könyvtár: Szabó Ervin 1904-ben alapította Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Újkorban:

7 7 A könyv meghatározásai:  Kisgyerek: „Amit a nagyok olvasnak, a kicsik meg nézegetik a képeket.”  Tanár: „Egy utazást jelent, ahol új ismereteket, tájakat ismerünk meg, élményekkel gazdagodunk. ”

8 8 Ismeretközlő –Szakkönyvek –Ismeretterjesztő könyvek Irodalmi művek –Szépirodalom –Szórakoztató irodalom Segédkönyvek –Lexikonok (betűrend), Enciklopédia (tematika)‏ –Szótárak (egynyelvű, kétnyelvű)‏ –Atlaszok Könyvek fajtái:

9 9 A könyvek története: Az írás megjelenése: i. e. 3000. Eleinte kőbe vésték az írásaikat. Majd agyagtáblákat használták. Ezeket a napon szárították és kiégették.

10 10 Papirusz: - Az ókori Egyiptomban a papirusznádból készített papiruszt használták az írásrögzítésére. - A legrégibb papirusztekercs négy és félezer éves. - Gyártása csak a X-XI. század körül szűnt meg.

11 11 Pergamen: - A IV. századtól vált a legnépszerűbb írásalapanyaggá kiszorítva a papiruszt. Bőrből készített, írásra alkalmas anyag. - Ma könyvkötéshez és egyes egyetemeken a diploma anyagaként használják. - A XVI. századtól, a nyomtatás fellendülésével a papír került előtérbe, bár egyes különleges kódexekhez továbbra is használták a pergament.

12 12 Láncos könyvek: A szerzetesnek rengeteg idejébe került egy-egy kódex lemásolása és díszítése, az elkészült kódexet műtárgyként kezelték, ezért a polchoz láncolták, nehogy eltűnjön. Ez a szokás reneszánszban is megjelent.

13 13 A kódex kézzel írott középkori könyv, a IV. században jelent meg. Jellemzői: - A papír európai elterjedéséig csak pergamenre írták. - Kötése bőrrel bevont, fém kapcsokkal összefogott két fatábla. Néha arannyal, és drágakövekkel díszítették. Kódexek:

14 14 Magyarországon a XVI. századig, a könyvnyomtatás elterjedéséig virágzott a kódexírás. Magyarországon a XVI. századig, a könyvnyomtatás elterjedéséig virágzott a kódexírás. - A szöveget iniciáléval, lapszéldísszel, miniatúrával élénkítették. híres kódexek: - Képes krónika, - Jókai-kódex, - Festetich-kódex - Corvinák

15 15 Corvinák: - Ma mindössze 216 kötete ismeretes. Magyarországon 52 kötet van, a többi 15 másik országban. Hunyadi Mátyás híres könyvtárából származó kódexek. Közel 2000 darab. - A Bibliotheca Corviniana 2005-ben felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára. - Az OSZK corvinái (34 kódex) teljes kép-, és szöveganyaga most már az interneten is tanulmányozható.

16 16 Könyvnyomtatás 1450 körül Német-római Császárság - Johann Gutenberg1450 körül Német-római Császárság - Johann Gutenberg Magyarországon a könyvnyomtatás kezdetei egybe esnek Mátyás király uralkodásának idejével. Magyarországon a könyvnyomtatás kezdetei egybe esnek Mátyás király uralkodásának idejével.

17 17 Gutenberg-galaxis: A Gutenberg-galaxis kifejezés az emberi kultúrtörténetnek arra a szakaszára utal, amelyben a könyv, mint ismeretközlő közeg kiemelkedő szerephez jutott (XV. század). Az elektronikus média (rádió, tévé, majd a személyi számítógépek és a világháló) megjelenése vetette fel a kérdést, hogy ezek a felfedezések és hatásaik véget vetnek-e a könyvek és a papírmédia világának.

18 18 E-könyv: Elektronikus formában létrehozott és terjesztett könyv. A PC-n kívül e-könyv- olvasón, okostelefonon, és PDA-n is olvashatunk e-könyvet.

19 19 Előnyei: - Mobil (ágyba-, strandra vihető) - Hozzáférhetőség (korlátlan mennyiség, bárhol elérhető stb.) - Nagyítható - Nincs nyomtatási költség Hátrányai: - Hosszú távú megőrzés bizonytalan - Sokféle formátum - Korlátozott használat

20 20 Bestseller: Egy könyv bestseller volta nem jelenti a mű értékességét, csupán a közönség érdeklődését.  J. K. Rowling: Harry Potter  J. R. R. Tolkien: Gyűrűk ura  Stephenie Meyer: Twilight

21 21 Az olvasás forradalmai:  Az első olvasási forradalom (a XII. század körül) - a hangos olvasást csendesítette el néma olvasássá  A második olvasási forradalom ( a XVIII. század második fele körül) - A nyomtatás forradalmával a könyv piaci termékké válik - megjelennek az újságok, a folyóiratok, a ponyvairodalom  A harmadik olvasási forradalom (XX-XXI. század) - digitálisan publikált irodalom és a nyomtatott irodalom digitalizálása - megjelenik a pásztázó olvasás Az olvasás és az olvasási szokások változása.

22 22 Olvasási szokások: Szoktál-e olvasni? Magyar vagy külföldi író könyveit olvasod gyakrabban?

23 23 Miért olvasol?

24 24 Milyen műfajt szeretsz?

25 25 Legkedveltebb írók: Stephen King Stephen King J. K. Rowling J. K. Rowling Paulo Coelho Paulo Coelho Stephenie Meyer Stephenie Meyer Agatha Christie Agatha Christie

26 26 Az elektronikus dokumentumok pótolhatják-e a hagyományos olvasást? „Nem, mert a könyvnek lelke és varázsa van.” „Nem, mert a könyvnek lelke és varázsa van.” „Igen, mert könnyen elérhető.” „Igen, mert könnyen elérhető.” „Nem, mert árt a szemnek és egészségtelen.” „Nem, mert árt a szemnek és egészségtelen.”

27 27

28 28 Forrás: Wikipédia, Moldován István: E-book, Kálmán Veronika: Olvasás forradalmai


Letölteni ppt "1 Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina 2011. 04. 15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések