Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felnőtt újraélesztés. Óvatosan közelíts! Reagál a beteg? Kiálts segítségért! Ellenőrizd a légzést! Hívd a 104-et (112)! 2 lélegeztetés Győződj meg róla,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felnőtt újraélesztés. Óvatosan közelíts! Reagál a beteg? Kiálts segítségért! Ellenőrizd a légzést! Hívd a 104-et (112)! 2 lélegeztetés Győződj meg róla,"— Előadás másolata:

1 Felnőtt újraélesztés

2 Óvatosan közelíts! Reagál a beteg? Kiálts segítségért! Ellenőrizd a légzést! Hívd a 104-et (112)! 2 lélegeztetés Győződj meg róla, hogy a környezet biztonságos: sem a beteget, sem téged nem fenyeget veszély! Ha veszélytelen, menj oda a beteghez és nézd meg, reagál-e?

3 Óvatosan rázd meg a vállát és hangosan szólítsd! „Jó napot, jól van?” Ha reagál: Hagyd abban a pozícióban, ahogy találtad! Próbálj rájönni, mi történt! Vizsgáld újra rendszeresen! Reagál a beteg?

4 Kiálts segítségért! Approach safely Óvatosan közelíts! Biztosíts légutat! Hívd a 104-et (112)! Ha nem reagál kiálts segítségért! Többen könnyebben segítetek!

5 Biztosíts átjárható légutat! Approach safely Hajtsd hátra a fejét! Az állcsont alá nyúlva emeld meg az állát!

6 Ellenőrizd a légzést 10 másodpercig! Hallom, látom érzem! Lélegzik: 10 mp alatt 2 normális légvétel Látom, hogy emelkedik és süllyed a mellkas Hallom és érzem, hogy a lélegzik a fülembe Ha zajos, horkoló, látványos, ritka: NEM minősül légzésnek!

7 Approach safely Hívd a 104-et (112)! Ha nincs légzés, hívd a mentőket: 104 vagy 112 Mondd el:  A beteg nem reagál, nincs légzése  Neved  Telefonszámod  A beteg PONTOS helyét  Válaszolj a kérdésekre! NE TEDD LE A TELEFONT, segíteni fognak! Lépésről lépésre mondják mit kell tenned! Ha van segítséged, telefonáljon ő!

8 Kezdj mellkaskompressziót! Approach safely Óvatosan közelíts! Ellenőrizd a légzést! Azonnal kezdj mellkaskompressziót! Ne félj! Bármit csinálsz, jobb, mintha semmit nem tennél! A kezeddel életet menthetsz! Egyszerű, de ha nem csinálod, a mentőknek már alig van esélye segíteni!

9 Tedd a tenyered élét a mellkas közepére! Kulcsold át a másik kezeddel! Nyomd le a mellkast! –Frekvencia: 100 – 120 / perc –Mélység 5 – 6 cm –Lenyomás – felengedés lehetőleg azonos ideig Gyorsan és erősen nyomd! Lehetőség szerint cseréljenek a kompressziót végző személyek 2 percenként! Mellkasi kompresszió

10 Ha tanultad, gyakoroltad már korábban is:lélegeztess! Ha valamiért nem szeretnéd, ne aggódj! Folytasd a mellkasi kompressziókat lélegeztetés nélkül folyamatosan a mentő megérkezéséig! Lélegeztess!

11 Lélegeztetés Fogd be az orrát! Vegyél levegőt (normális légvétel)! Kapd be a beteg száját! Fújd be a levegőt, amíg a mellkast nem látod emelkedni! Ez kb. 1 mp-et vegyen igénybe! Hagyd a mellkast lesüllyedni! Ismételd meg!

12 Folytasd az újraélesztést! Minden 30 kompresszió után 2 lélegeztetés

13 Folytasd mindaddig, míg a mentő meg nem érkezik és meg nem kér, hogy hagyd abba!

14 Óvatosan közelíts! Reagál a beteg? Kiálts segítségért! Biztosíts légutat! Ellenőrizd a légzést! Hívd a 104-et (112)! 30 mellkasi kompreszió 2 lélegeztetés Még egyszer röviden:

15 A képek csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, míg az előadás részletekben vagy egészben csak a Magyar Resuscitatios Társaság engedélyével használhatók.


Letölteni ppt "Felnőtt újraélesztés. Óvatosan közelíts! Reagál a beteg? Kiálts segítségért! Ellenőrizd a légzést! Hívd a 104-et (112)! 2 lélegeztetés Győződj meg róla,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések