Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar tőkeexport bemutatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar tőkeexport bemutatása"— Előadás másolata:

1 A magyar tőkeexport bemutatása
Készítette: Veres Csilla Demeter Zoltán

2 Mi is az a tőkeexport: Egy országon belül keletkezett profit országhatáron kívüli elhelyezése. Exportálásnak két oka lehetséges,ha: -lehetséges -szükséges

3 Magyarországi tőkekivitel:
-a befektetések 300 és 600 millió euró között ingadoznak Bár ez az érték még mindig jelentősen elmarad a fejlett nyugat-európai országok tőkekihelyezésétől, a megfelelő szervezeti összefogás reményt keltő lehet. -az export nyitottsági mutató 50-60%-os -az export növekvő tendenciát mutat

4 A Tőkeexport Bizottság célként tűzte ki
a külföldi befektetések ösztönzését. Főbb tevékenységei: -helyzetfelmérés -értékelés -nemzetközi tapasztalatok gyűjtése -háttérkutató munka

5 Magyarország tőkekihelyezésének
alakulása 2001 és 2003 között: -2001 végéig összesen 2,5 milliárd euró -1,3 milliárd euró csak a közép-európai régióban valósult meg Ebből 900 eurót mindössze néhány vállalat valósította meg.

6 Régión belül a legvonzóbb befektetési helyek:
-Csehország -Szlovákia -Románia A nagy vállalatok mellett kis- és középvállalkozások is szép számban képviseltetik magukat.

7

8 A tradíciókon kívül a tőkekihelyezéseknél sokat nyom a latba az is, hogy a privatizáció milyen stádiumban van az adott országban. Lengyelország ebben a tekintetben például meglehetősen le van szakadva a többi közép-kelet európai országokhoz képest.

9 Az élen : -Szlovákia, -Lengyelország, -Románia állt.
2002-ben a tőkeexport tulajdonosi hitelekkel együtt 272 millió euró volt. Az élen : -Szlovákia, -Lengyelország, -Románia állt.

10

11 ban a magyar vállalkozások müködőtőke exportja tulajdonosi hitelekkel együtt 610 millió eurót ért el az első félévben, ami sokszorosan meghaladja a azonos időszaki szintet, és lényegesen magasabb az eddig rekordot jelentő 2001.évinél is.

12 A magyar vállalatok működőtőke exportja rekordszintre emelkedett 2003 első félévben.

13

14 Ahogy 2001-ben, úgy 2003-ban is nagyrészt egyetlen – önmagában 350 millió eurós – tranzakció (a nemzeti olajtársaság korábban szerzett szlovákiai részesedésének növelése) magyarázza a magas értéket.

15 A jövő kérdései…

16 Tartható-e a magas export növekedési ütem?

17 Vajon meddig tart az alapvetően vámszabad terület?

18 Milyen szerepe lesz a bérmunkának az elkövetkezendő évek exportjában?

19 Vajon a magyar mezőgazdaság elhúzódó válsága és megoldatlan problémái nem vezetnek-e drasztikus agrárexport csökkenéshez?

20 Számolni kell-e a kereskedelmi mérleghiány fennmaradásával, esetleg növekedésével?

21 A magyar gazdaság jövőbeni szerepe az alábbi tényezőktől függ:
- a külföldi tőke beáramlása és a multinacionális vállalatok magyarországi tevékenysége, -a vámszabad területi tevékenység alakulása, -a nettó agrárexportőri pozíció fenntarthatósága, s -az idegenforgalom alakulása.

22 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "A magyar tőkeexport bemutatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések