Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Java programozási nyelv Tömbök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Java programozási nyelv Tömbök"— Előadás másolata:

1 Java programozási nyelv Tömbök

2 Jogi rendelkezések A következőket teheted a művel:
szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet származékos műveket (feldolgozásokat) hozhatsz létre Az alábbi feltételekkel: Jelöld meg!. A szerző vagy a jogosult által meghatározott módon kell megjelölni a művet: Szerző és eredeti elérhetőség Ne add el!. Ezt a művet nem használhatod fel kereskedelmi célokra. Nevezd meg! - Ne add el! 2.5 Magyarország További információ a képre kattinva

3 Tömb létrehozása I Tömb létrehozásánál meg kell adni a típusát és a nevét: int[] ideEgészeket_rakunk vagy int ideEgészeket_rakunk[] Mindkét megoldás jó, de mi az elsőt fogjuk inkább használni.

4 Tömb létrehozása II Ezzel a tömb még nem használható, a new utasítással kell lefoglalni a tömböt: int[] egészek = new int [90] Ez egy egészek nevű tömböt hoz létre, amely 90 elemből áll. Az első elem a 0 indexű, az utolsó elem a 89 indexű. A létrehozott tömb elemei már értékkel rendelkeznek!!! Szám alapú tömböknél a tömb elemek értéke 0, karakter tömböknél ‘\0’, logikai tömböknél false más tömböknél null érték!

5 Tömb létrehozása III Lehetőség van kezdőértékkel létrehozni tömböt. A tömb méretét az elemek száma határozza meg. String[] Törpék = { ˝Kuka˝, ˝Hapci˝, ˝Morgó˝, ˝Vidor˝, ˝Szende˝, ˝Szundi˝, ˝Ödön˝ }; Ez egy 7 elemű tömb lesz, a fenti kezdőértékekkel.

6 Tömb használata Egyszerűen hivatkozni kell a tömb egy adott indexű elemére: Törpék[6]=˝Tudor˝; //Vissza állt a rend  for (int j=0;j<7;j++) { System.out.println(˝A névsor ˝+ j + ˝. törpéje: ˝ + Törpék[j]); }

7 Tömb hossz tulajdonsága
Minden tömb rendelkezik a hossz tulajdonsággal. Ez a tömbben tárolható elemek számát adja meg. (Azaz eggyel nagyobbat mint a legnagyobb használható index) System.out.println(˝A Törpék tömb elemeinek száma: ˝+ Törpék.length); Látható, hogy a tömb neve után írt . és a length adja meg a hosszt. (Tömbnév.length)

8 Feladat Készítsünk Java programot amely a klasszikus lottójáték kihúzott számait generálja! A megoldáshoz logikai típusú tömböt használjunk! Készítsünk Java programot amelyben egy 100 elemű tömböt töltünk fel véletlen egész számokkal. Majd rendezzük a tömböt egy tetszőleges algoritmus szerint! Megoldás  Megoldás 

9 Feladat Készítsünk Java programot amelyben egy 5x15-ös (5 sor, 15 oszlop) tömböt véletlen értékekkel tölt fel a [-50;250] intervallumból! Írassuk ki azoknak az oszlopoknak az azonosítóját és a sorban tárolt értékek, amelyek negatív számot is tartalmaznak! Készítsünk programot, amely egy 15x15-ös tömböt véletlen értékekkel tölt fel a [-50;250] intervellumból! Ebből a tömbből készítsünk egy dimenziós tömböt, amelyben az eredeti tömb páros számai szerepelnek csak! Az előző feladatot bővítsük, úgy, hogy a program írja ki a negatív számok számát, azt, hogy hányszor fordul elő az intervallum legkisebb és legnagyobb száma, valamint a 0! Írassuk ki a prímeket 1000-ig az Erathosztenészi-szita algoritmus segítségével!

10 Vége


Letölteni ppt "Java programozási nyelv Tömbök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések