Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI."— Előadás másolata:

1 Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI

2 A program szakmai indokoltsága Magyar sajátosságok: tartósan alacsony foglalkoztatás és gazdasági aktivitás

3 A program szakmai indokoltsága Magyar sajátosságok: a kereslet és a kínálat egymáshoz igazodása nehézkes, az oktatási kibocsátás és a munkapiaci kereslet összhangja problematikus. Általános munkapiaci jellegzetesség: tökéletlen információ  téves munkapiaci döntések  a ciklikus és szerkezeti problémák súlyosbodása.

4 A program szakmai indokoltsága Kapcsolódás az Uniós foglalkozatási stratégiához: rövid, közép- hosszú távon is érvényes információk a szakpolitikák formálói és a munkapiac szereplői számára, amelyek megkönnyítik a munkapiaci lehetőségek közötti eligazodást.

5 A program szakmai indokoltsága Kapcsolódás az Uniós foglalkozatási stratégiához: ÁFSZ fejlesztések: önkiszolgáló rendszerek működtetése, amely lehetővé teszi, hogy az álláskeresők a lehetőségekről személyesen tájékozódhassanak. a munkapiac keresleti és kínálati oldaláról rendelkezésre álló információkat a munkát keresők számára érthetően megfogalmazó rendszerek működtetése.

6 A program szakmai indokoltsága Kedvező hatások: a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkapiaci esélyeinek javítása; a munkapiaci állapotok közötti áramlás gyorsítása az információkhoz való hozzáférés költségeinek csökkentése révén;

7 A program szakmai indokoltsága Kedvező hatások: hozzájárulás a kereslet és a kínálat jobb egymáshoz igazodását szolgáló szakpolitikai megoldások kidolgozásához és megvalósításához; az oktatási és képző intézmények, valamint a munkapiac keresleti oldalán álló szereplők a korábbinál hatékonyabban lesznek képesek az oktatási kibocsátás, illetve a munkapiaci kereslet szerkezetének alakítására.

8 A program céljai Általános cél információk a munkapiac szereplői számára a kereslet és kínálat várható közép- és hosszú távú változásairól; Konkrét célok munkapiaci előrejelzések készítésére alkalmas előrejelző rendszer (modellkeret és adatbank) kialakítása; a célcsoportok igényeinek megfelelő, a rendszer ered- ményeiből építkező információs rendszer kialakítása.

9 A program céljai Az előrejelzés dimenziói: 200 foglalkozási csoport, 10 ágazat, iskolázottsági és életkori csoportok, régiók; közép- és hosszú távú előrejelzés 2009-2013, 2009-2019.

10 Az előrejlező rendszer áttekintése Be nem jelentett foglalkoztatás Atipikus foglalkoztatás Kereslet-kínálat közötti eltérések előrejelzése Munkapiaci kereslet előrejelző modellek Munkapiaci kínálatot előrejelző modellek Foglalkoztatási ráta becslése Munkapiaci dinamika becslése Nemzetközi tapasztalatok projekt Adatbank projekt Előrejelzési adatokat kommunikáló web-site Kommunikációs és disszeminációs projekt KKV szerepe a foglalkoztatásban

11 A kínálati oldal: a főbb összefüggések Munkapiaci kínálat Szakmakínálat előrejelzése Népesség várható iskolai végzettségének előrejelzése Aktívak, inaktívak létszámának előrejelzése

12 A keresleti oldal: a főbb összefüggések Ágazati kibocsátás projekt Munkakereslet nemzetközi tendenciái Ágazati előrejelzés várakozások alapján Munkakereslet előrejelzés ágazatok szerint Munkakereslet előrejelzés foglalkozások szerint Munkapiaci kereslet

13 Adatbank adatbázisok (statisztikai felvételek, adminisztratív, államigaz- gatási adatbázisok) összegyűjtése, elemezhető állapotba hozása, kutatható formában történő tárolása.

14 Web alapú információs felület az előrejelzési eredményeket közérthető formában bemutató információs felület; a pályaválasztás előtt állók, illetve a pályamódosítók számára, munkakeresleti tendenciákkal kapcsolatos információk szolgáltatása a megalapozottabb munkapiaci döntések érdekében.

15 Az eredmények további hasznosítása keresleti előrejelzés: az oktatási intézmények a munkaadók elvárásaihoz tudják igazítani a képzési kínálatukat. munkakínálati előrejelzések: a munkaadók beruházási döntéseit segíthetik. A munkapiaci kereslet-kínálat közötti eltérések előrejelzése: hatékonyabb foglalkoztatáspolitikai tervek születhetnek.

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések