Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek1 VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK VÍZERŐHASZNOSÍTÁS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek1 VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK VÍZERŐHASZNOSÍTÁS."— Előadás másolata:

1 Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek1 VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK VÍZERŐHASZNOSÍTÁS

2 Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek2 A VÍZERŐHASZNOSÍTÁS ALAPJAI A VÍZFOLYÁSOK ENERGIÁJÁT A VÍZRÉSZECSKÉK EGYMÁSSAL ÉS A MEDER FELÜLETÉVEL VALÓ SURLÁDÁSA CSÖKKENTI. A VÍZERŐHASZNOSITÁS A MEDERELLENÁLLÁS CSÖKKENTÉSÉVEL FELSZABADULÓ ENERGIA HASZNOSÍTÁSA. A MEDERELLENÁLLÁS AZ ÁRAMLÁSI SEBESSÉG CSÖKKENTÉSÉVEL VAGY KEDVEZŐBB MEDERÉRDESSÉGI VISZONYÚ ÜZEMVÍZCSATORNA KIALAKÍTÁSÁVAL ÉRHETŐ EL.

3 Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek3 AZ ÁRAMLÁSI SEBESSÉG CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGE DUZZASZTÁSSAL(duzzasztómű, völgyzárógát) MEGNÖVELJÜK A VÍZMÉLYSÉGET.

4 Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek4 KEDVEZŐBB MEDERÉRDESSÉGŰ ÜZEMVÍZCSATORNA KIALAKÍTÁSA

5 Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek5 ÜZEMVÍZCSATORNÁS VÍZERŐMŰ ELRENDEZÉSE ÉS A HOZZÁ TARTOZÓ SZERKEZETEK

6 Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek6 A BŐCS-KESZNYÉTEN ÜZEMVÍZCSATORNÁS VÍZERŐHASZNOSÍTÁSI RENDSZER

7 Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek7 AZ ELMÉLETILEG HASZNOSÍTHATÓ VÍZERŐKÉSZLET KÖZELÍTŐ SZÁMÍTÁSA Teljesítmények az 1. és 2. szelvényben p 1 =  gQ(H 1 +v 1 2 /2g) p 2 =  gQ(H 2 +v 2 2 /2g) egyszerűsítések után az elméletileg hasznosítható teljesítmény p=p 1 -p 2 =  gQH 0 =9.81QH 0 ( kW )

8 Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek8 A MŰSZAKILAG ÉS A GAZDASÁGOSAN HASZNOSÍTHATÓ TELJESÍTMÉNY A műszakilag hasznosítható teljesítmény számításakor figyelembe kell venni a hasznosítás gépeinek, turbina és generátor hatásfokát, és a mederben kialakuló energiaveszteséget. P műszaki =8QH ( kW ) A gazdaságosan hasznosítható teljesítmény a más energiahordozók felhasználásával nyerhető energia költségétől függ. Ebben benne van az energiahordozók, a beruházás és az üzemeltetés költsége.

9 Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek9 A KÖZELÍTŐ JELLEGŰ VÍZERŐGAZDÁLKODÁSI TERV A TERV CÉLJA A tervezett vízerőtelepet milyen legfonto- sabb műszaki paraméterek jellemezzék. Kiépítési vízhozam Q k ( m 3 /s ) Szerkesztési esés H t ( m ) Mekkora az egy év alatt nyerhető energia.

10 Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek10 FOLYAMI VÍZERŐMŰ METSZETE ÉS FŐ SZERKEZETI RÉSZEI


Letölteni ppt "Dr.Berecz EndreVízépítési alapismeretek1 VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK VÍZERŐHASZNOSÍTÁS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések