Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok"— Előadás másolata:

1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok
TÁMOP 6.1.2/A-09/1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Alsómocsolád Község Önkormányzata Egészségre nevelő életmódprogramok Alsómocsolád Községben

2 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok
Alsómocsolád Község Önkormányzata 2009 október hónapban pályázatot nyújtott be a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett TÁMOP 6.1.2/A-09/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” felhívására. A sikeres pályázat Támogatói Okirata november 12-én lépett hatályba a Strukturális Alapok Programiroda képviselője által történő aláírással. A célcsoport egészségfejlesztésére fordítható támogatási összeg több mint 9 millió forint, melynek támogatási intenzitása 100%. Az Önkormányzat a projekt időszaka alatt 16 db klubszerű foglalkozást valósít meg és 2 db nagyobb rendezvényt. A projekt céljai két részre oszthatók: hosszú távú és közvetlen célokra. Közvetlen cél a lakosság számára többszintű tájékoztatás nyújtása, klubrendezvényeken minimum 20 fő dolgozói aktív részvétel. A résztvevők hajlandóságának felkeltése az iránt, hogy tegyenek a saját és a családjuk egészsége érdekében, illetve aktívvá váljanak az egészségtudatosság terén.

3 NYITÓ RENDEZVÉNY 2011. november 08.
Polgármesteri köszöntő. Solymosi Viktor (SCGroup): A projekt bemutatása, háttere Alsómocsolád részvétele a projektben Az egészségterv ismertetése Projektterv Deszticsné Nagy Katalin előadása az egészséges táplálkozásról.

4 INTIM TORNA november 22. Az alhas egészségét szolgáló egészségnevelési módszer, mely a medencefenéken elhelyezkedő harántcsíkolt izmok testtudat-fejlesztő, karbantartó tréningje a kontinencia képességének fokozására, a szexuális egészségért és a medencei szervek megfelelő helyzetének megtartása érdekében, nôk, férfiak, gyerekek számára, prevenciós és önrehabilitációs céllal. A szervvédelem érdekében a tréning során végzett szokásáthangolás segítségével lehetővé válik a medencei szervek működésének hatékonyabbá tétele, illetve az alhasi szervek pszichoszomatikus elváltozásainak felismerése.

5 SZERVEZET LÚGOSÍTÁSA - előadás 2010. december 06.
Szervezetünk belső harmóniájának előfeltétele a helyes pH érték. Ha a savak és bázisok közötti arány nem megfelelő, akkor anyagcserénk sem működik megfelelően, és nem érezzük jól magunkat. Szervezetünk lúgosítását az életmód és étrend váltás segítségével tehetjük meg. A lúgosítás nem mehet egyik napról a másikra, de nagymértékben elősegíthető megfelelő étkezéssel, a több mozgással és lúgosító ételek, italok fogyasztásával. A program elemei: Regisztráció Vérnyomás-mérés. Előadás. A víz pH értékének mérése. Kérdések, észrevételek. Szervezetünk pH-értékének mérése. Vacsora.

6 TEKE december 12.

7 ÚJÉVI KORHELY FUTÁS 2011. január 03. Résztvevők: 23 fő. Távok: - Konferencia Központ – Rigac-pihenő – Konferencia Központ (futás) - Konferencia Központ – településtábla – Konferencia Központ (futás) - Konferencia Központ – településtábla – Konferencia Központ (séta) Díjazás: legfiatalabb és legidősebb versenyző + kategóriánként az 1-3. helyezett. Versenyzők jutalma: korhely leves és forró tea.

8 Mit tegyünk a túlsúly ellen? – előadás 2011. január 17.
A túlsúly korunk népbetegsége, az egyik leggyakoribb probléma, mellyel az emberek szembekerülnek manapság. Számos tényező szerepet játszik az elhízás kialakulásában; leginkább a munkavégzés hiányára vezethető vissza. Az elhízás és a túlsúly az energia egyensúly hiányából fakad. Ez abból adódik, hogy túl sok kalóriát fogyasztunk, ugyanakkor kevés fizikai tevékenységet folytatunk. A testsúly kialakulását befolyásolják a gének, az anyagcsere, a magatartás, a környezet, a kultúra és valakinek a szociális-gazdasági státusza. Az elhízás szövődménye lehet: érelmeszesedés, magas vérnyomás, rák,cukorbetegség, agyvérzés, köszvény, depresszió.

9 BEVEZETÉS A JÓGÁBA 2011. február 07.
A jóga az ősi indiai kultúra több ezer éves tudományos és spirituális rendszere, amely csodálatos módon fennmaradt, él és fejlődik, s amelyet egyre többen gyakorolnak szerte a világon. Sokféle jóga van, mindegyik más szemszögből kezdi, mégis mindegyik célja az ember belső harmóniájának megteremtése. A jóga nem vallás, nem dogma. Tisztel minden kultúrát és világnézetet. A sok változat közül a legnépszerűbb a Hatha jóga, a test jógája, a fizikai karbantartás tökéletes rendszere, amely túlmutat a fizikai gyakorlatok végzésén. A tudatosan végzett fizikai gyakorlatok és a légzés szabályozása elindítják és fokozzák az életenergia áramlását a testben, méregtelenítik azt és erősítik az idegrendszert. Mindamellett a hatha jóga ennél is több. Többet nyújt a jó fizikai közérzetnél.

10 VEGETARIZMUS – előadás 2011. február 21.
Napjainkban kevés a tudatosan táplálkozó ember; nehéz étkezési szokásainkat megváltoztatni, eltérni a tradicionális magyar konyhától. A vegetarizmus, bár terjedőben van, tért hódítani igazán még nem tudott. Sokan nem meggyőződésből, hanem divatból nevezik magukat vegáknak, miközben fogalmuk sincs, mit jelent a vegaság, mennyire oda kell figyelni a megfelelő táplálkozásra, ha valaki elhagyja az állati eredetű táplálékot.

11 GERINCTORNA március 07. Testünk egészséges mozgása csak mozgás-szervrendszerünk alkotórészeinek – csontok, ízületek, izmok – tökéletes együttműködésével lehetséges. Az ember felegyenesedett testtartása, az emberi élet meghosszabbodása, végül pedig a hosszas ülő munkavégzés együtt elegendő ok arra, hogy csont-ízületi betegségekben szenvedjünk. Nem csoda, hogy sokakat valóban sújtanak is ezek a betegségek. A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének is fontos eszköze.

12 CSONTRITKULÁS – előadás 2011. március 21.
A csontritkulás (osteoporosis) olyan kórós folyamat, melynek során az ember fokozatosan veszít csontjai tömegéből. Nem a csontok mérete változik meg, hanem a bennük lévő sejtek és ásványi anyagok fokozatosan megfogyatkoznak, emiatt megváltozik a csont szerkezete, ami a teherbíró képességének romlásához vezet. A csontok törékennyé válnak, kisebb ütéstől, eséstől törnek.

13 VÍZ ALATTI TORNA 2011. április 02.
A vízben alkalmazott mozgásterápia, a víz alatti gyógytorna ma már igen népszerű, és rendkívül hatékony kezelési módszer. A víz alatti torna során a tér minden irányában, szinte bármilyen testhelyzetben tudunk akadálymentesen, szabadon mozogni. A vízben történő mozgás hat a mozgatórendszer különböző részeire, a keringési és a légző rendszerre, de az idegrendszerre is. A rehabilitáció minden területén, és minden életkorban használható különböző terápiás célokkal. A víz alatti torna célja a gerinc és az alsó végtagok tehermentesítése, a terhelés csökkentése, a mozgások terjedelmének, az izomerőnek a növelése, a mozgáskoordináció, és az egyensúly fejlesztése.

14 ELSZÁRMAZOTTAK NAPJA – „EGÉSZSÉG UTCÁJA” 2011. április 15-16.
Az Alsómocsoládra hazatérők és a települést megismerni vágyók a helyiekkel együtt kaptak átfogó képet a programról, új tudásokat és tapasztalatokat szerezhettek a témában. A Konferencia Központ udvarán felállított „Egészség utcájában” a téma iránt fogékony résztvevők életmód tanácsadásban részesültek, egészséges és természetes bőrápolási tippekkel, a táplálék kiegészítők hasznával és veszélyeivel, a víztisztító és egészségmegőrző eszközök működésének ismeretével gazdagították repertoárjukat.

15 KOLESZTERIN – előadás 2011. április 18.
A koleszterin (külföldi szakirodalomban koleszterol) víztaszító, aromás - azaz nem nyílt láncú, hanem gyűrűs -, pontosabban úgynevezett szterán vázas szénhidrát. A szervezetben fontos és sokrétű feladatot lát el. Számos – a szervezetünket felépítő – molekula alkotórésze. Koleszterinből készül a hormonok egy része, másrészt fontos a sejtfal felépítésében.

16 BAKANCSOS TÚRA május 07. Gyalogtúra a földes úton Alsómocsoládtól Bikalig és vissza. Egy nap a bikali Reneszánsz Élménybirtokon. Lehetett: íjászkodni, dárdát hajítani és csillagot dobni. Bemutatók megtekintése: madárröptetés, lovasbemutató.

17 MAGAS VÉRNYOMÁS - előadás 2011. május 16.
A magas vérnyomás (hipertónia) elterjedt krónikus betegség, melynek ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket. A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív-, és vesebetegségek kialakulásában. Általában nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom, idegesség. Legáltalánosabb szövődményei: a koszorúér-betegség (szívinfarktus-veszély); a szívelégtelenség; a különféle agyi szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a lebénulás, beszédzavar,gondolkodási képtelenség; a veseelégtelenség; az érszűkület (ha cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsír-szinttel társul).

18 EGÉSZSÉGNAP június 04. 1. Helyszín: Interaktív Tárház és Kerti pavilon Polgármesteri köszöntő Alsómocsolád község belterületének vízrendezése I. ütem DDOP pályázat ünnepélyes megnyitása, a projekt bemutatása TÁMOP Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok projekt zárása, a tapasztalatok értékelése Az Interaktív Tárház bemutatása Alsómocsolád lakosainak Az Interaktív Tárház és a Kerti pavilon megismerése, helyszínbejárás Kemencés lepény kóstolási lehetőség 2. Helyszín: Konferencia Központ Vezetett bor- és pálinkakóstoltatás 3. Helyszín: Fesztivál-tér Táncos aerobic, zumba Életmód tanácsadás Ebéd (szürke marha pörkölt) Véradás Sportvetélkedők (kerékpáros ügyességi verseny, sorversenyek, foci kupa) Kenuzás a tavon

19 Bionap, CSALÁDI PIKNIK 2011. június 11.
Az érdeklődők előadást hallgattak a biokertészet fontosságáról, az egyes növények termesztésével kapcsolatos praktikumokról. Az előadás alatt bio sajtot és alacsony cukortartalmú édességeket lehetett kóstolni, majd az ebédhez bio szörpöt is kortyolhattak a vendégek. A rendezvénysorozat utolsó programelemén kisebb ajándéktárgyakkal jutalmazták a rendszeresen megjelenőket, valamint három szerencsés nagyobb ajándékokkal (gyömülcs-centrifuga, dvd-lejátszó, bicikli) térhetett haza.

20 ZÁRÓ RENDEZVÉNY 2011. július 07.
Balogh Anikó szakmai vezető összefoglalta a 2010 novemberében indult TÁMOP 6.1.2/A-09/1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Alsómocsolád Községben elnevezésű programunk keretében megvalósult 11 klubszerű foglalkozás tapasztalatait, értékelte az előadásokat, valamint az elkészült kiadványt.


Letölteni ppt "Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések