Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál."— Előadás másolata:

1 Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál

2 Üdvözöllek a Sars világában

3 Tartalom Leírás a vírusról Leírás a vírusról Képekkel illusztrált helyzetjelentés Képekkel illusztrált helyzetjelentés

4 Amit a vírusról tudunk A kórokozó rekordidő alatt megtörtént azonosítását követően a kutatók gőzerővel dolgoznak az új vírustörzs elleni védőoltás előállításán, ám ez a munka évekig is eltarthat. Még rosszabb hír, hogy szakértők szerint a vakcina csak korlátozott és átmeneti védelmet nyújt majd a kórokozó ellen – írja a BBC. A kórokozó rekordidő alatt megtörtént azonosítását követően a kutatók gőzerővel dolgoznak az új vírustörzs elleni védőoltás előállításán, ám ez a munka évekig is eltarthat. Még rosszabb hír, hogy szakértők szerint a vakcina csak korlátozott és átmeneti védelmet nyújt majd a kórokozó ellen – írja a BBC. A vírusok igen gyorsan szaporodnak, ezért a mutációk – örökletes genetikai változások – is igen gyorsan alakulnak ki törzseikben. E változások egy része oda vezethet, hogy még könnyebben és gyorsabban képesek terjedni és fertőzni A vírusok igen gyorsan szaporodnak, ezért a mutációk – örökletes genetikai változások – is igen gyorsan alakulnak ki törzseikben. E változások egy része oda vezethet, hogy még könnyebben és gyorsabban képesek terjedni és fertőzni A WHO adatai szerint észleltek megbetegedéseket Olaszországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban, Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában, Svájcban, Spanyolországban, Írországban és Finnországban is, de Európában még nem követelt halálos áldozatot a járvány. Jeleztek továbbá SARS-fertõzést Ausztráliában, Brazíliában, Új-Zélandon, Kolumbiában, Kuvaitban és a Dél-Afrikai Köztársaságban, de ezekben az országban sem voltak halottak. (mti ) A WHO adatai szerint észleltek megbetegedéseket Olaszországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban, Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában, Svájcban, Spanyolországban, Írországban és Finnországban is, de Európában még nem követelt halálos áldozatot a járvány. Jeleztek továbbá SARS-fertõzést Ausztráliában, Brazíliában, Új-Zélandon, Kolumbiában, Kuvaitban és a Dél-Afrikai Köztársaságban, de ezekben az országban sem voltak halottak. (mti )

5 Kanada Az ontarioi tartományi egészségügyi hatóságok hétfői bejelentése szerint a 67 éves beteg még vasárnap halt bele a SARS-vírus okozta fertőzésbe. Kanadában ezt megelőzően legutóbb április 30-án halt meg SARS-beteg. Ugyanakkor a torontói bejelentés szerint jelenleg két beteg állapota tekinthető válságosnak a jelenleg nyilvántartott 19 SARS- fertőzött közül. Az ontarioi tartományi egészségügyi hatóságok hétfői bejelentése szerint a 67 éves beteg még vasárnap halt bele a SARS-vírus okozta fertőzésbe. Kanadában ezt megelőzően legutóbb április 30-án halt meg SARS-beteg. Ugyanakkor a torontói bejelentés szerint jelenleg két beteg állapota tekinthető válságosnak a jelenleg nyilvántartott 19 SARS- fertőzött közül.

6 Kína Kínában immár második napja jelentősen lelassult az ázsiai tüdőgyulladás járvány terjedése. Ma országosan csak 69 új beteget jelentettek, lényegesen kevesebbet, mint a múlt héten. Az Egészségügyi Világszervezet azonban óvja a kínaiakat a túlzott optimizmustól, egyrészt, mert a több mint 2500 gyanús eset egy része nyilván később mégiscsak beteg lesz, másrészt az esetek több mint felénél nem ismerik a fertőzési utat. A hatóságok sem enyhítettek a szigoron, sőt a járványveszély miatt a börtönök látogatását is megtiltották. Kínában immár második napja jelentősen lelassult az ázsiai tüdőgyulladás járvány terjedése. Ma országosan csak 69 új beteget jelentettek, lényegesen kevesebbet, mint a múlt héten. Az Egészségügyi Világszervezet azonban óvja a kínaiakat a túlzott optimizmustól, egyrészt, mert a több mint 2500 gyanús eset egy része nyilván később mégiscsak beteg lesz, másrészt az esetek több mint felénél nem ismerik a fertőzési utat. A hatóságok sem enyhítettek a szigoron, sőt a járványveszély miatt a börtönök látogatását is megtiltották.

7 Hong Kong A szerdán közzétett jelentése szerint az Egészségügyi Világszervezet felülvizsgálta korábbi becslését és már 20 százalékra teszi a SARS-ban megbetegedettek halálozási arányát a korábbi öt százalék helyett. A 60 évnél idősebbek a legveszélyeztettebbek: 40 százalékuk belehalhat a fertőzésbe, míg a fiatalabbaknál a halálozási arány 13 százalék. A szerdán közzétett jelentése szerint az Egészségügyi Világszervezet felülvizsgálta korábbi becslését és már 20 százalékra teszi a SARS-ban megbetegedettek halálozási arányát a korábbi öt százalék helyett. A 60 évnél idősebbek a legveszélyeztettebbek: 40 százalékuk belehalhat a fertőzésbe, míg a fiatalabbaknál a halálozási arány 13 százalék.

8 Vége Készítette: Készítette: Dávid Kata Dávid Kata II. éves szociálpedagógus hallgató II. éves szociálpedagógus hallgató


Letölteni ppt "Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál."

Hasonló előadás


Google Hirdetések