Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Minöség és érdekeltség a gyermekgyógyászatban: Miért kell érdekvédelem ? Györ 2007 szeptember 28. Szijjártó László.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Minöség és érdekeltség a gyermekgyógyászatban: Miért kell érdekvédelem ? Györ 2007 szeptember 28. Szijjártó László."— Előadás másolata:

1

2 Minöség és érdekeltség a gyermekgyógyászatban: Miért kell érdekvédelem ? Györ 2007 szeptember 28. Szijjártó László

3 Miért kell orvosi érdekvédelem? Az érdekvédelem garantálja folyamatosan emeli az orvoslás minöségét.

4 Az orvosi minöség garancia személyi feltétele: EGZISZTENCIÁLIS és SZAKMAI AUTONÓMIA

5 Mottó: “Ha a miniszter jó egészségügyet és a legjobb munkaeröt akarja az egészségügybe, akkor annak ára van. És ez nem a háziorvosok panasza, ez a munkaeröpiac törvénye.” ( Független holland háziorvosok 2004)

6 Mottó: “… a pénz azért kell a gyógyítónak, hogy ne kelljen pénzért gyógyítania” Németh László: Levél egy negyedéveshez Orv Hetil. 1965 Sep 26;106(39):1825-9.

7

8

9 Bér arányok ezer €/év 2005 1:15:1 Szijjártó

10 Lehetséges egyéni stratégiák a jelen érdekeltségi rendszerben Szakmába temetkezés + vállalt szegénység/ eltartottság Paraszolvenciás pozició Vállalkozó orvos - hbcs vadászat Másodállásos orvosi túlmunka Külföldi munkavállalás ingázás-emigrálás Gyógyszercégi promoció Ösztöndij (Széchenyi)

11 Milyen orvost választana? -10 óra munka/nap -12 ügyelet/hó -másodállásokkal -parasolvenciával -gyógyszeripari támogatással -olcsó továbbképzéssel -minimális pihenéssel -8 óra/nap -5 ügyelet/hó - Föállásban - No para - gyógyszeripartól független -europai árnivójú továbbképzéssel - elegendö pihenéssel ÁRA: 150 000 Ft/hó ÁRA: 999 999 Ft/hó

12 Orvosi érdekvédelem Magyarországon MOK EDDSZ, EDSZSZ MOSZ MGYT Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Házi Gyermekorvosok Egyesülete GYAPOSZ (Gyermek-Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetsége Miskolc) http://www.gyaposz.hu/index.php?site=main http://www.gyaposz.hu/index.php?site=main NOSZADOKI http://www.noszadoki.hu http://www.noszadoki.hu

13 A Magyar Gyermekorvosok Társasága Alapszabálya A TÁRSASÁG CÉLJA ÉS TEVÉKENYSÉGE 5. §. A Társaság mint kiemelkedően közhasznú szervezet, célul tűzi ki tagjainak önként vállalt társadalmi munkájára alapozva, hogy társadalmi úton elősegíti /8/ -tagjai és a szakterület művelői erkölcsi és anyagi érdekeit a közérdekkel összhangban.

14 Összefoglalás Az orvoslás minöségét bizonyíthatóan befolyásolja az orvos egzisztenciális helyzete, érdekeltsége, szakmai autonomiájának mértéke Az orvosi munka minöségbiztosításában az orvosok érdekvédelme legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint a folyamatos továbbképzés.

15 Összefoglalás A külföldi és a hazai tapasztalatok alapján Magyarországon a szakonkénti professzionális érdekvédelem megszervezése tünik a legcélravezetöbbnek. Az MGYT 2006 évi naggyülése Siófokon határozatot hozott az érdekvédelmi szekció megalakitására

16 Összefoglalás A professzionális szakorvosi érdekvédelem megszervezésének elhanyagolásával a magyar szakorvosok aktivan hozzájárulnak saját munkájuk minöségének és megbecsültségének hanyatlásához (?)


Letölteni ppt "Minöség és érdekeltség a gyermekgyógyászatban: Miért kell érdekvédelem ? Györ 2007 szeptember 28. Szijjártó László."

Hasonló előadás


Google Hirdetések