Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI?"— Előadás másolata:

1 KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI?
NEM!

2 A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett – akkor is, ha ez éppen mások akaratával ütközik. A teszt játékos, különböző szituációkat mutat be, ahol ki kell választanod négy lehetőség közül, mi illik leginkább rád. Négy lehetőség közül a rád legjellemzőbbet karikázd be, majd számold össze, melyik betűt hányszor választottad!

3 1. Otthon akarsz maradni este, már van pár dolog, amit terveztél tenni
1. Otthon akarsz maradni este, már van pár dolog, amit terveztél tenni. Egy jóbarátod hív telefonon, és azt mondja, hogy szüksége lenne rád, hogy átmenj hozzá este, mert összevesztek a barátjával/barátnőjével, és szeretne róla beszélni. Mit teszel? B) Gondolkodsz a kérdésen, mert fontos neked a barátod, de már be is van tervezve az estéd. Végül úgy döntesz, mégis átmész beszélni a barátoddal, a programod pedig elhalasztod. A) Azonnal dobod a betervezett programod és átrohansz hozzá. C) Megígéred neki, hogy átmész, de előbb néhány órát a saját dolgaiddal foglalkozol, és megbeszélitek a barátoddal, hogy addig rendel pizzát, hogy azt együtt megegyétek. D) Mondasz neki valami jótanácsot, majd megmondod, hogy este nagyon elfoglalt leszel, és majd máskor beszéltek.

4 2. Kapsz egy hívást egy telekommunikációs cégtől, mert el akarnak neked adni neked egy terméket, amire egyáltalán nincs is szükséged. A hang a telefonban nagyon kedves, és nem szeretnéd megbántani. Mit teszel? A) Vagy 20 percig beszélgetsz vele az ajánlatról. B) Pár percig hallgatod őt, aztán elnézést kérsz, és elköszönsz, kitalálsz valami hihető kifogást, miért kell letenned. C) Néhány szó után félbeszakítod, és közlöd, hogy erre nincs most időd, és hogy ne hívjon vissza. D) Ráförmedsz és lecsapod a telefont.

5 3. Rendkívül sok házid van, amit szombaton van időd megcsinálni
3. Rendkívül sok házid van, amit szombaton van időd megcsinálni. Egy barátod hív, hogy menjetek és csináljatok valami programot szombaton, mert már rég lógtatok együtt. Mit teszel ebben a helyzetben? B) Találkozol vele, de nem igazán élvezed a programot, folyton az órádat nézed és a házin jár az agyad. A) Elmész vele szombaton, és reménykedsz, hogy lesz időd megcsinálni a házikat vasárnap. C) Beleegyezel a találkozóba, de közlöd vele, hogy csak két órát tudsz rászánni. D) Azt mondod, hogy nem megy, mert túl elfoglalt vagy, de máskor összefuttok majd.

6 4. Az egyik rokonod sms-ben megkér, hogy vigyázz a gyerekeire, így nem tudsz találkozni az új barátoddal/barátnőddel. Mit teszel? A) Szokás szerint rögtön belegyezel. B) Úgy érzed, kicsit kihasznál, de azért igent mondasz. C) Azt mondod, ezúttal vállalod, de nem fogod megtenni. D) Azt mondod, te is elfoglalt vagy, ma nem megy.

7 5. Az egyik osztálytársad már korábban mondta, hogy menjetek együtt haza, mert ugyanarra laktok, és tök jó lenne beszélgetnetek. Utolsónak jöttök ki a suliból, és az osztálytársad erőlteti, hogy menjetek együtt haza. Mit teszel? B) Megfogalmazod néhány kétségedet, de azért beleegyezel a közös utazásba, mert nem szeretnéd megbántani. A) Beleegyezel, anélkül, hogy megosztanád vele a pillanatnyi gondolataidat. D) Megmondod neki, hogy azért mert osztálytársak vagytok és egyfele laktok, még nem kell együtt hazajárnotok. C) Elmész vele, de folyton telefonon beszélgetsz, hogy ne vele kelljen.

8 6. Megéhezel, és van egy fél órád enni, ezért bemész egy közeli gyrososhoz. Látod, hogy rengetegen vannak, nincs egy szabad asztal, és hogy várnod kéne, hogy tudj leülni. Mit teszel?   B) Megkérdezed a kiszolgálókat, hogy mennyit kell kb. várnod és elmondod, hogy neked nagyon kellene sietned. A) Beállsz a sorba, és reméled, mire a végére érsz, felszabadul egy asztal. D) Panaszkodsz hangosan, arról, hogy milyennek kellene egy gyorsétteremnek lennie és átmész egy másikba. C) Azt mondod, hogy erre nincs időd és elmész.

9 7. Jelentkezel egy esti tanfolyamra/beszervezel egy bulit péntek estére, amit már nagyon vársz. Kiderül, hogy a szüleid is készültek egy családi programra arra az estére, és ők úgy gondolják az sokkal jobb lenne neked. Mit teszel? A) Eléggé csalódott vagy, de lemondod a programod, és a családdal töltöd az estét. C) Megmondod nekik, hogy már múltkor is lemondtál miattuk egy programot és elmész. B) Elmondod nekik, hogy mennyire vártad már ezt az estét, és hogy milyen fontos lenne neked, kompromisszumot ajánlasz: az estéért cserébe holnap együtt töltitek az egész napot. D) Úgy gondolod, hogy ezen nincs mit megbeszélni, mert te már előbb szóltál az este miatt és akkor beleegyeztek.

10 8. A barátaiddal megállapodtok, hogy együtt mentek nyaralni
8. A barátaiddal megállapodtok, hogy együtt mentek nyaralni. Az időpont tisztázása során kiderül, hogy mindenki egy nappal korábban szeretne indulni, mint te. Mit teszel? A) Alkalmazkodsz a többiekhez, még akkor is, ha így le kell mondanod más betervezett programodat. B) Nyűgös vagy, hogy nem tudsz elmenni a programokra, amikkel számoltál, de azért elmész a többiekkel. C) Megkéred a többieket, hogy találjatok ki valami kompromisszumot, ami mindenkinek jó, és így te is el tudsz menni a programokra. D) Azt mondod, hogy akkor nem tudsz elmenni a nyaralásra, mert így lemaradnál a betervezett programjaidról.

11 9. Az egyik osztálytársad, akit bírsz, nem írt házit, és rólad akarja lemásolni. Tudod, hogy a te megoldásod sem biztos, hogy tökéletes, és nem akarsz egyest kapni, ha kiderül a dolog. Mit teszel? A) Kérdezés nélkül odaadod neki, hogy lemásolja. B) Mérges vagy rá, hogy ilyen lusta volt, de azért odaadod neki a házid. C) Megmondod neki, hogy odaadod a házid, ha azt csak mintának veszi és azért pár helyre mást ír. D) Azt mondod, hogy nem adhatod oda, mert ez egyéni munka volt, és nem csoportos feladat.

12 10. Az osztályfőnököd megkér, hogy segíts matekból felkészülni az egyik osztálytársadnak a következő dolgozatra, de neked sok dolgod lenne még a héten. Mit teszel? A) Megteszed, amit kért a tanár, és egyeztetsz időpontot az osztálytársaddal. B) Duzzogsz kicsit, hogy át kell szervezned a programod, de beleegyezel. C) Megköszönöd a tanárnak, hogy rád gondolt, de elmagyarázod neki, hogy mennyire nincs időd most erre a héten. D) Azt mondod, hogy oké, de nem beszélsz az osztálytársaddal, és a saját dolgaiddal foglalkozol.

13 Add össze, hogy egyes kérdéseknél, hányszor melyik betűt választottad:
A válasz: ……………….. B válasz: ……………………. C válasz: ……………….. D válasz: …………………..

14 Ha a legtöbb válaszod A volt:
Nagyon diplomatikus vagy, de sokszor a saját károdra. Mások könnyen ki tudják használni a kedvességedet, és teszik is. Nézd meg a felsorolt szituációkat, hogy melyikben miért lehetett számodra nehéz nemet mondani. Lehet, hogy féltél valami miatt visszautasítani egy kérést? Nem is szeretted volna megtenni azt, amire kértek? Jobban jársz, ha őszinte vagy, és elmondod konkrétan, hogy te mit szeretnél, vagy miért mondasz nemet a kérésre. Megkérheted a barátaidat is, hogy gondolkodjatok együtt, hogyan lehetne egy-egy szituban nemet mondani, persze úgy, hogy ne bánts meg valakit ezzel, de azért egyértelmű és határozott legyen az a „nem”. Próbálj ki ezt olyan helyzetben, amiben a legkevésbé érzed úgy, hogy kényelmetlen. Figyeld meg magad közben, hogy milyen érzéseid vannak! Figyelj meg másokat, hogyan mondanak nemet, és tanulj tőlük.

15 Ha a legtöbb válaszod B volt:
Rendkívül diplomatikus vagy, és nem szereted megbántani a többieket. Néha akkor is igent mondasz, amikor nemet szeretnél, és ez ellentmondásossá teszi a viselkedésedet. Szoktad úgy érezni, hogy kihasználnak? Hogy nincs időd saját magadra, és mindig mások igényeit helyezed a sajátjaid elé? Minden héten szánj időt magadra, és az igényeidre. Írj egy listát, hogy mit kell mindenképpen elvégezned, mi az, amit te szeretnél megcsinálni. Ha valaki megkér valamire, vedd elő a listádat és gondold át, hogy belefér-e az idődbe. Ha úgy látod, hogy nem tudod belesuvasztani az idődbe, próbálj meg nemet mondani. Ehhez fontos, hogy őszinte legyél, figyelj a szemkontaktusra (nézz az illető szemébe), és beszélj egyes szám egyes személyben. Fontos az is, hogy légy konkrét és határozott. Elsőre próbálj könnyebb helyzetekben nemet mondani, hogy tudd gyakorolni.

16 Ha a legtöbb válaszod C volt:
Tapintatos vagy, de mégis határozottan tudsz nemet mondani, megtalálod az egyensúlyt a mások szükségletei és a sajátjaid között. Megfelelő helyzetben nem félsz nemet mondani, és komolyan is gondolod. Hajlamos vagy ragaszkodni a saját szükségleteidhez, még akkor is, ha lehet, hogy ettől néha rugalmatlannak tűnsz. Az nagyon jó, hogy nem okoz neked feszültséget, ha valakit vissza kell utasítanod, hiszen tisztában vagy azzal, hogy mik a határaid, mennyit vagy képes vállalni, illetve, hogy mi a fontos neked. Általában egyértelműen és határozottan mondasz nemet, konkrét vagy és elmagyarázod, miért nem tudod megcsinálni azt a dolgot. Ezt lelkiismeret-furdalás és összezavarodás nélkül teszed meg. Fontos, hogy mindig nézz az illető szemébe, így még inkább hitelesnek tűnsz.

17 Ha a legtöbb válaszod D volt:
Mindenféle nehézség nélkül mondasz nemet, mert a saját törvényeid szerint élsz. Pontosan tudod, hol húzódik a határ a számodra elfogadható és elfogadhatatlan között. Ezt már nagyon régóta csinálod, talán hozzá is tartozik a személyiségedhez. Ennek segítségével vagy képes mindig szem előtt tartani a saját érdekeidet. Érdemes végiggondolnod, hogy ez a viselkedés mennyire sugall merevséget, mert könnyen azt a hatást keltheti, hogy folyton te akarsz mindent irányítani. Lehet, hogy mások nem értik néha a viselkedésedet, jó lenne beszélned erről a barátaiddal, hogy ők hogyan látnak kívülről. Fontos, hogy mindig megfelelő helyzetet és időpontot teremts, ha valakit visszautasítasz, és mindig vedd figyelembe a másik helyzetét, érzéseit.


Letölteni ppt "KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések