Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatbázis-kezelés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatbázis-kezelés."— Előadás másolata:

1 Adatbázis-kezelés

2 Alapfogalmak: Információ: új ismeret a felhasználó számára.
Az informatikában az információ nagy része a számítógépen tárolt adatok feldolgozásában nyerjük. Az alkalmazások jelentős része foglalkozik az adatok tárolásával és kezelésével. Ezek az adatbázis-kezelő rendszerek. Az adatbázis fogalma nem csak a tárolt adatok összességét jelöli. Beletartozik az adatok szerkezetének, a közöttük lévő kapcsolatoknak a leírása.

3 Alapfogalmak: Adat: rögzített ismeret.
Adatbázis: tárolt adatok és a közöttük levő kapcsolatok rendszere. Adatbázis-kezelő rendszer: az adatok rögzítését, biztonságos tárolását, módosítását visszakeresését szolgáló rendszer.

4 Adatbázis-kezelő rendszer funkciói:
Adatdefiníció: az adatbázis szerkezetének kialakítása, módosítása, az adatok közötti kapcsolatok létrehozása. Adatmanipuláció: adatok bevitele, módisítása, tárolása Adatfelügyelet: hibás adatok bevitelének megakadályozása, védelem illetéktelenek ellen, egyszerre több hozzáférés biztosítása, archiválás, helyreállítás.

5 Az adatmodell elemei: Egyed (entitás): az a dolog, amiről adatokat tárolunk. Tulajdonság (attribútum): az egyed egy jellemző adata. Előfordulás: az egyed egy konkrét értéke. Egyszerű tulajdonság: egyetlen részből áll. Összetett tulajdonság: több részből áll. Pl. részekre bontunk lakcímnél város és utca Dátumnál év, hó nap,

6 Adatmodell elemei: Egyértékű tulajdonság: egy előfordulásnál csak egy értéke van. Többértékű tulajdonság: több értéket is felvehet egy előfordulásnál. Pl. egy születési év, több telefon, több jegy egy egy tantárgyból

7 A kapcsolatok típusai:
Az egyedek között kapcsolatot fedezhetünk fel. Egy-egy fokú kapcsolat: az egyik egyed egy előfordulásához a másik egyed legfeljebb egy előfordulása tartozik. Egy-több fokú: az első egyed egy előfordulásához a második egyed több előfordulása tartozhat. Több – több fokú: bármely egyed egy előfordulásához a másik egyed több előfordulása tartozhat.

8 Egy – egy kapcsolat: Napló Tanuló 1 Tanuló 2 Notesz Tanuló 1 Tanuló 2

9 Egy – több kapcsolat: Városok Megyék Csongrád Csongrád megye Karcag
Szentes Hódmezővásárhely Balástya Szolnok Törökszentmiklós Szajol Megyék Csongrád megye Szolnok megye

10 Több-több kapcsolat: Tanuló Jó Jenő Közepes Kázmér Elégséges Elemér
Jeles János Bukott Bertalan Sport Kézilabda Kosárlabda Vízilabda Labdarúgás

11 A kapcsolatok típusai:
Az egy-egy fokú kapcsolatokat egyetlen táblában tároljuk. A több-több fokú kapcsolatok egy illesztőtáblázat beiktatásával egy-több fokú kapcsolatokra bontjuk fel.

12 Adatmodellek: Hierarchikus adatmodell: az adatok közötti kapcsolatokat emeli ki. Objektumorientált adatmodell: az egyedet objektumként kezeli. Relációs:Az adatokat táblákban tároljuk. Az egyedeket táblák képviselik, a tulajdonságokat a tábla oszlopai jelzik. A tábla egy sora egy egyed konkrét előfordulását adja meg, a cellákban a tulajdonságok értékeit tároljuk.

13 Adatmodell (relációs):
A táblák oszlopait mezőknek, a sorokat pedig rekordoknak nevezzük. A táblákra vonatkozó előírások: A tábláknak egyedi nevük van A táblában az oszlopoknak egyedi nevük van A táblának nem lehet két teljesen egyforma sora A sorok oszlopok sorrendje tetszőleges


Letölteni ppt "Adatbázis-kezelés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések