Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes."— Előadás másolata:

1 Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A

2 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes " gönci hordó" volt a mérce a bor- kereskedelemben a németajkú város a reformációhoz csatlakozott, 1526-tól kezdve még több református menekült ide 1563-ban Károlyi Gáspár lett Gönc prédikátora, 1587- ben hozzálátott a Biblia lefordításához

3 2. Vizsoly Károlyi Gáspár kéziratait az akkori gönci diákok - köztük Szenczi Molnár Albert - laponként, gyalogszerrel hordták Vizsolyba, ahol nyomda működött Az itt kinyomtatott Biblia 2412 oldal, kb. 800 példány, másfél év alatt készült el. Súlya kb. 6 kg, 52 fennmaradt példányról tudunk, közülük 24 országhatárainkon kívül van. Egy eredeti példány látható a vizsolyi templomban is. Nemrég ellopták, de megkerült. Nagy szerepe volt benne, hogy ebből a nyelvjárásból nőtt ki a köznyelv Helyesírásunkat is hosszú időre befolyásolta

4 3. Monok, Sátoraljaújhely Kossuth Lajos Monokon született 1802-ben, de már 1803 tavaszán Olaszliszkára költözött a család A község közepén áll Kossuth Lajos szülőháza. Sátoraljaújhelyen volt a hegyaljai bor kereskedelmi központja, itt készítette Szepsi Laczkó Máté páter 1640-ben az első aszúbort Itt kezdte pályáját a megye fiskálisaként Kossuth Lajos A régi zsidó temetőben nyugszik Teitelbaum Mózes csodarabbi, aki állítólag meggyógyította a gyermek Kossuth Lajost is, és nagy jövőt jósolt neki: "Te leszel a néped zászlóhordozója".

5 4. Széphalom Széphalom Kazinczy Ferenc 1806-ban költözött Bányácskára, amit ő nevezett el Széphalomnak A hosszú börtönévek után itt volt a reform- és a nyelvújító mozgalom egyik központja. 1859-ben, születése 100. évfordulóján a Magyar Tudományos Akadémia megvásárolta a széphalmi kúria kertjét. Szerették volna megmenteni Kazinczy lakóházát is, erre azonban már nem volt lehetőség. Ybl Miklós tervei nyomán 1873-ban adták át az emlékcsarnokot.

6 5. Sárospatak A város fénykorát a Rákóczi család idejében élte, amikor a vár 1614-ben Lorántffy Zsuzsanna birtokába - és házassága révén a I. Rákóczi György erdélyi fejedelem befolyása alá került. Sárospatak (a Bodrog-parti Athén) híres iskoláját 1531-ben Perényi Péter alapította., Lorántffy Zsuzsanna hívta Patakra Comeniust, a cseh pedagógust. Itt tanult többek között a testőríró Bessenyei György, Gárdonyi Géza, Kossuth Lajos és, Móricz Zsigmond

7 Milyen gazdasági körülménynek köszönhette felemelkedését a régió?

8 Göncön vagy Vizsolyban készült a Károlyi-biblia?

9 Mit tudunk a Vizsolyi Biblia példányairól?

10 Milyen terjedelmű a Vizsolyi Biblia?

11 Mennyi ideig élt Kossuth Monokon?

12 Milyen jóslat kapcsolódik Kossuth gyermekkorához?

13 Mi volt Széphalom eredeti neve?

14 Mely előkelőségeknek köszönheti létét a sárospataki kollégium?

15 Hogy nevezték a kortársak Sárospatakot?


Letölteni ppt "Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések