Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tágra zárt szemek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tágra zárt szemek."— Előadás másolata:

1 Tágra zárt szemek

2 Látás A látás érzékszerve a szem
Az arckoponya szemgödrében helyezkedik el. A szemgolyó, közel gömb alakú, elül kissé kidomborodó látószervünk. A szemgolyót tartó/mozgató izomzatból, szemet védő berendezésekből, fénytörő közegekből és szemidegből épül fel.

3 Az emberi szem

4

5 A szem részei

6 A szem részei A szem gömb alakú szerv, melynek elülső része kissé kidomborodik. Elől az átlátszó szaruhártya védi. A szemlencse leképezi a világot a szem hátsó belső felét burkoló ideghártyára, a retinára. A legélesebb látás a retina középső részén, a sárga folt területén. A retina ingerületeit idegszálak továbbítják az agyba. Ahol ezek kilépnek a szemből, ott található a vakfolt.

7

8 Animáció

9 Ezek rodopszin alapú fényérzékeny pigmenteket tartalmaznak.
A leképezés folyamata A szemfenéken elhelyezkedő ideghártyán (a retinán) találhatók a látás érzékelő elemei (receptorai): a csapok és a pálcikák. Ezek rodopszin alapú fényérzékeny pigmenteket tartalmaznak. A csapok és a pálcikák pigmentjei a fény hatására lebomlanak, és a bomlástermékek ( A vitamin) ingerlik a receptorokhoz csatlakozó idegvégződéseket=ingerület

10 A retina szerkezete

11 Este ezért látunk fekete-fehérben.
A retina részei A retinán sűrűn elhelyezkedő pálcikák és csapok elektronmikroszkópos képe. Este a pálcikákkal, nappal a csapokkal látunk. A pálcikákkal színtelenül látunk, míg a csapokkal színesen. Este ezért látunk fekete-fehérben.

12

13 A szem feloldóképessége
Két pont képét akkor tudja feloldani a szem (akkor tudjuk megkülönböztetni azokat), ha képük a retinán külön-külön receptorra esik, és még van közöttük egy harmadik receptor is.

14 A feloldó képesség Az (a) ábra szerinti két vonalat a szem meg tudja különböztetni (feloldotta), míg a (b) ábra szerinti két vonal képe "összefolyik" a szemünkben, azaz a szemünk nem volt képes feloldani azokat.

15 A szem leképezési hibái

16 Animáció

17 A szem leképezési hibái szemüveggel korrigálhatóak

18 A színek figyelmeztetnek a veszélyekre….

19 …a színek információt szolgáltatnak…

20 …a színek hangulatainkat alakítják…

21 ….a színek fokozzák étvágyunkat…

22 Végezzük el a következő ábrán látható kísérletet
Kísérletezzünk!! A színek érzékelése a szem és az agy egyik legfontosabb, ősi funkciója. Ezért az újabban kialakult, magasabb rendű funkciókat, mint például az olvasás, bizonyos esetekben háttérbe szoríthatja. Végezzük el a következő ábrán látható kísérletet

23

24 A színtévesztésről Színtévesztőnek általában azokat az embereket nevezzük, akik másként látják a színeket, mint a többség. A színtévesztők teszik ki az emberiség mintegy 4%-át. A színtévesztők gyakran valóban összecserélik a színeket, de az sem ritka, hogy még érzékenyebbek a színkülönbségekre, mint az átlagos színlátók.

25 Hány színtévesztő van a világon?
A férfiak körülbelül 8%-a, a nők 0,5%-a színtévesztő az eurázsiai népesség körében. Magyarországon mintegy , az USA-ban több mint 10 millió és az egész világon kb. 200 millió színtévesztő él.

26 Genetikai rendellenesség?
A színtévesztés leggyakoribb formája örökletes rendellenesség. Minthogy az X női nemi kromoszómával öröklődik, nők örökítik és többnyire férfiakon jelenik meg. Vannak szerzett színlátás-zavarok is, pl. cukorbetegség, alkoholizmus, és magas vérnyomás következményeként; ezek a zavarok azonban az alapbetegség megszűnése esetén rendeződnek.

27 Raffaello;Madonna

28 Raffaello;Madonna a kisdeddel

29 Tesztek

30 Piros vonalak 2es?

31 Ezt látják??

32 A színtévesztés jelentős mértékben javítható speciálisan színezett szemüvegek alkalmazásával. A színezés dioptriás szemüvegen is alkalmazható. Az eljárás magyar találmány.


Letölteni ppt "Tágra zárt szemek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések