Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

József Nádor élete és munkássága Strázsi Bernadett Vadászi Laura Katlan ALexandra 12.IASZ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "József Nádor élete és munkássága Strázsi Bernadett Vadászi Laura Katlan ALexandra 12.IASZ."— Előadás másolata:

1 József Nádor élete és munkássága Strázsi Bernadett Vadászi Laura Katlan ALexandra 12.IASZ

2 Élete József Antal f ő herceg 1776. március 9-én született Firenzében, a Toszkánai Nagyhercegség f ő városában, a Poggio Imperiale nagyhercegi palotában. József Antal az uralkodópár 16 gyermeke közül kilencedikként született.

3 József nádor Magyarországon igen népszer ű személyiség volt. A „legmagyarabb Habsburgnak” tartják. Számos intézmény, közterület ő rzi nevét. József nádor kés ő i leszármazottai mindmáig szoros kapcsolatokat ápolnak Magyarországgal.

4 Munkássága Helytartói kinevezése után egy évvel, az 1796-os pozsonyi országgy ű lésen a rendek közfelkiáltással megválasztották ő t a Magyar Királyság nádorává, ami a király után a legmagasabb közjogi méltóságnak számított. A nádorok sorában a százharmadik helyet foglalta el, ő volt az utolsó el ő tti nádor.

5 József nádor a magyar reformkor idején élt. Sokat tett az ország gazdasági és kulturális felemelkedéséért, Pest- Buda fejlesztéséért. 1808-ban létrehozta a Szépít ő Bizottságot, amely a klasszicista építészeti stílus felvirágoztatását, a város egységes stílusú épületekkel való gazdagítását segítette.

6 Segítette a magyar kultúra sorsának javítását, adományaival b ő vítette a Nemzeti Múzeum gy ű jteményeit, fejlesztette az Országos Széchényi Könyvtárat. A Magyar Tudományos Akadémia alapításához Széchenyi István mellett József nádor is jelent ő sen hozzájárult, 10 000 forintos adományával.

7 József nádor síremléke a budai Királyi Várban Budán hunyt el 1847. január 13-án, 71 éves korában. Halála után a rendek fiát, Istvánt választották utódává. A nádort, „aki Habsburgnak született és magyarnak halt meg”, a Budavári Királyi Palota nádori kriptájában helyezték el.

8 Tartalomjegyzék  József Nádor élete  Munkássága  Síremléke

9


Letölteni ppt "József Nádor élete és munkássága Strázsi Bernadett Vadászi Laura Katlan ALexandra 12.IASZ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések