Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Valacsay András Ausztria. Az Osztrák Köztársaság közép-európai állam. Északról Németország és Csehország, keletr ő l Szlovákia és Magyarország, délr ő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Valacsay András Ausztria. Az Osztrák Köztársaság közép-európai állam. Északról Németország és Csehország, keletr ő l Szlovákia és Magyarország, délr ő."— Előadás másolata:

1 Valacsay András Ausztria

2 Az Osztrák Köztársaság közép-európai állam. Északról Németország és Csehország, keletr ő l Szlovákia és Magyarország, délr ő l Szlovénia és Olaszország, nyugatról pedig Svájc és Liechtenstein határolja. F ő városa Bécs. Legjelent ő sebb folyója a Duna (350 km-es szakasz), vízgy ű jt ő területe az egész ország 96%-ára terjed ki.

3 Fővárosa A város ő si, rómaiak kora óta (Vindobona) jelent ő s település,Ausztria f ő városa, politikai, gazdasági, kulturális és szellemi központja, nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros, az ENSZ harmadik székhelye (New York és Genf mellett). Itt székel a szövetségi kormány, az államf ő, a parlament két háza (a Szövetségi Tanács és a Nemzeti Tanács), a Legfels ő Bíróság és az Alkotmánybíróság. Az ENSZ intézményei közül itt van többek között az UNIDO (Iparfejlesztési Szervezet), az IAEA (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) és a UNODC (Kábítószerügyi és B ű nözésmegel ő zési Hivatal) központi irodája. Bécs a központja az EBESZ-nek (Európai Biztonsági és Együttm ű ködési Szervezet), az OPEC-nek (Olajexportáló Országok Szervezete) és számos egyéb nemzetközi és társadalmi szervezetnek. Történelmének, kulturális és m ű vészeti értékeinek köszönhet ő en egyike Európa legkedveltebb turistacélpontjainak.

4 Folyói Legjelent ő sebb folyója a Duna (Donau) (350 km), vízgy ű jt ő területe az egész ország 96%-ára terjed ki. Kivétel Vorarlberg (a Rajna vízgy ű jt ő je); a Mühlviertel és a Waldviertel (az Elba és a Moldva vízgy ű jt ő je). A Duna Passaunál lép be Ausztriába, majd 350 km-t tesz meg az ország területén belül nyugat–keleti irányba. Leghosszabb jobboldali mellékfolyói: a Lech, az Inn (360 km), a Traun, az Enns és az Ybbs, valamint a Dráva (Drau) a Murával (Mur) és az Mürzzel. Baloldali mellékfolyói kisebbek, mint például a Krems és a Morva. Az alpesi folyók nem hajózhatók, de fontosak a vízer ő m ű vek és a faúsztatásra alkalmasságuk miatt.

5 Éghajlat Az ország éghajlati adottságai igen különböz ő ek. Az Alpok északi szélénél átmeneti, közép-európai éghajlat uralkodik: itt minden hónapban hullik csapadék, gyakran h ű vös a nyár és hideg a tél. Az Alpok belsejében kevesebb a csapadék, a nyár gyakran forró és száraz, a tél hosszú, hóban gazdag, télen az alacsonyabban fekv ő területeket sokszor köd borítja. Az Alpok nyugati részén és gyakran keletkezik f ő n (száraz, meleg, déli szél). Délre t ő le száraz és meleg a nyár, a tél enyhe (sokan üdülnek szívesen a Karintiai-tavak mellett). Az ország keleti része mérsékelt éghajlat alá tartozik, Burgenlandban pannon klíma uralkodik.

6 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Valacsay András Ausztria. Az Osztrák Köztársaság közép-európai állam. Északról Németország és Csehország, keletr ő l Szlovákia és Magyarország, délr ő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések