Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1304-1374 Petrarca 1304-ben született fehér guelf családban. Arezzóban született, de ifjúsága nagy részét a franciaországi Avignonban töltötte. Petrarca.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1304-1374 Petrarca 1304-ben született fehér guelf családban. Arezzóban született, de ifjúsága nagy részét a franciaországi Avignonban töltötte. Petrarca."— Előadás másolata:

1 1304-1374 Petrarca 1304-ben született fehér guelf családban. Arezzóban született, de ifjúsága nagy részét a franciaországi Avignonban töltötte. Petrarca késöbbi élete örökös nyugtalanságban, véget nem érõ bolyongásban telt el Franciaország és Itália között, Ugyanis Dantéval együtt hagyta el Firenzét.

2 MUNKÁSSÁGA: Õt tekinthetjük az első humanista tudósnak. Dantéhoz hasonlóan õ is két korszak határán élt. Együtt létezett benne a középkor vallásossága és a reneszánsz életöröme. Szenvedéllyel fordult az antik világ felé, a régi Rómacsodálója volt. Az õ ösztönzésére készült el Homérosz Íliászának elsõ latin nyelvû fordítása. Õ maga korlátlanul ontotta a latin nyelvû szerelmesverseket, amikért kortársai nagyon lelkesedtek, de Petrarca legnagyobb mûvének az Africa címû befejezetlen eposzt tartotta.

3 1327. Április 26-án látta meg Avignonban Laurát, kihez szerelmesversei szóltak. A szeretett asszonyt Lombként, Babérként említi verseiben.Laurához írt szerelmes verseit Daloskönyvébe rendezi. Ezek a versek új stílusú költemények, melyeknek hangulata: > melankólikusak >fájdalmasak >reménytelenek SZERELME

4 Petrarca daloskönyve Petrarca teremtette meg a reménytelen szerelem fogalmát.Versei kifejezik a titkos vágyait.Daloskönyve bemutatja a vívódó lélek kitárulkozását. Verseit szonett formájában írta. A szonett 14 sorból álló, 4 szakaszos vers. Az elsõ két versszaka 4-4, amásodik kettõ 3-3 soros. A szonett rímképlete abba - abba - cdc - dcd.

5 1336-ban Petrarca megmászta a Montventouxot, melynek hegycsúcsán szent Ágoston vallomásait olvasva rájött, hogy nem csak a tájra,hanem az emberekre is nagy odafigyelést kellene fordítani. A Montvoux

6 Petrarca 3 legjellemzőbb tulajdonsága: Áhitatos vallásosság Szülőföldje iránti rajongása A latin ókor iránti tisztelete

7 Szerkesztette Petrarca életéről: Keszler Zsuzsanna


Letölteni ppt "1304-1374 Petrarca 1304-ben született fehér guelf családban. Arezzóban született, de ifjúsága nagy részét a franciaországi Avignonban töltötte. Petrarca."

Hasonló előadás


Google Hirdetések