Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP 6.1.2/A-09/1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Alsómocsolád Község Önkormányzata Egészségre nevelő életmódprogramok Alsómocsolád.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP 6.1.2/A-09/1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Alsómocsolád Község Önkormányzata Egészségre nevelő életmódprogramok Alsómocsolád."— Előadás másolata:

1 TÁMOP 6.1.2/A-09/1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Alsómocsolád Község Önkormányzata Egészségre nevelő életmódprogramok Alsómocsolád Községben

2 EGÉSZSÉGRE NEVELŐ ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÓ ÉLETMÓDPROGRAMOK Alsómocsolád Község Önkormányzata 2009 október hónapban pályázatot nyújtott be a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett TÁMOP 6.1.2/A-09/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” felhívására. A sikeres pályázat Támogatói Okirata 2010. november 12-én lépett hatályba a Strukturális Alapok Programiroda képviselője által történő aláírással. A célcsoport egészségfejlesztésére fordítható támogatási összeg több mint 9 millió forint, melynek támogatási intenzitása 100%. Az Önkormányzat a projekt időszaka alatt 16 db klubszerű foglalkozást valósít meg és 2 db nagyobb rendezvényt. A projekt céljai két részre oszthatók: hosszú távú és közvetlen célokra. Közvetlen cél a lakosság számára többszintű tájékoztatás nyújtása, klubrendezvényeken minimum 20 fő dolgozói aktív részvétel. A résztvevők hajlandóságának felkeltése az iránt, hogy tegyenek a saját és a családjuk egészsége érdekében, illetve aktívvá váljanak az egészségtudatosság terén.

3 NYITÓ RENDEZVÉNY 2011. november 08. Polgármesteri köszöntő. Solymosi Viktor (SCGroup): A projekt bemutatása, háttere Alsómocsolád részvétele a projektben Az egészségterv ismertetése Projektterv Deszticsné Nagy Katalin előadása az egészséges táplálkozásról.

4 INTIM TORNA 2010. november 22. Az alhas egészségét szolgáló egészségnevelési módszer, mely a medencefenéken elhelyezkedő harántcsíkolt izmok testtudat-fejlesztő, karbantartó tréningje a kontinencia képességének fokozására, a szexuális egészségért és a medencei szervek megfelelő helyzetének megtartása érdekében, nôk, férfiak, gyerekek számára, prevenciós és önrehabilitációs céllal. A szervvédelem érdekében a tréning során végzett szokásáthangolás segítségével lehetővé válik a medencei szervek működésének hatékonyabbá tétele, illetve az alhasi szervek pszichoszomatikus elváltozásainak felismerése.

5 SZERVEZET LÚGOSÍTÁSA - előadás 2010. december 06. Szervezetünk belső harmóniájának előfeltétele a helyes pH érték. Ha a savak és bázisok közötti arány nem megfelelő, akkor anyagcserénk sem működik megfelelően, és nem érezzük jól magunkat. Szervezetünk lúgosítását az életmód és étrend váltás segítségével tehetjük meg. A lúgosítás nem mehet egyik napról a másikra, de nagymértékben elősegíthető megfelelő étkezéssel, a több mozgással és lúgosító ételek, italok fogyasztásával. A program elemei: Regisztráció Vérnyomás-mérés. Előadás. A víz pH értékének mérése. Kérdések, észrevételek. Szervezetünk pH-értékének mérése. Vacsora.

6 TEKE 2010. december 12.

7 Résztvevők: 23 fő. Távok: - Konferencia Központ – Rigac-pihenő – Konferencia Központ (futás) - Konferencia Központ – településtábla – Konferencia Központ (futás) - Konferencia Központ – településtábla – Konferencia Központ (séta) Díjazás: legfiatalabb és legidősebb versenyző + kategóriánként az 1-3. helyezett. Versenyzők jutalma: korhely leves és forró tea. ÚJÉVI KORHELY FUTÁS 2011. január 03.

8 MIT TEGYÜNK A TÚLSÚLY ELLEN? – előadás 2011. január 17. A túlsúly korunk népbetegsége, az egyik leggyakoribb probléma, mellyel az emberek szembekerülnek manapság. Számos tényező szerepet játszik az elhízás kialakulásában; leginkább a munkavégzés hiányára vezethető vissza. Az elhízás és a túlsúly az energia egyensúly hiányából fakad. Ez abból adódik, hogy túl sok kalóriát fogyasztunk, ugyanakkor kevés fizikai tevékenységet folytatunk. A testsúly kialakulását befolyásolják a gének, az anyagcsere, a magatartás, a környezet, a kultúra és valakinek a szociális-gazdasági státusza. Az elhízás szövődménye lehet: érelmeszesedés, magas vérnyomás, rák,cukorbetegség, agyvérzés, köszvény, depresszió.

9 BEVEZETÉS A JÓGÁBA 2011. február 07. A jóga az ősi indiai kultúra több ezer éves tudományos és spirituális rendszere, amely csodálatos módon fennmaradt, él és fejlődik, s amelyet egyre többen gyakorolnak szerte a világon. Sokféle jóga van, mindegyik más szemszögből kezdi, mégis mindegyik célja az ember belső harmóniájának megteremtése. A jóga nem vallás, nem dogma. Tisztel minden kultúrát és világnézetet. A sok változat közül a legnépszerűbb a Hatha jóga, a test jógája, a fizikai karbantartás tökéletes rendszere, amely túlmutat a fizikai gyakorlatok végzésén. A tudatosan végzett fizikai gyakorlatok és a légzés szabályozása elindítják és fokozzák az életenergia áramlását a testben, méregtelenítik azt és erősítik az idegrendszert. Mindamellett a hatha jóga ennél is több. Többet nyújt a jó fizikai közérzetnél.

10 VEGETARIZMUS – előadás 2011. február 21. Napjainkban kevés a tudatosan táplálkozó ember; nehéz étkezési szokásainkat megváltoztatni, eltérni a tradicionális magyar konyhától. A vegetarizmus, bár terjedőben van, tért hódítani igazán még nem tudott. Sokan nem meggyőződésből, hanem divatból nevezik magukat vegáknak, miközben fogalmuk sincs, mit jelent a vegaság, mennyire oda kell figyelni a megfelelő táplálkozásra, ha valaki elhagyja az állati eredetű táplálékot.

11 GERINCTORNA 2011. március 07. Testünk egészséges mozgása csak mozgás-szervrendszerünk alkotórészeinek – csontok, ízületek, izmok – tökéletes együttműködésével lehetséges. Az ember felegyenesedett testtartása, az emberi élet meghosszabbodása, végül pedig a hosszas ülő munkavégzés együtt elegendő ok arra, hogy csont-ízületi betegségekben szenvedjünk. Nem csoda, hogy sokakat valóban sújtanak is ezek a betegségek. A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének is fontos eszköze.

12 CSONTRITKULÁS – előadás 2011. március 21. A csontritkulás (osteoporosis) olyan kórós folyamat, melynek során az ember fokozatosan veszít csontjai tömegéből. Nem a csontok mérete változik meg, hanem a bennük lévő sejtek és ásványi anyagok fokozatosan megfogyatkoznak, emiatt megváltozik a csont szerkezete, ami a teherbíró képességének romlásához vezet. A csontok törékennyé válnak, kisebb ütéstől, eséstől törnek.

13 VÍZ ALATTI TORNA 2011. április 02. A vízben alkalmazott mozgásterápia, a víz alatti gyógytorna ma már igen népszerű, és rendkívül hatékony kezelési módszer. A víz alatti torna során a tér minden irányában, szinte bármilyen testhelyzetben tudunk akadálymentesen, szabadon mozogni. A vízben történő mozgás hat a mozgatórendszer különböző részeire, a keringési és a légző rendszerre, de az idegrendszerre is. A rehabilitáció minden területén, és minden életkorban használható különböző terápiás célokkal. A víz alatti torna célja a gerinc és az alsó végtagok tehermentesítése, a terhelés csökkentése, a mozgások terjedelmének, az izomerőnek a növelése, a mozgáskoordináció, és az egyensúly fejlesztése.

14 ELSZÁRMAZOTTAK NAPJA – „EGÉSZSÉG UTCÁJA” 2011. április 15-16. Az Alsómocsoládra hazatérők és a települést megismerni vágyók a helyiekkel együtt kaptak átfogó képet a programról, új tudásokat és tapasztalatokat szerezhettek a témában. A Konferencia Központ udvarán felállított „Egészség utcájában” a téma iránt fogékony résztvevők életmód tanácsadásban részesültek, egészséges és természetes bőrápolási tippekkel, a táplálék kiegészítők hasznával és veszélyeivel, a víztisztító és egészségmegőrző eszközök működésének ismeretével gazdagították repertoárjukat.

15 KOLESZTERIN – előadás 2011. április 18. A koleszterin (külföldi szakirodalomban koleszterol) víztaszító, aromás - azaz nem nyílt láncú, hanem gyűrűs -, pontosabban úgynevezett szterán vázas szénhidrát. A szervezetben fontos és sokrétű feladatot lát el. Számos – a szervezetünket felépítő – molekula alkotórésze. Koleszterinből készül a hormonok egy része, másrészt fontos a sejtfal felépítésében.

16 BAKANCSOS TÚRA 2011. május 07. Gyalogtúra a földes úton Alsómocsoládtól Bikalig és vissza. Egy nap a bikali Reneszánsz Élménybirtokon. Lehetett: íjászkodni, dárdát hajítani és csillagot dobni. Bemutatók megtekintése: madárröptetés, lovasbemutató.

17 MAGAS VÉRNYOMÁS - előadás 2011. május 16. A magas vérnyomás (hipertónia) elterjedt krónikus betegség, melynek ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket. A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív-, és vesebetegségek kialakulásában. Általában nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom, idegesség. Legáltalánosabb szövődményei: a koszorúér-betegség (szívinfarktus-veszély); a szívelégtelenség; a különféle agyi szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a lebénulás, beszédzavar,gondolkodási képtelenség; a veseelégtelenség; az érszűkület (ha cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsír-szinttel társul).

18 EGÉSZSÉGNAP 2011. június 04. 1. Helyszín: Interaktív Tárház és Kerti pavilon Polgármesteri köszöntő Alsómocsolád község belterületének vízrendezése I. ütem DDOP pályázat ünnepélyes megnyitása, a projekt bemutatása TÁMOP Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok projekt zárása, a tapasztalatok értékelése Az Interaktív Tárház bemutatása Alsómocsolád lakosainak Az Interaktív Tárház és a Kerti pavilon megismerése, helyszínbejárás Kemencés lepény kóstolási lehetőség 2. Helyszín: Konferencia Központ Vezetett bor- és pálinkakóstoltatás 3. Helyszín: Fesztivál-tér Táncos aerobic, zumba Életmód tanácsadás Ebéd (szürke marha pörkölt) Véradás Sportvetélkedők (kerékpáros ügyességi verseny, sorversenyek, foci kupa) Kenuzás a tavon

19 BIONAP, CSALÁDI PIKNIK 2011. június 11. Az érdeklődők előadást hallgattak a biokertészet fontosságáról, az egyes növények termesztésével kapcsolatos praktikumokról. Az előadás alatt bio sajtot és alacsony cukortartalmú édességeket lehetett kóstolni, majd az ebédhez bio szörpöt is kortyolhattak a vendégek. A rendezvénysorozat utolsó programelemén kisebb ajándéktárgyakkal jutalmazták a rendszeresen megjelenőket, valamint három szerencsés nagyobb ajándékokkal (gyömülcs-centrifuga, dvd-lejátszó, bicikli) térhetett haza.

20 ZÁRÓ RENDEZVÉNY 2011. július 07. Balogh Anikó szakmai vezető összefoglalta a 2010 novemberében indult TÁMOP 6.1.2/A-09/1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Alsómocsolád Községben elnevezésű programunk keretében megvalósult 11 klubszerű foglalkozás tapasztalatait, értékelte az előadásokat, valamint az elkészült kiadványt.


Letölteni ppt "TÁMOP 6.1.2/A-09/1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Alsómocsolád Község Önkormányzata Egészségre nevelő életmódprogramok Alsómocsolád."

Hasonló előadás


Google Hirdetések