Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szavannák. A szavanna biom éghajlati jellemzői Elhelyezkedése: Az egyenlítőtől északi és déli irányban: Dél Amerikában, Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szavannák. A szavanna biom éghajlati jellemzői Elhelyezkedése: Az egyenlítőtől északi és déli irányban: Dél Amerikában, Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában."— Előadás másolata:

1 Szavannák

2 A szavanna biom éghajlati jellemzői Elhelyezkedése: Az egyenlítőtől északi és déli irányban: Dél Amerikában, Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában. Éghajlat jellemzői: Az év egészében egyenletes magas hőmérséklet. A csapadék eloszlása nem egyenletes. Száraz és nedves évszakok váltják egymást. David Attenborough: Az élő bolygó: 7. rész, Síkságok 35 00 -37 11 és 43 20- 45 00 Magas a napsütéses órák száma. Feladat: Állapítsuk meg az éghajlati diagram segítségével a szavannára jellemző klíma éghajlati elemeinek értékeit!

3 Szavannák típusai, növényei A csapadéktól függően két típusa van. Fás szavanna: Több csapadék Akáciák Majomkenyérfák Füvek Füves szavanna: kevesebb csapadék Füvek

4 Szavannák növényzetének környezeti alkalmazkodása Általában fénykedvelő növények. (Szintek: lombkoronaszint, gyepszint, (ez nagyon jelentős), avarszint.) Melegkedvelők Erős küzdelem az ásványi anyagokért. (A talaj vékony, a magas hőmérsékleten megvalósuló gyors lebontás miatt.) A kevesebb csapadék miatt az egyenlítőtől távolodva megjelennek a szárazságtűrő fajok. Versengés a vízért.

5 Szavannák szintezettsége, biológiai sokszínűsége A trópusi esőerdőhöz képest kevesebb szint. Kevesebb az eltérő környezeti tényezővel rendelkező élőhely. Kevesebb faj. A növényvilág sok szerves anyagot termel a magas hőmérséklet miatt. Ez a sok szerves anyag és a kinyíló erdők lehetővé teszik a nagy testű állatok (emlősök) jelenlétét.

6 Szárazságtűrés Két típus (stratégia) Ha jön a szárazság, akkor a föld feletti részek elszáradnak, és a gyökérszinten él tovább a növény. Ilyenek a fűfélék. A szárazsággal szemben vastag felületet növel és csökkenti a levelei felületét, így a párologtatását. Pl. majomkenyérfa, akáciák

7 Szavannák állatvilága GerinctelenGerincesek HüllőMadárEmlős Elsődleges fogyasztó Termeszek, hangyák, pókok, bogarak, stb. SzövőverébElefántok Kafferbivaly Orrszarvúk Gnúk Antilopok, stb. Másodlagos fogyasztó GyíkokNyűvágók Fecskék Gepárd Sakál CsúcsragadozóNílusi krokodil Bordás vagy sósvizi krokodil Boák Király sas Pusztai ölyv Oroszlán Leopárd Házi feladat: Írj fel valamilyen szavannai táplálkozási láncot!

8 Az időszakos vízhiány következményei A legerősebb versengés a száraz időszakban a vízért folyik az állatvilágban Alkalmazkodás a vízhiányhoz: vándorlás.


Letölteni ppt "Szavannák. A szavanna biom éghajlati jellemzői Elhelyezkedése: Az egyenlítőtől északi és déli irányban: Dél Amerikában, Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések