Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET"— Előadás másolata:

1 FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Készítette: Szalai Boglárka és Sári Csaba

2 Fenntarthatóság és építészet kapcsolata
A fenntartható építészet fogalma Tárgyalásakor mindig három szempontot kell vizsgálni: a környezeti, a szociális és a gazdasági vonatkozásokat A fenntartható építés, a fenntarthatóság egyik ága, elsősorban gazdasági és környezeti kérdésekkel foglalkozik Mit értünk környezetbarát-, környezettudatos-, energiatudatos építésen, ökoépítészeten, bioépítészeten?

3 A fenntartható építés általános alapelvei

4 A „fenntartható ház” definíciója
Olyan épület, amelynek teljes életciklusára vetített erőforrás-használata nem nagyobb, mint a vizsgált terület, adott épületre jutó erőforrása. Két fontos kiegészítést kell tenni: - A területi (regionális) erőforrás használat mellett helyi (lokális) környezetterhelést is! - Az épületek létesítése során nem a környezetterhelés (jelen esetben energiahasználat) minimalizálására, hanem a területi adottságoktól függő, költség-hatékony optimalizálására kell törekedni!

5 A magyarországi „fenntartható ház” energetikai kritériumrendszere
A házban "lineális folyamatok" helyett "körfolyamatok", azaz nem megújuló energiaforrások használata helyett megújuló erőforrás-használat, esővizek használata, vízhasználat csökkentése, szennyvizek helyben, vagy helyközelben történő tisztítása, építési anyagok átgondolt használata, mely csökkenti a káros emissziót, használat során a keletkező hulladékok szelektív kezelésének támogatása

6 A fenntartható ház „kritériumrendszere”:
1. Telepítés 2. Áramlástechnika 3. Épülettömeg 4. Felhasznált építőanyagok 5. Gépészeti rendszerek kialakítása -Fűtési rendszer, hőtermelés -Klimatizálás -Szellőzés 6. Napenergia-felhasználás és védekezés (árnyékolás) 7. Geotermikus energia 8. Víz és esővíz hasznosítás 9. Kert- és tájépítészet 10. Szennyvízkezelés 11. Hulladékkezelés

7 Összegzés Elérendő célok:
az energia, és a nyersanyagok takarékos felhasználása; a meglévő természetes környezet megőrzése és a károsított területek helyreállítása; a környezeti terhek csökkentése; az egészséges munka-, és életkörülmények biztosítása; kedvező építési, és üzemeltetési költségek elérése; a helyi adottságok és lehetőségek optimális kihasználása.

8 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET"

Hasonló előadás


Google Hirdetések