Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÜSTÖKÖSÖK „Az üstökösök olyan égitestek, amelyek külsejükben lényegesen felülmúlják saját jelentéktelenségüket.” /Marik Miklós/

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÜSTÖKÖSÖK „Az üstökösök olyan égitestek, amelyek külsejükben lényegesen felülmúlják saját jelentéktelenségüket.” /Marik Miklós/"— Előadás másolata:

1

2

3 ÜSTÖKÖSÖK „Az üstökösök olyan égitestek, amelyek külsejükben lényegesen felülmúlják saját jelentéktelenségüket.” /Marik Miklós/

4 A múltban talán az üstökösnek volt a legrosszabb híre valamennyi égitest közül, ugyanis a pusztulás hírnökének tekintették. Napjainkban csak csodáljuk őket és sajnáljuk, hogy kevés az igazán fényes.

5 Mik is az üstökösök? Arisztotelész légköri jelenségnek gondolja.

6 Mik is az üstökösök? Arisztotelész légköri jelenségnek gondolja. 1472-ben Regiomontanus méréseket végez ennek ellenőrzésére, de pontatlan adataiból hibás következtetésre jut.

7 Mik is az üstökösök? Arisztotelész légköri jelenségnek gondolja. 1472-ben Regiomontanus méréseket végez ennek ellenőrzésére, de pontatlan adataiból hibás következtetésre jut.

8 Mik is az üstökösök? Arisztotelész légköri jelenségnek gondolja. 1472-ben Regiomontanus méréseket végez ennek ellenőrzésére, de pontatlan adataiból hibás következtetésre jut. 1577-ben Tycho Brahe mérései szerint egy üstökös távolsága 115 Földátmérő, tehát a Holdnál távolabbi „égitest”.

9 Mik is az üstökösök? Arisztotelész légköri jelenségnek gondolja. 1472-ben Regiomontanus méréseket végez ennek ellenőrzésére, de pontatlan adataiból hibás következtetésre jut. 1577-ben Tycho Brahe mérései szerint egy üstökös távolsága 115 Földátmérő, tehát a Holdnál távolabbi „égitest”.

10 Az üstökös felépítése FEJ = MAG + KÓMA CSÓVA GÁZ POR

11 ÜSTÖKÖSMAG Méret:1 - 100 km Anyag:Szilárd darabok alkotják, melyeket fagyott gázok /ammónia, metán, széndioxid, szénmonoxid, vízjég/ cementálnak össze.

12 KÓMA A Nap közelében az üstökösmag az egyre erősebb napsugárzás hatására felmelegszik, és a felszínén található anyag szublimálni kezd. Mivel nincs számottevő gravitációs tere, légkörének gázai szabadon távozhatnak, és nagyméretű, diffúz gázburok keletkezik a mag körül. Átmérője néhányszor 10-100 ezer km.

13 CSÓVA A kóma gázanyaga kölcsönhatásba lép a napszéllel. A Nap sugárnyomása a kis porszemcsékre kifelé irányuló erővel hat. A lemaradt porszemcsék hosszú, enyhén görbülő sorát nevezzük porcsóvának. Az ioncsóva ionizált részecskékből áll, amelyeket a napszél töltött részecskéi ragadnak magukkal.

14 Honnan jönnek az üstökösök? Többnyire a Plútó pályáján túlról, 40-50000 Cse távolságról. /1Cse = 149,6 millió Km/ Az üstökösök által formált gyűrűs alakzat neve Oort-felhő. Megfelelő körülmények között egy-egy üstökös kiléphet az Oort-felhőből és behatolhat a belső Naprendszerbe.

15 Az üstökösök pályái Az üstökösök pályája valamilyen kúpszelet.

16 Az üstökösök pályái Hosszúperiódusú: keringési idejük 200 évnél nagyobb, életük nagy részét a bolygók térségén kívül töltik. Rövidperiódusú: keringési idejük 200 évnél rövidebb, ezek idejük nagy részét a bolygók közötti térségben töltik.

17 Az üstökösök pályái A nagybolygók tömegvonzása „befoghat” hosszúperiódusú üstökösöket, így azok rövidperiódusúvá válnak. A nagybolygók saját „üstököscsaládokkal” rendelkeznek. Persze ki is szóródhatnak az üstökösök a naprendszerből.

18 A hullócsillagok Az üstökös pályája mentén szétszóródó darabkák bekerülhetnek a Föld légkörébe. A nagy sebességű részecskék ionizálják a levegőt, ezzel feltűnő jelenséget okozhatnak

19 A hullócsillagok Egy-egy meteorraj egy-egy üstököshöz kapcsolható.

20 Mikor látni üstököst? Csillagászati távcsővel akár minden évben, de sajnos elég ritka az igazán fényes üstökös.

21 Hogyan örökíthetők meg? CCD kamera Egyszerű fényképezőgép Rajz

22

23 Miért kutatják az üstökösöket? Kis méretük miatt kicsi a gravitációs terük, ezért születésük óta nem fejlődtek A Naptól távol külső hatások is alig érték őket Konzerválták a Naprendszer kialakulásakor meglévő állapotokat Szerves vegyületeket is tartalmaznak

24 Néhány híres üstökös Mrkos-üstökös 1957

25 Humason-üstökös

26 Kohoutek-üstökös 1973

27 West-üstökös

28 Halley-üstökös Bayeux-i falikárpit

29 Halley-üstökös

30

31

32 Üstököskutatás űreszközökkel VEGA

33 Üstököskutatás űreszközökkel A Halley üstökös magja

34 Üstököskutatás űreszközökkel GIOTTO

35 Üstököskutatás űreszközökkel PLANET A

36 Schwassmann-Wachmann üstökös

37 Shoemaker-Lewy 9 üstökös

38

39 Hyakutake-üstökös

40 Hale-Bopp-üstökös Alen Hale és Thomas Bopp fedezte fel 1995. Július 23-án egymástól függetlenül észlelés közben. A Nemzetközi Csillagászati Unió a C/1995 01 /Hale-Bopp/ elnevezést adta az új objektumnak.

41

42

43 Ajánlott irodalom Szécsényi-Nagy Gábor A Naprendszer parányai (Gondolat 1986) Dr. Horváth András - Szalma Sándor A Halley-üstökös (Uránia 1985) Hédervári Péter Üstököskutatás az űrkorszakban (magvető 1983) Mizser Attila szerk. Amatőrcsillagászok kézikönyve (MCSE 1999)

44 Üstökösök a világhálón www.mcse.hu/szakcsop encke.jpl.nasa.gov www.skypub.com

45 Csillagászati lelőhelyek www.mcse.hu/tavol supernova.akg.hu www.indikfí.atomki.hu/jardanyb

46 Köszönet a figyelemért! Összeállította: Farkas Erzsébet és Nyerges Gyula 1999 Köszönet a figyelemért!

47


Letölteni ppt "ÜSTÖKÖSÖK „Az üstökösök olyan égitestek, amelyek külsejükben lényegesen felülmúlják saját jelentéktelenségüket.” /Marik Miklós/"

Hasonló előadás


Google Hirdetések