Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Norvégia Készítette: Végh Bianca 2014.05.15..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Norvégia Készítette: Végh Bianca 2014.05.15.."— Előadás másolata:

1 Norvégia Készítette: Végh Bianca

2 Hivatalos nyelv: norvég Vezetők: Király- V.Harald
Hivatalos nevén:  Norvég Királyság Norvégia címere: Fővárosa: Oslo Terület: km² Népesség :  096 300 Hivatalos nyelv: norvég Vezetők: Király- V.Harald Miniszterelnök-Erna Solberg

3 Felszín: Norvégia Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Túlnyomó részét a Skandináv-hegység borítja. Szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala van. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és aSkagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja.  A legnevezetesebb földrajzi formák a fjordok: mély, gleccservájta völgyek.A leghosszabb a Sogne-fjord .

4 Norvégia éghajlata A napsütéses órák száma évszakonként jelentősen eltérő. Az északi sarkkörön túli területeken a nyári nap le sem nyugszik (innen ered az „éjféli nap országa” kifejezés), de a délebbi területeken is mintegy napi 20 órán át tart a világosság. A Golf-áramlatnak köszönhetően a szélességi fokon szokásosnál magasabb a hőmérséklet és több a csapadék, főként a partvidéken. A négy évszak egyértelműen elkülönül; a belső területeken kevesebb a csapadék, és hidegebbek a telek. Az ország északi része szubarktikus, mígSvalbard sarkvidéki tundra éghajlatú.

5 Norvégia hosszú tengerpartjának köszönhetően igen nagy hagyományai vannak a halászatnak.
Gasztronómia A norvég konyha elsősorban a tenger gyümölcseit dolgozza fel. Sokféle halat (főleg hering és lazac), rákot, kagylót...stb. fogyasztanak. Jellegzetes norvég ételek a; laks (grillezett lazac), a reker (garnélarák) és a torsk (tőkehal). 

6 Oslo Norvégia fővárosa, egyben az ország legnagyobb városa
Oslo az Oslofjord északi végénél fekszik Oslo a világ legdrágább városa Parlament Vigeland Park Oslói repülőtér Gardermoenben Akershus erőd  Skandinávia második legforgalmasabb légikikötője.  A fjord, amelyet a várossal átellenben fekvő Nesodden-félsziget csaknem kettévág, a várostól délre fekszik; a többi irányból zöld dombok és hegyek veszik körül. 

7 Norvégia ipara és mezőgazdasága
A halászatnál jelentősebb szerepet játszik az ország életében a tengerhajózás. Az ország rendelkezik bérfuvarozásra is alkalmas kereskedelmi flottával A legfőbb norvég iparok: az olaj- és gázkitermelés és a tengerre épülő ipar, valamint a mezőgazdaság mind növeli Norvégia bevételét. Norvégia a világ második legnagyobb gázexportőre, a kőolajtermelés pedig az ország bevételének egyharmadát adja. Norvégia legfőbb importcikke a gabona és nagy mennyiségben visz ki az országból gyümölcsöt és zöldséget is. Gazdaság :Az állam területének csaknem háromnegyede terméketlen A norvégok alkotják Európa legsokszínűbb hajósnemzetét. Az Oslói- és a Trondheimi-medencén  kívül a fjordok keskeny partszegélyein találhatók művelhető földek. Gazdasági  életében a tenger játssza a legfőbb szerepet. 

8 Látnivalók Az országban gyönyörű tájakkal találkozhatunk, többek közt havas hegygerincekkel, a szárazföldbe mélyen benyúló fjordokkal. Ezek mind kiváló kirándulási lehetőségeket biztosítanak. A fjordok a hajókirándulások révén, a hegyek pedig a kiépített túraútvonalak révén könnyedén bejárhatóak. Országszerte számos síparadicsom . Rengeteg kis halászfaluval is találkozhatunk a tengerparton, amit érdemes megnézni. Sok múzeumot és kiállítást találhatunk az országban Igen kedvelt célpont a Nordkapp, amely Európa legészakibb pontja.  Ide is túraútvonal vezet, évente óriási embercsoport gyűlik itt össze, hogy megcsodálhassa ahogy a Nap nem nyugszik le.

9 93 méter magas Kjosfossen vízesés
Érdekességek ,  Kjerag és a Kjeragbolten-kő  93 méter magas Kjosfossen  vízesés Jégmászók Norvégia színpompás fagyott vízesésein Szerpentin út - Skandináv-hg - Norvégia

10 Bergen Bergen Norvégia délnyugati partján fekszik. Itt található Norvégia legnagyobb és egyben Európa egyik legnagyobb személykikötője. kulturális légkörével igen kellemes turistacélpont. Tollveggen hegy , mely a hegymászók paradicsoma Bryggen: Hanza-kereskedőházak sora a fjord mentén, a Világörökség része.

11 Sandnes elsőszámú futballcsapata a Sandnes Ulf.
Gazdasága:Norvégia kerékpáros városaként ismert, főleg, mert itt üzemel évtizedek óta az Øglænd DBS kerékpárgyártó cég. Sandnes Sandness város és község Norvégia délnyugati részén. Sandnes Norvégia egyetlen városa, amely tagja az Egézségügyi Világszervezet. (WHO) Egészséges Városok hálózatának. Délen, illetve északon a stavangeri határ közelében, a Lura és Forus körzetekben Sandnes város jelentős ipari tevékenységnek ad otthont, ebben nagy az északi-tengeri kőolajkutatás- és kitermelés és az információtechnológia szerepe.  Sandnes elsőszámú futballcsapata a Sandnes Ulf.

12 Állatvilág

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Norvégia Készítette: Végh Bianca 2014.05.15.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések