Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HIVATALOS WEBOLDAL: A BESZÉDES EMACS, AVAGY AZ EMACSPEAK BEMUTATÁSA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HIVATALOS WEBOLDAL: A BESZÉDES EMACS, AVAGY AZ EMACSPEAK BEMUTATÁSA."— Előadás másolata:

1 HIVATALOS WEBOLDAL: HTTP://EMACSPEAK.SOURCEFORGE.NET/ A BESZÉDES EMACS, AVAGY AZ EMACSPEAK BEMUTATÁSA

2 TÁMOGATÓ A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

3 AZ EMACSPEAK LEHETŐVÉ TESZI AZ EMACS AKADÁLYMENTES HASZNÁLATÁT. Az Emacspeak Inc jóvoltából készül, jelenleg a 40.0 (WowDog kódnevű) verziónál tart. Ez lényegében egy interfész az emacs-hoz, amely segítségével rengeteg minden elérhető a látássérültek számára. Támogatja többek között az AsTeR---t (egy matematikai beszéd-leíró nyelv), valamint a W3C Aural CSS szabványát.

4 AZ EMACSPEAK LEHETŐVÉ TESZI AZ EMACS AKADÁLYMENTES HASZNÁLATÁT. Rengeteg beépített eszközzel rendelkezik, amelyek mind azt szolgálják, hogy a vak felhasználók a lehető legkönnyebben boldoguljanak ezen az (ahogy a szerzők is hívják) audio desktop-on.

5 ELSŐSORBAN BESZÉDES VISSZAJELZÉST NYÚJT Elsősorban beszédes visszajelzést nyújt, de rendelkezik ún. audió ikonokkal is, amik még kifejezőbbé teszik. A szoftver teljesen ingyenesen elérhető, és bárki által korlátlanul használható. Széleskörű dokumentáció, és egy levelezőlista is segíti, hogy minden felhasználó könnyedén eligazodjon az emacspeak rengetegében.

6 A BESZÉDRŐL: A program elsősorban beszédes visszajelzést nyújt a felhasználónak. Kimondja a vezérlőelemek neveit, súgó- üzeneteket, stb. A beszéd beszéd-szintetizátorokkal valósul meg. Rengeteg beszéd-szintetizátor használható, mind szoftveres, mind hardveres változatok. Hardveres pl.: Dectalk Szoftveres: IBM ViaVoice TTS, espeak A hardveresnél egy külső hardvert kell a számítógéphez csatlakoztatni, és a szoftver ennek küldi ki a kimondandó anyagot. Ellentétben a szoftveressel, ami hangkártyán szólal meg.

7 AUDIO-IKONOK: Különféle visszajelzést adnak, amik segítik a tájékozódást a felhasználói felületen. Pl. egy listánál megszólal egy hang is, értesítve ezzel a felhasználót, hogy ez egy lista, miközben a lista nevét hallja.

8 AUDIO-IKONOK: Vagy egy szerkesztőmezőnél, ahová gépelhet szintén hall hangjelzést, miközben a mező nevének a felolvasása történik. Sok audio-téma közül lehet választani, mindegyik másféle audio-ikonokat tartalmaz, a hivatalos weboldalról letölthetőek ezek, de akár saját témát is csinálhat a vállalkozó kedvű felhasználó.

9 TELEPÍTÉS: -FORRÁSKÓDBÓL: A hivatalos weboldalról le kell tölteni a legújabb verziót A README fájlban követni a telepítési utasításokat [függőségek beszerzése, fordítása/ telepítése, aztán:./configure && make && make install]

10 TELEPÍTÉS: -CSOMAGBÓL: Ha debian alapú disztribúciót használunk, lehetőség van csomagból telepíteni az emacspeak-et. A telepítés mindösszesen az alábbi lépésekből áll: # apt-get update # (csomag-lista frissítés) # apt-get install emacspeak # (Telepítés, az összes függőséggel együtt)

11 BEÁLLÍTÁS: A telepítés után testre kell szabni, anélkül nem igazán lehet használni. Az első legfontosabb, hogy a DTK_PROGRAM környezeti változót be kell állítani egy talker programra. A talker az a program, aminek a kimondandó szöveg továbbításra kerül, ez végzi majd a felolvasást.

12 BEÁLLÍTÁS: Az emacspeak-hez mellékelnek néhány lisp nyelven írt speaker modult, ezeket bátran használhatjuk, vagy akár sajátot is írhatunk. A környezeti változó beállítását érdemes az azt futtató felhasználó.profile fájljában beállítani, így minden bejelentkezéskor megmarad.

13 EZT ILLESSZÜK BE A FÁJLBA: export DTK_PROGRAM DTK_PROGRAM=speech_server A "speech_server" helyére a talker modul teljes elérési útvonalát kell behejettesíteni. Ezek után jelentkezzünk ki/be.

14 INDÍTÁS: A programot terminálból a "emacspeak" paranccsal indíthatjuk. Ha a beállítás sikerült, azonnal beszédes/hangos visszajelzést ad.

15 HASZNÁLAT: Rengeteg billentyűparancs, és megannyi praktika segítségével boldogulhatunk ezen az audiovizuális felületen. Első körben a nyilak + szóköz használhatók a nagyon-nagyon egyszerű és alapvető navigációra, de ez még csak a kezdet. A dokumentáció rengeteg gyakorlati példákkal illusztrált leírást tartalmaz.


Letölteni ppt "HIVATALOS WEBOLDAL: A BESZÉDES EMACS, AVAGY AZ EMACSPEAK BEMUTATÁSA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések