Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A szennyvíz fogalma Modellare necesse est… A szennyvíz az ipari vagy háztartási vízfogyasztás végterméke, lényegében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A szennyvíz fogalma Modellare necesse est… A szennyvíz az ipari vagy háztartási vízfogyasztás végterméke, lényegében."— Előadás másolata:

1 1 A szennyvíz fogalma tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est… A szennyvíz az ipari vagy háztartási vízfogyasztás végterméke, lényegében bármely olyan víz, amely emberi behatásra szennyeződött, illetve eredeti minősége romlott. / Wikipédiavízszennyeződött A szennyvíz (vagy elszennyeződött víz) különböző szennyező anyagok és víz komplex keveréke. A szennyezők nagy részét pontos molekula-összetétellel és szerkezettel nem is lehet, vagy semmiképpen nem szükséges (nem gazdaságos) meghatározni. A szennyvíztisztítás ellenőrzésének analitikai lehetőségei Pulai Judit (VE) - Helmut Kroiss - Karl Svardal (TU Wien - Austria) közleménye alapján Szennyvíz = különböző terheltségű vizek keveréke, amit mi keverünk össze ! Szennyvíztisztítás = törekvés az alkotóelemek szétválasztására.

2 2 A kommunális szennyvíz mennyiségi aránya és összetétele tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est…

3 3 Az elkülönített gyűjtés és hasznosítás (az összekeverés mellőzése !!!) tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est… Kezelni, tisztítani csak a szürkevizet kell !

4 4 A terminológia átértékelése tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est…

5 5 A szennyvíztisztító telepi tevékenység (az LWWTP) átszabása tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est… A hasznosítás maximálása érdekében a teljes iszap- mennyiségmennyiség leválasztandó. A víz megtisztításához nem jöhet szóba az iszapot biofilmhordozóként használó technológia. OPEX és CAPEX értelemben hatékonynak nem minősíthető elveniszapos technológiát fel kell váltsa a biológiai szűrés. Kezelni, tisztítani csak az előülepítő utáni fáradt vizet (used water) kell !

6 6 Az iszap ártalmatlanítása helyett annak hasznosítása tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est… Lehetőségek: Lerakás lerakóban (nem hasznosul) Kiszárítás után elégetés (környezetszennyezés) Mezőgazdasági hasznosítás (termőföldek vízmegtartó képességének növelése érdekében!!) Mezőgazdasági hasznosítás eljárásai komposztálás LIGNIMIX dúsítás

7 7 Szennyező vagy alapanyag beszállító? tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est… A csatornahasználati díj az ügyfél által a közcsatornába bocsátott szennyvíz elvezetéséért és kezeléséért fizetendő szolgáltatási díj. A környezet terheléséért fizetendő díj a „szennyező fizet” elven alapuló adójellegű elvonás, amelyet az állam szed be. www.fcsm.hu Környezet- szennyező volnék? Nem tehetek róla, hogy hasznosítás helyett tisztítanak ! Az alapanyag beszállításért bezzeg nem fizetnek, pedig a hordozóközeget, a vizet is megveszem hozzá! A járulékfizetés kivetésével lekifurdalást ébresztve büntetünk is, ahelyett, hogy környezettudatos csatornahasználatra ösztönöznénk. A csatorna szolgátatás díja:

8 8 A közműolló zárása nem indokolt tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est… Nem lehet cél a közműolló zárása, nem kell mindenütt csatornázni, csak azért, mert az EU mondja!

9 9 A díjolló zárásának szükségessége tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est… Csatornahasználati díj Vízdíj Környezetterhelési járulék A környezetterhelési járulék kivetése téves meglátáson alapszik. A „fizessen a szennyező” elv csak ürügy az adó behajtásához. Nem ösztönöz környezettudatos csatornahasználatra. = rezsicsökkentés

10 10 Szennyvíztisztítás = környezetszennyezés !!! tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est… KOI g/m 3 O 2 Lebontás g/m 3 O 2 CO 2 / (H 2 O +CO 2 ) Keletkező g/m 3 CO 2 Keletkező szennyvíz Mo.-on m 3 /fő/d Lakosság Mo.-on efő Keletkező szennyvíz Mo.-on em 3 /d Keletkező CO 2 Mo.-on t CO 2 /d Keletkező CO 2 Mo.-on kg CO 2 /fő/év Össz CO 2 kibocsátás Mo.-on kg CO 2 /fő/év Keletkező CO 2 kibocsátás Mo.-on % Szennyvíz800507500,664950,1010 0001 000501870000,26 Fáradt víz400503500,662310,1010 0001 00023870000,12 A szennyvízhasznosítás feleakkora lábnyomot hagy, mint a szennyvíztisztítás. Az energetika CO 2 lábnyoma messze a legnagyobb!

11 11 Köszönöm a figyelmet ! tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu Modellare necesse est…

12 Szennyvíztisztítás helyett szennyvízhasznosítás tolnaibela51@gmail.com www.biomodel.hu12 Modellare necesse est… Tolnai Béla


Letölteni ppt "1 A szennyvíz fogalma Modellare necesse est… A szennyvíz az ipari vagy háztartási vízfogyasztás végterméke, lényegében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések