Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Luca napi szokások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Luca napi szokások."— Előadás másolata:

1 Luca napi szokások

2 December 13. Luca napja. A Luca, Lucia név eredete lux (latin) – fény
Luca napjához számos szokás, hiedelem kapcsolódik: termékenységvarázslás, házasság-, halál- és időjárásjóslás, bizonyos női munkák tiltása, a lucaszék elkészítése. - Úgy tartották, ha ezen a napon fonnának, vagy varrnának, akkor ezzel bevarrnák a tyúkok fenekét. - Több vidéken szokás volt lucapogácsát sütni. Volt, ahol gyűrűt sütöttek az egyik pogácsába, ha az eladó lány találta meg, rövidesen férjhez ment. Volt, ahol tollat szúrkodtak a pogácsákba sütés előtt. Akié elégett, rövidesen meghal. - A lucaszéket csak férfiember készíthette. Vidékek szerint változott, hogy hét, kilenc, tizenkét vagy tizenhárom féle fából készült, aminek minden darabját más-más fából kellett kifaragni. Sem szöget, sem enyvet nem szabadott használni. Karácsonyig kellett befejezni. Az éjféli misén aztán a székre állva, tű fokán vagy lyukas fakanálon meg lehetett látni, hogy ki a boszorkány. - E napon kezdtek lucabúzát csíráztatni. Ha karácsonyig a szára hosszúra nőtt, akkor a következő évben bő termés várható.

3 A lucázás vagy kotyolás Fiúgyermekek házról házra járó, termékenységvarázsló szokása Többnyire hajnalban, kisebb csoportokban mentek. A házba betérve engedélyt kértek, s ha megengedték, akkor ráültek egy tuskóra vagy szalmára és elkezdték az éneküket: Luca -Luca kity-kotty, tojjanak a tiktyok, luggyok! majd termékenységvarázsló és jókívánságmondó szövegekkel folytatódott. Az ének és mondóka után szétszórták a konyhában a szalmát, majd várták, hogy a gazdasszony valami ajándékot (aszalt gyümölcsöt, almát, diót stb.) adjon nekik. A szalmát a gazdasszony a tyúkok alá tette, hogy jobban tojjanak. Ha nem kaptak adományt, fenyegetőztek: Egy csibéjük legyen, az is vak legyen!

4 A Szerémségben a lányok öltöznek Lucának - fehér lepedővel leterítve, fehér szoknyában, az arcuk elé szitát borítva, hogy ne ismerjék fel őket. Kikérdezik a gyerekeket, megimádkoztatják őket. Aki jó, ajándékot kap, diót, mogyorót, a többit meszelővel, fakanállal ijesztgetik.

5 Tojjanak a tikjok!

6 Zalamerenye 1935 Volly István gyűjtése

7 A jókívánságokat gyorsabb tempóban
A jókívánságokat gyorsabb tempóban. az utolsó hang magasságán mondják, a csak a mondóka utolsó szótagjainál ereszkednek mélyebbre. Ennek a gazdának annyi disznója legyen egyik ólból kifusson, a másikba befusson, a harmadikba is jusson! Refr. Ennek a gazdának akkora disznója legyen, mint egy ház akkora szalonnája, mint egy mestergerenda, annyi zsírja, mint a kútban a víz, annyi töpörtője, mint Dunában a föveny! Refr. Ennek az asszonynak, annyi tojása legyen, mint égen a csillag, mint földön a a kövecs. Refr. Ennek a lánynak akkora nyelve legyen, mint egy tepszi,  úgy forogjon,, mint a pénteki kereplő. Refr.


Letölteni ppt "Luca napi szokások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések