Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A légző rendszerrel kapcsolatos fogalmak, légző rendszer felépítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A légző rendszerrel kapcsolatos fogalmak, légző rendszer felépítése"— Előadás másolata:

1 A légző rendszerrel kapcsolatos fogalmak, légző rendszer felépítése
Sejtlégzés, Légcsere Külső gázcsere Belső gázcsere

2 Felső légutak Légutak szakaszai: alsó és felső légutak Felső légutak:
Feladatai: levegő irányítása, hangképzés, levegő előkészítése (párásítás, felmelegítés, tisztítás) Részei: Orrüreg, (szájüreg): többmagsoros csillós hengerhám Garat Gége: felépítése (szövet és porcok), feladata, működése Gégefedő 100X-os nagyítású metszete

3 Hangképzés Hangképzés folyamata: a kiáramló levegő a hangszalagok által zárt hangrést kinyitják, (áttörik) közben megrezegnek a hangszalagok (zöngés hangok). Hangmagasság: a hangszalagok hosszától és feszítettségük mértékétől függ. Hangerő: a kiáramló levegő mennyiségétől függ. Hangszín: rezonátor üregektől, (orr-, homlok-, ékcsonti-, arc-), és a hangképző szervektől (ajkak, nyelv, fogak, pofák) függ.

4 Alsó légutak Alsó légutak: Légcső szöveti felépítése Főhörgők Tüdő

5 Tüdő Anatómiája: páros szerv, oldalanként eltérő lebenyszámmal Tüdőkapun: tüdőartéria, tüdővéna, nyirokér, idegek jutnak a tüdőbe. A hörgők elágazva léghólyagzsákokba nyílnak. Érrendszere követi a hörgők elágazását, a kisvérkört építi fel, a tüdőartéria szállítja a széndioxid dús vért a tüdővéna az oxigéndúsat . Szöveti felépítése: hörgők porcszigetek, légzőhám és a kapillárisok hámja egyrétegű laphám. Feladata: 100 m2 légzőhámján megvalósítja a légcsere mellett a külső gázcserét. (Irányítója a gázok parciális nyomás különbsége).


Letölteni ppt "A légző rendszerrel kapcsolatos fogalmak, légző rendszer felépítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések