Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szocialista-szabaddemokrata kormány által benyújtott költségvetés felelőtlen és cinikus, propagandája pedig képmutató Varga Mihály, 2003.11.17. (frakció.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szocialista-szabaddemokrata kormány által benyújtott költségvetés felelőtlen és cinikus, propagandája pedig képmutató Varga Mihály, 2003.11.17. (frakció."— Előadás másolata:

1

2 A szocialista-szabaddemokrata kormány által benyújtott költségvetés felelőtlen és cinikus, propagandája pedig képmutató Varga Mihály, 2003.11.17. (frakció tájékoztató)

3 A Medgyessy-kormány hatalomra jutása óta 4 duplájára nőtt a települések adóssága 4 209 milliárd Ft értékben kényszerültek vagyonuk eladására

4 Idén minden család 600.000 forinttal több adósságot kénytelen a vállán cipelni.

5 Gyorsított privatizáció célpontjai 4 Szerencsejáték Rt 4 Antenna Hungária 4 Nemzeti Tankönyvkiadó Rt 4 Bábolna Rt 4 Mol 25%-os részvénycsomag 4 Balatoni Halászati Rt

6 A kormány által benyújtott költségvetés cinikus

7 A kormány propagandája képmutató

8 A kormány a Fidesz javaslatait el sem olvasta

9 Mi az, amit az MSZP ellenez? Az MSZP komolytalannak nevezte: - A fekvőbeteg ellátás biztosítását - A gyógyszerár támogatást - Az önkormányzatok támogatását - A megemelt özvegyi nyugdíjak folyósítását - A vállalkozásfejlesztést - Az egyetemek dologi kiadásainak fedezetét (villanyszámla, vízdíj, fűtés, stb.) célzó fideszes módosító indítványokat.

10 Medgyessy Péter számára nem fontos a mezőgazdaság 2002 tavaszán Medgyessy Péter még elfogadhatatlannak nevezte azt, ha a magyar gazdák csak 25%-os támogatást kapnának uniós vetélytársaikhoz képest. „ Miért kellene, hogy hagyjam azt, hogy a magyar parasztnak a versenyhelyzete négyszer olyan rossz legyen, mint mondjuk a hollandé vagy a németé?” Medgyessy Péter, Aktuális, 2002. április 3.

11 Ma már Medgyessy Péter csupán 25% + 3%-os támogatást kíván kifizetni a gazdáknak az uniós csatlakozás első évében Nincsenek köszönőviszonyban a szavak és a tettek !

12 Mezőgazdaság Javasoljuk, hogy a magyar gazdák jussanak hozzá a koppenhágai egyezményben szereplő 30%-os nemzeti kiegészítéshez! Ennek megfelelően módosítsa a kormány a költségvetés előterjesztését! - Az MSZP nyilatkozatai szerint 91 milliárd Ft helyett csupán 9 milliárd Ft-ot fog Medgyessy Péter kormánya kifizetni a magyar gazdáknak 2004-ben. - A szlovén gazdák jövőre már az uniós támogatás 75%-ot fogják kézhez kapni, míg a magyar gazdák a kormány jóvoltából csak 25 + 3%-ot.

13 Hatékony támogatás a mezőgazdaságnak A Fidesz javasolja, hogy az Országgyűlés a mezőgazdasági támogatások nemzeti kiegészítésének összegét 55,8 milliárd Ft-tal emelje meg.

14 Megerősítjük a kis- és közepes vállalkozásokat 4 Javasoljuk, hogy 9 milliárd forinttal több pénzt juttasson a költségvetés a kis- és közepes vállalkozások támogatására, mivel az MSZP által meghatározott források elégtelenek 4 Javasoljuk, hogy 10 milliárd forinttal többet juttasson a költségvetés a beruházások ösztönzésére, mivel a kormány által benyújtott törvényjavaslat méltánytalanul elhanyagolja ezt a kulcsfontosságú célkitűzést

15 Kis- és közepes vállalkozások támogatása (II.) 4 Javasoljuk, hogy 16 milliárd forinttal több pénzt juttasson a költségvetés a turizmus fejlesztésére, mert az idegenforgalom egy olyan húzóágazat, amely a jövőbeli gazdasági növekedés forrása lehet – sajnálatos az, hogy az MSZP ezt nem ismeri fel. 4 Javasoljuk, hogy 18 milliárd forinttal többet juttasson a költségvetés az útfenntartásra, mert az infrastruktúra elmaradottsága elriasztja a külföldi befektetőket, a letelepedni kívánó külföldi vállalkozókat.

16 Kis- és közepes vállalkozások támogatása (III.) 4 Javasoljuk, hogy 16 milliárd forinttal több pénzt juttasson a költségvetés a vasútfejlesztésre, mert az európai infrastruktúra fejlesztés egyik alapvető pillére a vasút. Az elkövetkező évek során a mindenkori magyar kormányoknak kiemelt figyelmet kell szentelniük a vasútfejlesztésre fordítható uniós források igénybevételének előkészítésére, a lehetőségek kihasználására. 4 Javasoljuk, hogy 15 milliárd forinttal többet juttasson a költségvetés a bérlakásprogram megvalósítására, mivel a legrászorultabb polgároknak ez az egyetlen lehetőségük az otthonteremtésre, illetve költözést igénylő munkahely változtatásra.

17 Jövőre a kormány a nyugdíjasoktól egy havi nyugdíjat vesz el. Ennek enyhítésére javasoljuk: 4 hogy a megemelt özvegyi nyugdíjak kifizetésére szolgáló alapot a költségvetés a megfelelő mértékben töltse fel: ehhez 10 milliárd forinttal több pénzre van szükség, mint amennyit a költségvetés jelenleg előirányoz. 4 Szakértői számítások szerint a jövő év elején várható áremelési hullám az átlagosnál jóval nagyobb mértékben sújtja majd a nyugdíjasokat, akik Budapesten 35%-os vízdíj-emeléssel, vidéken 20-30%-os vízdíj emeléssel, és az országban mindenhol minimum 19%-os villanyáram áremeléssel fognak szembesülni: ezt nem fogja fedezni a 6,3%-os nyugdíjemelés!

18 Veszélyben az egészségügyi ellátás 4 Javasoljuk, hogy a kormány biztosítsa a fekvőbeteg ellátás jelenlegi szintjének megőrzését! Ehhez álláspontunk szerint 27,4 milliárd forinttal több pénzre van szükség, mint amennyit a költségvetés jelenleg előirányoz. 4 A betegellátás szintjének a csökkentése azt jelenti, hogy a kormány azoktól az idős és beteg emberektől vonja el a nekik jogosan járó szolgáltatást, akik a legvédtelenebbek és a legkiszolgáltatottabbak, és akik egy egész élet munkáját fordították arra, hogy a fiatalabb generációk jobban élhessenek!

19 A költségvetés nagy vesztese az egészségügy 4 A fekvőbeteg-, a járóbeteg- és a gyógyszerártámogatás kasszája lényegesen kevesebb pénzt kapott, mint amennyit az OEP javasolt. 4 A kv. Javaslatban szereplő források nem biztosítják: - a kormányprogramból - az egészségügyi rendszer korszerűsítéséről szóló kormányhatározatból - a népegészségügyi programból - a jogszabályi kötelezettségekből - az uniós csatlakozás követelményeiből adódó feladatok elvégzését.

20 A gyógyszerárak 30%-kal nőhetnek 4 A gyógyszerártámogatási keret nem tartalmazza: - az inflációt (várhatóan 7 – 7,5%) - az 5%-os ÁFÁ-t (0%-ról 5%-ra növelte a kormány) A keret betartása csak a lakossági terhek 20-30%- os növekedése mellett valósítható meg.

21 A kormány pazarol, a segítőkész javaslatokat pedig komolytalannak tartja Két példa a kormány által komolytalannak ítélt plusz támogatási indítványok közül: - 12 millió Ft a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (= 4 kormányebéd mandulás angolnával) - 43 millió Ft a mozgáskorlátozottaknak (= 14 kormányebéd mandulás angolnával)

22 A szociális ellátásokat szinten kell tartani 4 Javasoljuk, hogy a Vakok és Gyengénlátók Orsz. Szövetsége juthasson hozzá a zavartalan működéshez elengedhetetlen, az alapvető kiadásokat fedező költségvetési támogatáshoz: ez azt jelenti, hogy a költségvetési támogatásuk összegét 60 millió forinttal meg kell emelni. 4 Javasoljuk, hogy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szintén juthasson hozzá a működési feltételeit biztosító költségvetési támogatáshoz: ez azt jelenti, hogy a Szövetség költségvetési támogatásának összegét 43 millió forinttal meg kell emelni

23 Kevesebb mandulás angolnát, több gyermekbarátságot! Javasoljuk, hogy a Medgyessy-kormány, amely folyamatosan arról beszél, hogy mennyire „gyermekbarát politikát” folytat, a 2004. évi megszorító intézkedésekkel ne elsősorban a nagycsaládosokat sújtsa! Ha a kormány valóban komolyan gondolja a gyermekek támogatását, akkor elvárható, hogy támogassa azt a javaslatunkat, amely a Nagycsaládosok Országos Egyesületének további működését garantálja azáltal, hogy a jelenlegi támogatásnál 12 millió forinttal (= 4 söjtöri kormányebéd ára!) többet juttat.

24 A gyermekek támogatása Javasoltuk, hogy a pelenkák általános forgalmi adóját az Országgyűlés kedvezményes szinten, az Európai Unió által megengedett 5%-os kulccsal határozza meg. Sajnálatos, hogy a kormány csak a szavak szintjén gyermekbarát, amikor azonban olyan konkrét intézkedésekről van szó, amelyek a gyermekek jólétét valóban szolgálják, akkor rögtön elfelejtkezik a gyermekek valódi érdekeiről. Igazságtalan az, hogy sok rászoruló gyermek azért nem jut majd pelenkához, mert a kormányzat által elindított áremelési hullám a jövő évben már a pelenkákat is eléri, és jelentős mértékben drágítja. (Kevesebb mandulás angolnát, több gyermekbarátságot!)

25 El kell kerülni az oktatás ellehetetlenülését Javasoljuk, hogy a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatását az Országgyűlés 16,7 milliárd forinttal emelje meg. A közüzemi díjak jövő évi drasztikus emelkedése (így például a víz- és csatornadíjak 35%-os emelkedése Budapesten, a villanyáram 19%-os áremelése, stb.) a támogatás nélkül lehetetlen helyzetbe sodorja az oktatási intézményeket. Ha pedig a professzorok a villanyszámla csökkentése miatt sötétben lesznek kénytelenek oktatni a diákokat, az a szemorvosok túlterheléséhez és az egészségügyi kiadások növekedéséhez fog vezetni – ezt az utat nem ajánljuk!

26 Kollégiumot nem csak ígérni, hanem építeni is kell! 4 Javasoljuk, hogy a magát gyermekbarátnak mondó kormány az egyetemeken és a a főiskolákon tanuló vidéki diákok elhelyezése érdekében indítsa el a kollégiumépítési programot! A Fidesz igen mértéktartó javaslatának elfogadása 1.500 új kollégiumi férőhely létrehozását garantálná, ehhez 6 milliárd Ft forrás szükséges, amelynek a Fidesz a forrását is megtalálta (Informatikai és Hírközlési Min.) 4 Javasoljuk, hogy az Országgyűlés a felsőoktatási kutatási program folytatásának lehetőségét teremtse meg azzal, hogy 2,1 milliárd forinttal megemeli a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési Program költségvetési támogatását.

27 Kevesebb pénzt az önkormányzatoknak? /MSZP-kormány/ - Soha még olyan rossz helyzetben nem voltak a magyar falvak és városok, mint 2003-ban - jövőre további leépítések várhatók. - Az önkormányzatok harmada forráshiányos és nincs elegendő bevétele a puszta létfenntartáshoz. - A szocialista kormány eladósította a helyhatóságokat, az önkormányzati szektor adóssága a kormányváltás óta kétszeresére nőtt (120 Mrd Ft-ra). - Az Állami Számvevőszék jelentéséből világosan kiderül, hogy minimum 150 Mrd Ft hiányzik a beterjesztett önkormányzati költségvetésből.

28 A Fidesz az önkormányzatok segítségére siet - A pedagógus életpályamodell fokozatos bevezetése és a közoktatási intézmények zavartalan működése érdekében javasoljuk a normatív támogatások jelentős mértékű emelését. - 50 ezer tanító, óvónő és tanár jövő évi bérének fedezetére 70 milliárd Ft pluszforrást kell átcsoportosítani. - Javasoljuk, hogy a lakossági közműfejlesztés visszatérítési arányát 15%-ról 30%-ra emelje a kormány a romló életkörülményekre való tekintettel. - Az áfa kulcsok növekedése jelentősen sújtja a közintézményeket és a különösen a kórházakat. Ennek kompenzálására 25 milliárd Ft-ot kívánunk átcsoportosítani.

29 A szocialista kormány csökkenti a városoknak, falvaknak szánt pénzeket - 90-ről 80%-ra csökkentette a szocialista kormány az önkormányzati iskolák költségeinek azt a hányadát, amit a központi költségvetésnek garantáltan finanszíroznia kell. -11 Mrd Ft-ot húz ki a szocialista kormány az önkormányzatok zsebéből azzal, hogy októbertől a közintézményeknél 40%-kal, a vállalkozásoknál átlagosan 16,4%-kal nőnek a gázszámlák és januárban további növekedés várható -A bérletek és a vonaljegyek ártámogatására mindössze 10 Mrd Ft-ot különített el a szocialista kormány. A drasztikus áremelés elkerülése érdekében a fogyasztói árkiegészítést 25 Mrd Ft-tal javasoljuk emelni.

30 Mennyit ér Medgyessy Péter szava? „ Az MSZP semmit sem akar megszüntetni, semmit sem akar elvenni az emberektől, hanem tovább szeretné bővíteni a támogatásokat.” Medgyessy Péter, 2002 április 18. MSZP fórum a civil szervezetekkel

31 Medgyessy Péter a lakosság megsarcolása mellett döntött A Medgyessy-kormány 520 milliárdot vesz el a családoktól és a vállalkozásoktól, és ennek csupán a töredékét adja vissza. A leginkább rászorultak járandóságait elvonja, a vállalkozások versenyképességét csökkenti, magyarázatképpen pedig bejelenti, hogy: „ a jóléti államok kora lejárt. ” Medgyessy Péter, 2003. augusztus 19.

32


Letölteni ppt "A szocialista-szabaddemokrata kormány által benyújtott költségvetés felelőtlen és cinikus, propagandája pedig képmutató Varga Mihály, 2003.11.17. (frakció."

Hasonló előadás


Google Hirdetések