Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÜSTÖKÖSÖK „Az üstökösök olyan égitestek, amelyek külsejükben lényegesen felülmúlják saját jelentéktelenségüket.” /Marik Miklós/

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÜSTÖKÖSÖK „Az üstökösök olyan égitestek, amelyek külsejükben lényegesen felülmúlják saját jelentéktelenségüket.” /Marik Miklós/"— Előadás másolata:

1

2 ÜSTÖKÖSÖK „Az üstökösök olyan égitestek, amelyek külsejükben lényegesen felülmúlják saját jelentéktelenségüket.” /Marik Miklós/

3 A múltban talán az üstökösnek volt a legrosszabb híre valamennyi égitest közül, ugyanis a pusztulás hírnökének tekintették. Napjainkban csak csodáljuk őket és sajnáljuk, hogy kevés az igazán fényes. Háborúk, járványok katasztrófák hírnökének tekintették. (Teljesen jogosan, hiszen a történelemben mindig is voltak háborúk, járványok katasztrófák.)

4 Mik is az üstökösök? Arisztotelész légköri jelenségnek gondolja.

5 Mik is az üstökösök? Arisztotelész légköri jelenségnek gondolja.
1472-ben Regiomontanus méréseket végez ennek ellenőrzésére, de pontatlan adataiból hibás következtetésre jut.

6 Mik is az üstökösök? Arisztotelész légköri jelenségnek gondolja.
1472-ben Regiomontanus méréseket végez ennek ellenőrzésére, de pontatlan adataiból hibás következtetésre jut.

7 Mik is az üstökösök? Arisztotelész légköri jelenségnek gondolja.
1472-ben Regiomontanus méréseket végez ennek ellenőrzésére, de pontatlan adataiból hibás következtetésre jut. 1577-ben Tycho Brahe mérései szerint egy üstökös távolsága 115 Földátmérő, tehát a Holdnál távolabbi „égitest”.

8 Mik is az üstökösök? Arisztotelész légköri jelenségnek gondolja.
1472-ben Regiomontanus méréseket végez ennek ellenőrzésére, de pontatlan adataiból hibás következtetésre jut. 1577-ben Tycho Brahe mérései szerint egy üstökös távolsága 115 Földátmérő, tehát a Holdnál távolabbi „égitest”.

9 Az üstökös felépítése CSÓVA GÁZ POR FEJ = MAG + KÓMA

10 ÜSTÖKÖSMAG Méret: km Anyag: Szilárd darabok alkotják, melyeket fagyott gázok /ammónia, metán, széndioxid, szénmonoxid, vízjég/ cementálnak össze.

11 KÓMA A Nap közelében az üstökösmag az egyre erősebb napsugárzás hatására felmelegszik, és a felszínén található anyag szublimálni kezd. Mivel nincs számottevő gravitációs tere, légkörének gázai szabadon távozhatnak, és nagyméretű, diffúz gázburok keletkezik a mag körül. Átmérője néhányszor ezer km.

12 CSÓVA A kóma gázanyaga kölcsönhatásba lép a napszéllel. A Nap sugárnyomása a kis porszemcsékre kifelé irányuló erővel hat. A lemaradt porszemcsék hosszú, enyhén görbülő sorát nevezzük porcsóvának. Az ioncsóva ionizált részecskékből áll, amelyeket a napszél töltött részecskéi ragadnak magukkal.

13 Honnan jönnek az üstökösök?
Többnyire a Plútó pályáján túlról, Cse távolságról. /1Cse = 149,6 millió Km/ Az üstökösök által formált gyűrűs alakzat neve Oort-felhő. Megfelelő körülmények között egy-egy üstökös kiléphet az Oort-felhőből és behatolhat a belső Naprendszerbe.

14 Az üstökösök pályája valamilyen kúpszelet.
Az üstökösök pályái Az üstökösök pályája valamilyen kúpszelet.

15 Az üstökösök pályái Hosszúperiódusú: keringési idejük 200 évnél nagyobb, életük nagy részét a bolygók térségén kívül töltik. Rövidperiódusú: keringési idejük 200 évnél rövidebb, ezek idejük nagy részét a bolygók közötti térségben töltik.

16 Az üstökösök pályái A nagybolygók tömegvonzása „befoghat” hosszúperiódusú üstökösöket, így azok rövidperiódusúvá válnak. A nagybolygók saját „üstököscsaládokkal” rendelkeznek. Persze ki is szóródhatnak az üstökösök a naprendszerből.

17 A hullócsillagok Az üstökös pályája mentén szétszóródó darabkák bekerülhetnek a Föld légkörébe. A nagy sebességű részecskék ionizálják a levegőt, ezzel feltűnő jelenséget okozhatnak

18 Egy-egy meteorraj egy-egy üstököshöz kapcsolható.
A hullócsillagok Egy-egy meteorraj egy-egy üstököshöz kapcsolható.

19 Mikor látni üstököst? Csillagászati távcsővel akár minden évben, de sajnos elég ritka az igazán fényes üstökös.

20 Hogyan örökíthetők meg?
CCD kamera Rajz Egyszerű fényképezőgép

21

22 Miért kutatják az üstökösöket?
Kis méretük miatt kicsi a gravitációs terük, ezért születésük óta nem fejlődtek A Naptól távol külső hatások is alig érték őket Konzerválták a Naprendszer kialakulásakor meglévő állapotokat Szerves vegyületeket is tartalmaznak

23 Néhány híres üstökös Mrkos-üstökös

24 Humason-üstökös

25 Kohoutek-üstökös

26 West-üstökös

27 Halley-üstökös Bayeux-i falikárpit

28 Halley-üstökös

29 Halley-üstökös

30 Halley-üstökös

31 Üstököskutatás űreszközökkel
VEGA

32 Üstököskutatás űreszközökkel
A Halley üstökös magja

33 Üstököskutatás űreszközökkel
GIOTTO

34 Üstököskutatás űreszközökkel
PLANET A

35 Schwassmann-Wachmann üstökös

36 Shoemaker-Lewy 9 üstökös

37 Shoemaker-Lewy 9 üstökös

38 Hyakutake-üstökös

39 Hale-Bopp-üstökös Alen Hale és Thomas Bopp fedezte fel Július 23-án egymástól függetlenül észlelés közben. A Nemzetközi Csillagászati Unió a C/ /Hale-Bopp/ elnevezést adta az új objektumnak.

40

41

42 Ajánlott irodalom Szécsényi-Nagy Gábor A Naprendszer parányai (Gondolat 1986) Dr. Horváth András - Szalma Sándor A Halley-üstökös (Uránia 1985) Hédervári Péter Üstököskutatás az űrkorszakban (magvető 1983) Mizser Attila szerk. Amatőrcsillagászok kézikönyve (MCSE 1999)

43 Üstökösök a világhálón
encke.jpl.nasa.gov

44 Csillagászati lelőhelyek
supernova.akg.hu

45 Összeállította: Farkas Erzsébet és Nyerges Gyula 1999 Köszönet a figyelemért!

46


Letölteni ppt "ÜSTÖKÖSÖK „Az üstökösök olyan égitestek, amelyek külsejükben lényegesen felülmúlják saját jelentéktelenségüket.” /Marik Miklós/"

Hasonló előadás


Google Hirdetések