Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gépszerkezettan. Szegek, csapszegek és rögzítőelemek Szegek: - tárcsák, agyak és kézi kerekek tengelyen való rögzítésére, - készülékelemek kölcsönös helyzetének.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gépszerkezettan. Szegek, csapszegek és rögzítőelemek Szegek: - tárcsák, agyak és kézi kerekek tengelyen való rögzítésére, - készülékelemek kölcsönös helyzetének."— Előadás másolata:

1 Gépszerkezettan

2 Szegek, csapszegek és rögzítőelemek Szegek: - tárcsák, agyak és kézi kerekek tengelyen való rögzítésére, - készülékelemek kölcsönös helyzetének biztosítására, - hevederek, rudak, rugók vezetésére használják. Csapszegek: - rudak, hevederek, lánctagok, vonórudak csuklós kötéseinek létrehozására, - vagy futókerekek, görgők, karok tengelyeiként használják. Rögzítőelemek: - agyak, gyűrűk, gördülőcsapágyak, perselyek, karok, tárcsák nemkívánatos tengelyirányú elmozdulásának megakadályozására használják.

3 1. Szegek és szegkötések Hengeres vagy kúpos felülettel illeszkednek az összekötendő elemek furatába. A hengeres szegek fő típusai:

4 Gazdaságosan és sokoldalúan használhatók a hengeres szegek különleges kivitelei, a különféle hasított szegek. A hasított szegek típusai hasított szeghasított kétcsapos szeg félgömbfejű hasított szegSüllyesztettfejű hasított szeg

5 A legkedvezőbb helyzetbiztosítást kúpos szegekkel valósíthatjuk meg. A kúpos szegek típusai:

6 A szegek terhelése többnyire merőleges az elem tengelyére, azaz a szegek keresztnyírásúak. Anyaguk lehet ötvözetlen szerkezeti acél (pl.: 6.6, 6.8) vagy automataacél (St). A különféle szabványos szegek méretválasztékát szabványokban vagy tervezési segédletekben találjuk meg.

7 A szegek alkalmazása Tárcsa tengelyirányú rögzítése kúposszeg- kötéssel Csavarkötéssel szerelt elemek helyzetbiztosítása hengeres illesztőszeggel

8 Hasított hengeres szeg mint önálló alkatrész Kétcsapos hasított szeg kötélvezető görgő tengelyeként

9 Lemez megfogása süllyesztett fejű hasított szeggel Belső menetes kúpos szeg csapágyház és talp illesztésére

10 Szabványos megnevezés

11 2. Csapszegek és csapszeges kötések Kivitelük lehet fej nélküli vagy fejes.

12 Méretezve: Csapszeg Fejes csapszeg Menetes csapszeg

13 Csapszegkötések

14 Összetett mozgást végző mechanizmusok kapcsolóelemeként gyakran alkalmazunk gömbcsuklókat. (A súrlódóerő csökkentése érdekében a csapszegek és gömbcsuklók kenéséről gondoskodni kell.) A csapszegek és gömbcsuklók fő igénybevétele a nyírás és a palástnyomás. Általában nyírásra méretezik és hajlítás, valamint palástnyomás szempontjából ellenőrzik őket.

15 3. Állító- és rögzítőgyűrűk alkalmazása Szabványos állítógyűrű és alkalmazása Állítógyűrű kívánt helyzetét kúpos végű hernyócsavarokkal vagy kúpos szeggel biztosíthatjuk.

16 Szabványos rögzítőgyűrű tengelyhez, a tengelyvég kialakítása és alkalmazási példa

17 Szabványos rögzítógyűrű furathoz, a furat kialakítása és alkalmazási példa

18 Nem fémből készült elemek egyszerű és gyors kötését teszik lehetővé a rugóacélból készült ún. gyorsrögzítő elemek (lemezanya, gyorsrögzítő lemez,…).


Letölteni ppt "Gépszerkezettan. Szegek, csapszegek és rögzítőelemek Szegek: - tárcsák, agyak és kézi kerekek tengelyen való rögzítésére, - készülékelemek kölcsönös helyzetének."

Hasonló előadás


Google Hirdetések