Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen 2012. December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen 2012. December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás."— Előadás másolata:

1 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen 2012. December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás és pályázati lehetőségei

2 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tehetséggondozás a felsőoktatásban – jogszabályi háttér 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról (54. ): a kiemelkedő képességű hallgatók szakmai tevékenységének elősegítése az intézmények feladata. Ennek formái különösen: tudományos diákkörök, szakkollégiumok. A törvényben a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy a tehetséggondozást rendelettel szabályozza.

3 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tudományos DiákKör (TDK) A felsőoktatás legnagyobb hatókörű tehetséggondozó formája. 2013. tavasz: XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia. Az országos verseny a második forduló (az első: intézményi/kari konferenciák). Az intézményi TDK-konferenciákon eddig 11 723 pályamunka bemutatása.

4 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A szakkollégiumok története I. Eötvös Kollégium Alapításának éve: 1895. Cél: a színvonalas tanárképzés. Kormányzati kezdeményezés, az első igazgatót, Bartoniek Gézát a kormány nevezte ki. A kollégium része volt az önképzés, a kötelező tanulmányokon felüli ismeretek elsajátításának támogatása. A II. világháború után megszűnt, majd 1958- ben alakult újjá.

5 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A szakkollégiumok története II. – Rajk Szakkollégium Alapításának éve: 1970. Alapítás: a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem rektorának támogatásával. Szervezés: fiatal tanárok és hallgatók közös munkája. A felvételi a személyiség megismerését szolgálja.

6 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A szakkollégiumok története – expanzió A szakkollégiumi mozgalom kialakulása igazán az 1980-as években kezdődött. 1985: Országos Szakkollégiumi Találkozó 1991: Szakkollégiumi Charta elfogadása. Az 1990-es évek elején létrejöttek az első egyházi szakkollégiumok (Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium). A szakkollégiumok száma jelentősen az 1990- es évek végén és a 2000-es évek elején nőtt meg.

7 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Szakkollégiumi kutatás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, TÁMOP- 4.1.4 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban kiemelt projekt: szakkollégiumi kutatás Célja: a szakkollégiumok helyzetének feltérképezése Módszer: intézményi és hallgató kérdőívek, valamint interjúk. Elérhető: www.femip.huwww.femip.hu

8 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tehetséggondozás a szakkollégiumokban A Szakkollégiumi Charta tartalmazza a „szakkollégimuiság” feltételeit A legalapvetőbb feltételek között az szerepel, hogy „A szakkollégiumi munka középpontjában a magas színvonalú munka áll.” Ez a pont a szakkollégiumi tehetséggondozás alapja, a szakkollégiumok legfontosabb célja.

9 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A szakkollégiumi tehetséggondozás fő elemei A kötelező tananyagon felüli szakmai képzés, önképzés lehetőségének megteremtése. A megszerzett tudás „nyilvános beszámolási formában” történő ellenőrzése. Szakmai fórumokon történő részvétel az intézményen belül és kívül (belső: kurzus, konferencia, külső: TDK, OTDK).

10 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A szakkollégiumok pályázati lehetőségei Korábban: minisztériumi pályázat a szakkollégiumok részére (+ forrás, részben ez okozta a szakkollégiumok számának jelentős növekedését). 2010-től a Nemzeti Tehetség Program keretében, valamint TÁMOP-projekteken keresztül (elsősorban a TÁMOP-4.2.2 A tudományos képzés műhelyeinek támogatása).

11 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Nemzeti Tehetség Program pályázati kiírásai Első alkalommal 2010-ben. 45 nyertes pályázat (47-ből), összesen: 41 176 734 Ft támogatás, 900 résztvevő hallgató. A Nemzeti Tehetség Program lebonyolításának változásai miatt a következő pályázati kiírás 2012 januárjában jelent meg. A pályázaton a Szakkollégiumi Charta szellemében működő szakkollégiumok pályázhattak és kaphattak támogatást. Összesen 49 pályázat.

12 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A 2012. évi pályázat eredményei 27 támogatott pályázat. 50 millió Ft támogatás. 1000 résztvevő hallgató. 97 TDK-pályamunka, 232 publikáció, 246 hazai és124 nemzetközi konferencia előadás. Tapasztalat: a Szakkollégiumok Egyeztető Fóruma által minősített (akkreditált) szakkollégiumok támogatása. Hosszabb idő a programok megvalósítására.

13 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Várható kiírás 2012 végén, 2013 elején A SZEF által minősített (egy, három évre, vagy ígéretként) szakkollégiumok számára Cél: a szakkollégiumok működésének és fejlesztésének támogatása. Rendelkezésre álló keretösszeg (várható): 60 millió Ft Pályázható összeg (várható): 500 000 Ft – 3 000 000 Ft

14 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet www.ofi.hu KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Cziráki Szabina, az OTDT titkára Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OTDT Titkárság E-mail: otdt.titkar@ofi.hu


Letölteni ppt "Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen 2012. December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések