Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2012. December 1-31. TŰZ MODUL NAGY CSOPORT SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2012. December 1-31. TŰZ MODUL NAGY CSOPORT SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye."— Előadás másolata:

1 2012. December 1-31. TŰZ MODUL NAGY CSOPORT SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye

2 Weöres Sándor: Tél Hó a mező takarója, hűvös a nap, fogy a láng. Délen a fecske, a gólya gondol- e ránk? Nincs dal az ég hidegében, károg a varjúsereg. Mégis a szán fut a jégen, gyerekek!

3 Meggyújtottuk közösen az első adventi gyertyánkat

4 Tölcsér télapókat készítünk

5

6 A lányok építették

7 Szépet építettek

8 Donászy Magda: Télapó

9 Kanizsa József: Télapó

10 Feldíszítettük csoportszobánkat, így vártuk a Télapót

11 Donászy Magda: Télapó Télapóka öreg bácsi, hóhegyeken éldegél. Hóból van a palotája, kilenc tornya égig ér. Miklós-napkor minden évben tele tömi puttonyát, mézes-mázos ajándékkal szánkázik az úton át.

12 Megérkezett hozzánk Lappföldről a Télapó

13 Énekekkel, versekkel kedveskedtünk neki Amiért jók voltunk csomagot kaptunk, de virgácsot nem!

14

15 Elbúcsúztunk a Télapótól és megígérte, hogy jövőre ismét ellátogat hozzánk!

16 TŰZ 7. „Meleg kalács” Nemes Nagy Ágnes: Kukuca (vers)

17 Dramatikus elemeket tartalmazó játékok 3.1.5 Holnap, ha hozzád indulok… Emlék, fantáziajáték

18 TŰZ 7. „Süssünk, süssünk” Díszítsük fel a fenyőt! (matematikai játék)

19 TŰZ 7. „Az ember és a tűz”

20 Nagy csoport LUCA, A BOSZORKÁNY TÉMAHÉT 2012. December 10 -14 SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye

21 Cinca Katica: Banya tanya Banya tanyán, pókhálók közt mendegélt egy boszorkány. Foga egy volt, az is törött, Holdfény csillant vasorrán. Csillagpettyes éjszakákon Tüzet gyújtott udvarán, Kuvik szólalt fenn a fákon, Surrant sok-sok furcsa árny. Sárkányfogat, kígyót, békát Beleszórt egy katlanba, Varázsigét mormolt némán És a tűzre felrakta. Szikrázott a bűvös katlan, A bájital rotyogott, A boszorkány csendben, halkan Kavarta és motyogott. A rejtelmes sötétségnek Előjöttek árnyai, Jól látszott a tűz fényében, Hogy a banya lányai. Merítettek békahájat, Cuppogtak és csámcsogtak, Váratlanul valahányan Tündérekké változtak. Megörültek, táncba fogtak, Pilleszárnyon szálldostak, Ám mikor a kakas szólalt Rútak lettek, s bánkódtak. Banya tanya boszorkánya Ezer éve arra vár, Megmarad a tündérszárnya Egy szép nyári éjszakán.

22 A témahét célja, feladata: A téli népszokások megismertetése, kiemelten Luca napjához kötődő szokások összegyűjtése, a jeles naphoz kapcsolódó hiedelmek megbeszélése. Az adventi időszakhoz kapcsolódó LUCA napi néphagyományok, szokások felelevenítése, ápolása a TŰZ modulon belül. Kommunikációs képesség fejlesztése. A gyermekek erkölcsi-szociális érzelmeinek alakítása. A közösen átélt élmények, tapasztalások öröme. A gyermekek esztétikai élmények kibontakoztatása. A gyermekek intellektuális érzelmeinek biztosítása. Kíváncsiságukat felkeltő differenciált tevékenységeken keresztül szerezzenek tapasztalatokat. A témahét tevékenységeit úgy építettük fel, hogy a gyermekek megtalálják a fejlettségüknek megfelelő élményt és tapasztalásszerzési lehetőségeket. A változatos zenei, irodalmi, vizuális, mozgásos dramatikus ill. néphagyományok megismerését.

23 Hétfő Tündérek és boszorkányok prezentációjának megtekintése Téma 10- Néphagyomány: Luca napi búza csíráztatása, vetése az óvodában Beszélgetőkör: Luca széke készítése Santa Lucia-gyertyás koszorú készítés Kedd TŰZ 5. „Boszibálban jártam” boszorkány síkbáb készítése fekete kartonból Beszélgetőkör: Hogyan tudhatják meg a lányok, ki lesz a férjük? Cinca Katica: Banya tanya ( vers részlet) Szerda TŰZ 5. „Árnyszínház” Hány boszorkány néz jobbra, balra. Játék: tükörkép. Kotyolás, kotyoló versikék, mondókák Csütörtök Néphagyomány Téma-10 Luca pogácsa sütése. Beszélgetőkör: Luca napi munkatilalom Énekes dalok: Süssünk, süssünk… Lányok, lányok… Ne nézz hátra… Egy boszorka van… Seprű tánc Péntek Ott a boszorkány-Luca napi játék- „Ignác mit látsz?” (boszorkánylátás) TŰZ 5. „Tündér és boszorkány” A háromágú tölgyfa tündére (népmese) TŰZ 7. „Finomságok” karácsonyi mézes sütemény készítése

24 Lucia egy katolikus szent volt, a vakok, szemfájósok, menyasszonyok védő szentje. Ehhez a naphoz számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. A régi naptár szerint az év legrövidebb napja december 13-ára esett. Innen számították a nappalok hosszabbodását. Ezzel függ össze, hogy Lucát fényhozónak is nevezték. A Luca név a latin lux=fény szóból ered Kevés olyan jeles napunk van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódik, mint a Luca naphoz. A néphit kétféle Lucát ismer: a jóságosat és a boszorkányosat. A néphagyományban az utóbbi terjedt el.

25 . Luca napi búza: Ezen a napon a háziasszonyok búzát kezdenek csíráztatni. Amikor a csírák már elég nagyok, díszes cserepekben friss földbe ültetik őket. Az újbúza termékenységet, gazdagságot, egészséget, boldogságot hoz a ház lakóinak, ha Szentestére, azaz december 24 -re szárba szökken. Üde színfoltja az ünnepi asztalnak vagy a feldíszített ablakpárkányoknak, hiszen - ha minden jól megy - a zsenge, fűzöld búzaszálak akár 35-40 cm magasra is megnőnek! Luca - pogácsa Hogy sok pénzük legyen a következő évben, pogácsát sütöttek, s bele pénzt raktak. Aki kihúzta a pénzzel töltött; pogácsát, annak azt mondták, egész évben nagy szerencséje és sok pénze lesz.

26 Hogyan tudhatják meg a lányok Luca napján, ki lesz a férjük? Az eladó lányok így próbálták megtudni jövendőbelijük nevét. Luca nap estéjén tizenhárom egyforma cédulára felírtak egy-egy férfinevet, aztán galacsinba hajtogatták a papírdarabkákat, s minden nap a tűzbe hajítottak közülük egyet. Tizenhárom nap múlva, karácsonykor kibontották a megmaradt cédulát: amilyen név állt a papíron, úgy fogják hívni a férjüket.

27 Munka tilalma Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak TILOS volt dolgozni. Nem is egy történet szól arról, hogy hogyan büntette Luca azokat, akik ezen a napon szőni, fonni, varrni, mosni mentek vagy kenyeret sütöttek. Egy asszony kenyeret sütött Luca napján, fűtött a kemencébe. A szomszédasszony odament és mondta neki: - Jaj szomszédasszony, maga kenyeret süt? Nem jó, mert Luca napja van. Amire Luca-puca ideér, az én kenyerem kihűl. Erre, mikor szedte ki a kenyereket, mind kő volt, kővé vált. A fiúk vagy a lányok Luca napon fehér lepelbe bújtak. Azért jelentek meg a házaknál, hogy ellenőrizzék, vajon betartják-e az ott lakók a munkatilalmat. A Luca napi alakoskodók különösen büszkék voltak arra, ha személyük nem tudódott ki. Arcuk elé szitát vagy fátylat tettek, és némán játszottak.

28 Kotyolás A nyugati részeken volt szokás a fiúk „kotyolni” járása. Hajnalban indultak az ismerõs házakhoz. Szalmát vagy fadarabot vittek magukkal, amelyekre rátérdelve adták elõ termékenységvarázsló verseiket. Köszöntõjükért kalács, kolbász, tojás, aszalt szilva járt cserébe. Kotyoló vers: Luca, Luca kity-koty tojjanak a tikjok, lúdjok. Annyi kolbászuk legyen, Hogy kerítést lehessen fonni. Annyi csibéjük legyen, mint égen a csillag.

29 A máig fönnmaradt Luca széke - készítés is boszorkányokkal kapcsolatos babonákkal függ össze. A „varázserejű” bútordarabot kilenc vagy tizenhárom féle fából, nagy hozzáértéssel és kézügyességgel készítették. Nem lehetett benne vasszög. A munkát Luca napján kezdték és tizenhárom napon át mindennap kellett dolgozni rajta valamit, hogy karácsonyra elkészüljön. (Erre utal a mondás: „Lassan készül, mint a Luca széke.”) A „bűvös szék” Karácsony szent estéjén lett kész, s erre ráállva az Éjféli misén a szék készítője felismerhette a falu boszorkányát, aki mások számára láthatatlan tollakat és szarvakat viselt a fején. Ezután jól tette, ha olyan gyorsan szaladt haza, ahogy csak bírt, különben széttépték a boszorkányok. Menekülés közben mákot kellett szórni az útra. A mákot a boszorkányok kötelesek voltak felszedni, s így nem érhették utol a menekülőt. Ezután a Luca széket el kellett égetni, nehogy rontást hozzon a házra.

30 Meggyújtottuk a második Adventi gyertyát

31 Prezentáció megtekintése a boszorkányokról

32 „ Boszibálban jártam” boszorkány síkbáb készítése fekete kartonból (árnyszínház) TŰZ 5.

33 Beszélgetőkör: Lucáról, népi hagyományokról, szokásokról

34 Téma 10- Néphagyomány: Luca napi búza csíráztatása, vetése

35 Téma-10 Luca pogácsa sütése

36

37 Vittünk kóstolót a kis és középső csoportosoknak

38 Ne nézz hátra jön a farkas Énekes dalaik, körjátékaink

39 Cinca Katica: Banya tanya Egy boszorka van „Sárkányfogat, kígyót, békát Beleszórt egy katlanba, Varázsigét mormolt némán És a tűzre felrakta. Szikrázott a bűvös katlan, A bájital rotyogott, A boszorkány csendben, halkan Kavarta és motyogott. ”

40 A kis és középső csoportba is boszorkánykodtunk

41 Santa Lucia gyertyás koszorú készítése

42

43

44 Beszélgetőkör: Luca széke

45 Beszélgetőkör: Munkatilalom

46 Boszorkányos társasjátékunkat is elővarázsoltuk

47 Seprűtánc

48 TŰZ 5. Játék: Tükörkép Arcformák, grimaszok, mozdulatok utánzása

49

50 TŰZ 5.”Árnyszínház” Hány boszorkány néz jobbra, balra?

51 TŰZ 7. „Finomságok” Karácsonyi mézes sütemény készítés

52

53 TŰZ 5. „Tündér és boszorkány” A háromágú tölgyfa tündére (népmese)

54 „Ott a boszorkány” Luca napi játék „Ignác, mit látsz?” boszorkánylátás

55 Forrás: A nagy csoport „Luca, a boszorkány témahéten” belüli tevékenységeiről készült képanyag Összeállította: Lakatos Cecília Slavonics Csabáné Bükkösd, 2012. december 15. Elérhetőségeink: SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye 7682. Bükkösd, Ságvári E. utca 3. 73/378-712

56 Papír karácsonyfa díszítése formanyomatokkal

57 Díszítjük együtt a karácsonyfánkat

58 Karácsonyváró ünnepségünk

59 Énekekkel, versekkel köszöntöttük Karácsonyt

60 Dramatikus elemeket tartalmazó játékok 3.1.12. Összetartozunk (gyertyás játék)

61

62 Az ajándékozás öröme

63 Játszunk az új játékokkal

64

65

66 Forrás: A nagy csoport TŰZ modulon belüli tevékenységeiről készült képanyag Összeállította: Lakatos Cecília Slavonics Csabáné Bükkösd, 2012. december 23. Elérhetőségeink: SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye 7682. Bükkösd, Ságvári E. utca 3. 73/378-712


Letölteni ppt "2012. December 1-31. TŰZ MODUL NAGY CSOPORT SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye."

Hasonló előadás


Google Hirdetések