Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013"— Előadás másolata:

1 Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
15. OLASZ NEOREALIZMUS Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013

2 Az olasz neorealizmus kialakulása
A második világháborút követő első jelentős európai filmes irányzat, az 1940-es évek közepétől az 1950-es évek közepéig. A korabeli olasz filmgyártásnak csak kicsiny hányadát tette ki, de minthogy a nagy többségtől meghatározó és újító módon tért el, a filmkritika hamar irányzattá formálta, a filmtörténet pedig kanonizálta.

3 Az olasz neorealizmus kialakulása
Az irányzat kialakulásának és működésének történetileg fontos meghatározója, hogy Olaszország húsz éven át ( ) tartó fasiszta korszaka után vagyunk. A művészek egyik meghatározó törekvése, hogy szabadulni próbálnak a fasiszta témáktól, az ideológiai kötöttségektől.

4 Az olasz neorealizmus kialakulása
Az irányzat szociális érzékenysége, geográfiai meghatározottsága (az elmaradott, különösen nehéz sorsú vidékek iránti érdeklődése) a fasizmust követően a nemzeti és kulturális identitás újradefiniálásának igényét is reprezentálta.

5 Az olasz neorealizmus stílusjegyei
Az „új realizmus” tehát az olasz realista hagyományhoz térhetett vissza, élesen elkülönülve az 1930-as évek „fehér telefonos” stúdió-stílusától. A helyszíni felvételek, a természetes fény használata naturálisabb fényképezést, dokumentarista érzetet keltett. Ehhez csatlakozott a kortárs témák feldolgozása, az alsóbb osztályokra koncentráló történetek filmre vitele kevésbé híres színészek, illetve amatőrök alkalmazásával.

6 Az olasz neorealizmus főbb alkotásai
Luchino Visconti: Megszállottság (1943) Vittorio de Sica: A gyermekek figyelnek bennünket (1943) Roberto Rossellini: Róma, nyílt város (1945) Roberto Rossellini: Paisà (1946) Roberto Rossellini: Németország, nulla évben (1947)

7 Az olasz neorealizmus főbb alkotásai
Vittorio de Sica: Biciklitolvajok (1948) Luchino Visconti: Vihar előtt (1948) Giuseppe De Santis: Keserű rizs (1948) Vittorio de Sica: Csoda Milánóban (1950) Vittorio de Sica: A sorompók lezárulnak (1952)

8 Vittorio de Sica: Biciklitolvajok (1948)
01:30:00

9 vége


Letölteni ppt "Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013"

Hasonló előadás


Google Hirdetések